Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 07 януари 2015
 
НАГРАЖДАВАТ ДОЦ. ЩЕРЕВ С ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА"
Министерски съвет предлага на президента Росен Плевнелиев,с орден "Стара планина" да бъде удостоен доц. Атанас Щерев, съобщиха от правителствената пресслужба. Отличието му е за заслуги в областта на репродуктивната медицина и развитието на модерното акушерство и гинекология.
В момента доц. Щерев е управител на частното лечебно заведение Специализирана акушеро-гинекологична болница "Д-р Щерев". Той е човекът, който през 1988 г. първи, съвместно с доц. Илия Ватев, въвежда метода за изкуствено оплождане "инвитро" в България.
 
В ПРЕСАТА: Е-СИСТЕМАТА ЗА БОЛНИЧНИ НА НОИ ТРЪГНА С ПРОБЛЕМИ
Само дни след въвеждането на е-системата за болнични на НОИ има проблем, научаваме от днешната преса. "Втори ден пациенти от Разград не могат да излязат в болнични, след като доскорошните хартиени формуляри вече са невалидни. Причината е, че масово лекари в града все още не са инсталирали необходимата компютърна програма, за да попълват и подават болничните директно към НОИ по интернет", съобщи БНР. От НОИ пък обяснили, че лекарите могат да издават болнични листове и на хартия в следващите 6 месеца, ако не са успели да въведат програмата за електронно подаване. "Не става дума обаче за старите бланки, а за новите електронни формуляри, разпечатани на хартия. От 2016 г. се очаква системата за издаване на листовете да стане изцяло електронна, като и фирмите да имат възможност да пращат в НОИ необходимите документи по електронен път. Едва тогава времето за изплащане на обезщетенията ще се скъси три пъти - от 15 до 5 дни от подаването на данните от страна на работодателя." 
 
ОТМЯНА НА ИЗИСКВАНЕТО ЗА 6-МИНУТНА ОБРАБОТКА НА РЕЦЕПТА
Лекарства с рецепта да могат да се отпускат и от хора, които не са магистър-фармацевти. Това предлага Комисията за защита на конкуренцията след разглеждане на наредбата за отпускане на лекарства, заплащани от касата.
От КЗК предлагат още данните от рецепти и протоколи да могат да се въвеждат в електронната база данни не само от магистър-фармацевти, а и от помощник-фармацевти. Според Комисията, настоящото положение би могло да доведе до ограничение на конкуренцията, тъй като ограничава свободата на аптеките да организират сами дейността си.
 
ЖАЛБИТЕ В ИАМО - ЗА ЛОШО КАЧЕСТВО НА МЕДИЦИНСКАТА ПОМОЩ
Във връзка с починалото в края на миналата година дете в разградската МБАЛ "Св. Иван Рилски". ИАМО направи проверка на разградската болница, а министърът на здравеопазването поиска оставката на нейния директор.Доц. Петрова съобщи, че през 2014 г. ИАМО е направила 475 проверки, като 11 от тях са по самосезиране на агенцията. По жалби са били извършени 306 проверки, а 59 са извършени по документи. Най-честите жалби на пациентите са свързани с качеството на оказваната медицинска помощ - близо 68 на сто от оплакванията са по повод своевременността и адекватността на лекарската помощ.
 
БОЙКО ПЕНКОВ -  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛЕКАРСТВЕНАТА КОМИСИЯ
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков поема поста председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Решението за това беше гласувано на днешното заседание на Министерски съвет. До момента председател на комисията бе Лидия Нейчева.
 
ГЕРМАНИЯ ПОДГОТВЯ БЪЛГАРИ ЗА РАБОТА В ОБЛАСТТА НА ГЕРИАТРИЧНИТЕ ГРИЖИ
15 млади българи от област Стара Загора ще бъдат включени в тригодишно обучение в Германия за специалисти по гериатрични грижи, съобщи пред Zdrave.net координаторът на проекта Анелия Парапанова от Асоциация AWO - България, партнираща организация от българска страна. Разходите за обучението им се поемат изцяло от германската страна, партниращата организация е AWO - Северен Хесен, водеща в неправителствения сектор с над 30-годишен опит в подготовката на кадри в областта на профилираните гериатрични грижи не само в Германия, но и в цяла Европа.
 
КЗК: "ПОВТАРЯМ ГО ДВА ПЪТИ, ЗА ДА ГО ЗАПОМНИТЕ"
След като подходът "веднъж годишно" не проработи, Комисията за защита на конкуренцията пробва нов. КЗК предлага същите промени в същата област. Този път антимонополният орган разглежда съответствието на Типовия договор за отпускане на лекарства, които се покриват от касата, с правилата на конкуренцията.
В голямата си част предложенията практически припокриват тези, изложени от Комисията по отношение на Наредба 4. Така КЗК предлага не само магистър-фармацевти, а и помощник-фармацевти да могат да въвеждат информация от рецептите и протоколите в електронната база данни; да имат право да проверяват здравноосигурителния статус на пациента; да се отмени фиксираната средна продължителност на обработка на рецепта и протокол, както и формулата, чрез която за всяка аптека се изчислява максималният брой рецепти, които тя може да обработи в рамките на един отчетен период.