Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР Д-Р ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ
СЕ СРЕЩНА С РЪКОВОДСТВОТО НА БАПЗГ
 
 
Срещата се състоя на 9 май 2008 г. и даде надежда, че най-после наболелите проблеми на професионалистите по здравни грижи може би ще бъдат решени. С такова впечатление поне останаха представителите на съсловната организация след продължилите близо час разговори.
Освен проф. д-р Станка Маркова -  председател на УС на БАПЗГ, участие в срещата взеха Милка Василева - заместник председател, Дафинка Коцева -  главен секретар, Мария Балевска -  завеждащ "Връзки с обществеността", Румяна Кирчева -  член на УС и Петя Недкова -  заместник председател на Националния съвет по качество.
Проф. д-р Станка Маркова очерта трите най-важни приоритети, които са от значение не само за съсловието, но и за цялото общество, тъй като ще гарантират качеството на здравните грижи.
Първият е свързан с обучението на кадрите, което засега е със срок от 4 години, струва твърде скъпо и по този начин отблъсква младите от кандидатстване в тези специалности. Според нея е абсолютно недопустимо при обявени 100 места за кандидат-студенти да се явят /като първо желание/ само 25 души  и то с намерението след това да отидат на работа в чужбина. "Кой ще се запише да учи толкова дълго, почти колкото един лекар, при перспективата да получава 250-300 лева заплата"? - попита тя.
Вторият приоритет е възнаграждението на професионалистите по здравни грижи. Стартовата заплата на тези изключително важни за здравеопазната система професионалисти трябва да бъде две минимални заплати за страната, за да бъдат сигурни, че поне с една минимална заплата квалифицираният им труд ще бъде оценен над този на другите кадри, за които не се изисква специално образование и квалификация. 
Третият приоритет е създаването на единна система за разпределението на средствата в здравеопазването. Абсолютно неприемлива е практиката при големите отговорности, които имат, например, лаборантите,  акушерките и другите професионалисти по здравни грижи, техните заплати да са с 10-15, че и повече пъти по-ниски от тези на лекарите.  Недопустимо е също така медицинските сестри, които работят при общопрактикуващите лекари, да получават най-ниските заплати в страната или даже да се назначават  на половин щат, само защото няма методика, по която да се оценява количеството и качеството на вложения от тях труд. Според ръководството на БАПЗГ, парите за тези кадри трябва да се превеждат целево на базата на броя на пациентите, които те обгрижват.
Изключително наболял е и проблемът с възнагражденията на медицинските сестри, работещи в детските заведения и училищата, затова не е случайно, че много от тях масово подадоха оставки.
Министър д-р Евгений Желев внимателно и с разбиране изслуша всички искания на съсловната организация. Той сподели, че има ясна представа за проблемите, тъй като кариерата му е започнала от селска практика, където е работил с медицински сестри, акушерки, фелдшери. Изразеното от него желание за по-тесни контакти и сътрудничество в името на това да се извоюва един по-добър статут за професионалистите по здравни грижи, какъвто те заслужават, обнадежди ръководството на БАПЗГ. То излезе от срещата с оптимизъм и вяра, че може би най-после ще се направи необходимото, за да се задържат кадрите в България и даже да се върнат онези, които бяха принудени да напуснат страната и да потърсят препитание в чужбина. 
9. 05. 2008 г.
ПРЕЦСЕНТЪР