Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 06.01.2015
 
М-Р МОСКОВ ДАДЕ СЛУЧАЯ В РАЗГРАД НА ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА БЛС
Директорът на болницата в Разград д-р Гечо Жеков е подал оставка, след като тя е била поискана от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Това стана ясно от думите на министъра пред журналисти при вчерашното му посещение в лечебното заведение, в което преди дни почина 7-годишно момче.
 
В ПЕЧАТА: ДИРЕКТОР НА БОЛНИЦА ПОДАДЕ ОСТАВКА
"Здравният министър д-р Петър Москов поиска и получи оставката на шефа на разградската МБАЛ "Св. Ив. Рилски" д-р Гечо Жеков заради смъртта на 8-годишното момче от с. Иван Шишманово. Това стана ясно вчера след посещение на министъра, заместника му д-р Ваньо Шарков и националния консултант по хирургия проф. Красимир Иванов в болницата", четем днес в "24 часа".
"Труд" ни запознава със законотворческите намерения на здравната комисия в парламента. "Личните лекари в отдалечени райони на България ще получат правото да продават на болните медикаменти, независимо дали препаратите са по лекарско предписание или не. Това предвиждат промени в закони, които парламентарната комисия по здравеопазване ще започне да разглежда, съобщи вчера за "Труд" председателят й ген. Стоян Тонев.
 
ЗА КАКВО И КОМУ СЛУЖАТ МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ?
Дискусия на тази тема се провежда днес на интернет страницата на Центъра за защита правата в здравеопазването.
"Трагичната смърт на едно дете, заради това, че болницата няма лекар със специалност по детска хирургия, а Медицинският стандарт го изисква, както и отмяната на общия Медицински стандарт по хирургия от ВАС, ни дават основание да предложим на всички желаещи да се включат в онлайн дискусия на тема: За какво и кому служат медицинските стандарти?", обясняват идеята от ЦЗПЗ.
 
ЧЕТИРИГОДИШЕН ПРОВАЛ НА МЗ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРОЕКТИ
Осем проекта, два от тях - прекратени без извършване на дейности, и общо 30% загубени средства. Това е равносметката за работата на здравното министерство в периода януари 2009 г. - декември 2012 г. като конкретен бенефициент по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Одитът за периода е извършен от Сметната палата, изводите са представени в доклад на страницата на институцията.
 
ОЧАКВА СЕ ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ В КРАЯ НА ЯНУАРИ
В момента в България няма грипна епидемия. Това каза за Zdrave.net главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той отбеляза, че през последните две седмици на 2014 г. няма положителни проби за някой от грипните щамове, които циркулират в Европа. Д-р Кунчев заяви, че у нас има повишаване на броя на острите респираторни заболявания, които обаче не са причинени от грипни вируси.
Д-р Кунчев съобщи, че все пак България е на прага на грипна епидемия, тъй като през последните седмици има увеличаване на процента на заболелите в Западна Европа, като той вече е достигал 13%.
 
НАПАДАТЕЛЯТ НА ЛЕКАРКАТА ОТ ГРАД РАКОВСКИ ОТИВА НА СЪД
Ромът Стоян Костадинов, който удари лекарката д-р Божидара Пеевска в медицински център "Света Елисавета" в град Раковски е привлечен като обвиняем. Това съобщават от Районната колегия на лекарския съюз в Пловдив, позовавайки се на информация в местните медии. Заради това, че на 14 декември 2014 г. е причинил лека телесна повреда на д-р Пеевска, той може да получи до три години затвор.