Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 13.01.2015
 
В ПРЕСАТА: ИЗРАВНЯВАТ ОСНОВНИТЕ ЗАПЛАТИ В СПЕШНА ПОМОЩ
"Основните заплати на всички лекари, сестри и фелдшери във всички 28 центъра по спешна медицинска помощ в страната ще бъдат изравнени още този месец, научи "Преса". Чрез промените ще се премахне диспропорцията във възнагражденията в различните градове. Консенсусното решение беше подписано вчера в Министерството на здравеопазването между всички шефове на филиалите, заместник-министъра д-р Ваньо Шарков и експерти във ведомството", четем днес във вестника. "Новинар" разказва за една от услугите, предлагани от сдружение "Каритас". "Екипи от медици и социални работници обгрижват около 400 възрастни хора в рамките на инициативата "Домашни грижи" на сдружение "Каритас". Услугата се предоставя вече 12 години, като в страната са разкрити общо 8 центъра в различни краища на страната, чрез които се предоставят нужните за старите хора здравни и социални услуги, съобщи пред "Новинар" Ваня Клечерова, национален координатор на кампанията "Защото сме хора", пише вестникът.
 
БОЛНИЦА ОТНОВО ПРЕД СПИРАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕТО
Старозагорската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" може да остане без отопление до два дни, ако не бъдат покрити дължимите суми за природен газ в размер на над 210 000 лева. За това предупредиха от компанията доставчик на синьо гориво на здравното заведение "Овергаз Изток", цитирани от dariknews.bg.
"Ако натрупаните задължения не бъдат изплатени през следващите дни, компанията ще бъде принудена да спре доставката на синьо гориво за здравното заведение на 15-ти януари 2015. "Овергаз Изток" е наясно със затрудненото финансово състояние на МБАЛ "Проф. Стоян Киркович", но компанията няма наличния ресурс да продължи да кредитира болницата за своя сметка и за сметка на всички свои потребители", се казва в съобщението на доставчика.
 
НЗОК ОТДЕЛЯ ПРЕКАЛЕНО МНОГО СРЕДСТВА ЗА ЛЕКАРСТВА
Процентът, който в момента здравната каса отделя за медикаменти, е прекалено висок даже и за една богата страна. Това каза председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев в интервю за bTV. Той отбеляза, че за да се намалят тези разходи в България, е необходимо половината от оригиналните лекарства да бъдат заменени с генерични, като посочи, че такава е практиката в Европа. По отношение на това лекарите да могат да продават лекарства на пациентите от отдалечените села, проф. Тонев, който лансира предложението преди около седмица каза, че това се прави и в момента. Според него обаче, макар и широко разпространена, тази практика е незаконна. Проф. Тонев съобщи, че въпросите около този казус ще бъдат обсъждани на предстоящото заседание на парламентарната здравна комисия.
 
Д-Р МОСКОВ: ИМА 40% УВЕЛИЧЕНИЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА
Има идея НЗОК да не заплаща за отделни медикаменти, а за медикаментозното лечение на заболяване. Това каза по време на пресконференция днес във Велико Търново министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отбеляза, че по този начин здравната каса ще плаща 100% за всички лекарства, с които се лекуват въпросните заболявания и ще спре лобизма в лекарствения сектор. Той също така заяви, че публичното обсъждане на промените в законодателството, които ще доведат до въвеждане на новата система на заплащане, ще започне идващия четвъртък. Д-р Москов каза, че министерството е в много напреднала фаза и относно подписването на рамково споразумение с представители на фармацевтичния бизнес, относно това да се наложи дългосрочен контрол върху нарастването на разходите за лекарства. Според него за миналата година при парите, дадени от НЗОК за медикаменти, има увеличение от 40%, което не бива да продължава.
 
СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН ХИРУРГ ОПЕРИРА В УМБАЛ "СОФИЯМЕД"
Доайенът на периферните неврохирургични операции проф. д-р Роберт Шмитхамер от "Милези център", Виена, бе на посещение в университетска болница "Софиямед". Поводът за визитата на изтъкнатия лекар бе откриването на специализиран център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болничното заведение, както и операцията на 1-годишно бебе с тотално изтръгнат мишничен сплит, която проф. Шмитхамер извърши заедно с ръководителя на новооснования център - доц. д-р Маргарита Кътева.В новия център в УМБАЛ "Софиямед" ще се извършват и операции за възстановяване на липсващи след травма меки тъкани и кости на горните и долни крайници чрез използване на трансплантати по най-съвременните микрохирургични методи.
 
ПАЦИЕНТ ЧАКА ЛИНЕЙКА ЧАС И ПОЛОВИНА
Мъж от Созопол, който живее на 700 метра от Центъра за спешна помощ в града, е чакал линейка близо час и половина, разказа Нова телевизия в репортаж.Оказва се, че само една линейка обслужва 10 населени места в региона. Във въпросната вечер екипът на спешна помощ се е връщал към Созопол от болницата в Бургас, където е закарала друг пациент.
 
ТРИКРАТНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА СЛУЧАИТЕ НА НАСТИНКА И ГРИП
Тройно увеличение на броя заболявания от настинка и грип само за седмица се наблюдава в столицата. Това сочи справката на столичната регионална здравна инспекция.Случаите на остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 1803, заболяемост 137.67‰, срещу 596 случая и 45.51‰ заболяемост за предхождащата я седмица.
 
70% ОТ ЛЕКАРИТЕ У НАС СТРАДАТ ОТ БЪРНАУТ СИНДРОМ
Това сочат данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, цитирани от БНТ. Проява за този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Строга дефиниция няма, разглежда се като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността.