Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВА ОПЕРАЦИОННА ОТКРИХА В "ПИРОГОВ"
Днес в "Пирогов" официално беше открита операционната към Отделението по съдова хирургия. Лентата прерязаха изпълнителният директор на университетската спешна болница проф. д-р Стоян Миланов и началникът на отделението доц. д-р Росен Стойчев. Това съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Занапред тази операционна ще поема едни от най-тежките случаи в София и страната, когато има нужда от спешна хирургична намеса - до няколко часа след инцидента, за да бъде спасен живота на даден пациент.
 
ИЗБИРАТ НОВ ДИРЕКТОР НА СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА
На 27 януари ще се проведе общото събрание на акционерите в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска. На него трябва да бъде избран нов изпълнителен директор на лечебното заведение и да станат ясни промените в Съвета на директорите, информира dariknews.bg.   В края на ноември тогавашният директор на болницата проф. Петрана Чакърова бе освободена от поста. Причината бе допуснато немарливо отношение към пациентите и управлението на болницата. В момента прокурист на болницата е доц. Йовчо Йовчев
 
БЛАГОЕВГРАДСКО УЧИЛИЩЕ ВЪЗСТАНОВИ ЗЪБОЛЕКАРСКИЯ СИ КАБИНЕТ
В благоевградско училище заработи първият в областта стоматологичен кабинет.
Още от първия ден се забелязва засилен интерес към безплатната услуга от страната на учениците. "Даже имам и пациенти, има родители които предварително са се поинтересували как стоят нещата, има родители, които идват и питат на място, които пращат децата, просто се разнася новината", казва зъболекарката д-р Лиляна Нинова.
Родителите приветстват идеята, като отбелязват, че децата масово страдат от проблеми със зъбите. Малките пациенти имат право на безплатни прегледи и 4 манипулации годишно.
 
В ПРЕСАТА: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА ПОД КРИТИЧНИЯ МИНИМУМ
"Броят на личните лекари у нас продължава да намалява, сочат данните на здравната каса, предоставени на "Сега". През 2014 г. на договор с НЗОК са работили едва 4515 общопрактикуващи лекари. Същевременно според последната национална здравна карта, приета от Министерския съвет през 2011 г., у нас трябва да има минимум 5374 джипита, за да се осигурява адекватна първична доболнична помощ на населението", четем днес в "Сега".Ежедневникът информира още, че по данни на НЗОК районите, където липсата на общопрактикуващи е най-остра, са Видин, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян и Ямбол.
"Монитор" ни запознава с проблеми на лекари във Варна. "Скандал разтресе варненското общинско ДКЦ "Чайка", познато и като бившата Курортна поликлиника, а причината е спор на лекари с ръководството на центъра, заради нови и по-високи наеми. Потърпевшите твърдят, че те са въведени еднолично от управителя на центъра д-р Александра Манушева, която заплашила наемателите в бели престилки със спиране на тока и водата, ако не подпишат анекс към договорите си.
 
МОБИЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще осигури на фондация "Христо Гешов" една мобилна лаборатория, с която нейните представители да обикалят страната и да изследват безплатно хората за вирусни хепатити. Това каза пред журналисти председателят на фондацията Христо Гешов, който днес се срещна с министъра, за да бъдат обсъдени някои проблеми, свързани с това заболяване. Преди срещата неколцина младежи направиха флашмоб пред входа на МЗ, като се заляха с жълта боя. По този начин те дадоха старт на кампанията "Хепатитът до мен".
 
ПОДАВАНЕТО НА БОЛНИЧНИ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ
От началото на годината до 11 януари 2015 г. в електронния регистър на НОИ са постъпили над 46 000 болнични листове. Това съобщават от пресцентъра на осигурителния институт. Приемът на болнични листове по електронен път е осигурен от 00:00 часа на 01.01.2015 г. До момента регистрация в НОИ за получаване на уникални номера на болнични листове са направили 5214 лечебни заведения, като броят на издадените уникални номера е 1 554 827, информират още от там.
Националният осигурителен институт напомня, че е предвиден 6-месечен преходен период (до 30 юни 2015 г.) за представяне на данните на хартия или на електронен носител, когато лекари или лечебни заведения нямат техническа свързаност или готовност за подаване на данните в електронния регистър по интернет с електронен подпис. За представяне на данните на хартия е необходимо те да подадат в съответното териториално поделение на института искане и да получат уникални номера за издаване на хартиен болничен лист. Това може да стане и онлайн чрез уеб-приложение на НОИ "Електронен регистър на болничните листове и решенията по обжалването им".  За издаване на хартия новият образец на болничен лист, който замести старата бланка, може да бъде разпечатан от интернет сайта на НОИ. След това той се попълва в 2 екземпляра - единият се предоставя на лицето за информиране на работодателя, а вторият се представя от лекаря с опис и придружително писмо в териториалното поделение на НОИ в 14-дневен срок от издаването на болничния лист.
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  - 12.01.2015
 
МИНИСТЪР МОСКОВ СЕ СРЕЩНА С РЪКОВОДСТВОТО НА БАПЗГ
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов се срещна на 12 януари 2015 г.  с ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. В разговора участваха Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, проф. Станка Маркова, почетен председател, Петя Недкова, зам. председател, Дафинка Коцева, гл. секретар и Магдалена Нинова,  член на Управителния съвет.  
Представителите на БАПЗГ  запознаха министър Москов с проблемите на професионалистите по здравни грижи,  които са много и отдавна чакат решение. Сред тях са ниското заплащане, лошите условия на труд, непълнотата в законодателството по отношение на продължаващото обучение и др. Те обясниха, че БАПЗГ разчита на подкрепа от страна на министерството за решаване на най-важните и нетърпящи отлагане въпроси, тъй като по този начин ще се овладее тенденцията към масово заминаване на квалифицирани професионалисти по здравни грижи на работа в чужбина, което крие реални рискове за функционирането на  нашата здравеопазна система. Екипът на министерството обеща да предприеме реални стъпки за промяна на Наредба 34 с цел подобряване на условията и възможност за специализация на професионалистите по здравни грижи. Беше приета необходимостта от законово регламентиране на квалификационните степени на професионалистите по здравни грижи в съответствие с процеса на сертифициране. Изразено беше уверение за активно сътрудничество и работа по реализиране на идеите и политиките в направление "Здравни грижи" чрез участие в работни групи. Обсъдена беше идеята за назначаване на национален консултант по здравни грижи.