Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 декември 2014)
 
ОТНОВО АГРЕСИЯ СРЕЩУ ЗДРАВЕН СЛУЖИТЕЛ
Поредният случай на нападение срещу здравен служител бе оповестен от пазарджишката болница. Инцидентът се разиграл миналата събота в детското отделение на областното лечебно заведение. Нападната е санитарка от отделението, която отказала на една от майките да отключи вратата.  Според реда в отделението, наложен и от главния лекар, и от ръководството на болницата, то остава заключено между 14 и 16 ч, за да могат децата в него да почиват - нещо, което е важно за по-бързото им възстановяване. Малко след два следобед майка поискала санитарката да й отключи вратата, за да излезе навън. Тя обяснила, че не може да го направи, и обяснила защо. Тогава жената нападнала санитарката, като я удряла, драскала и скубала. Наизлезлите заради виковете други жени отървали служителката на лечебното заведение. На мястото пристигнала полиция, извикана от санитарката, която снела обяснения по случая. Санитарката си извадила медицинско свидетелство за нараняванията. Нападналата я майка е от ромски произход.
Санитарката смята да заведе дело срещу жената за нанесените й щети. Директорът на болницата д-р Васил Вълчев декларира, че ще подкрепят служителката си в един бъдещ процес срещу нападателката й.
 
ЗА БОЛНИЦИТЕ - МЕДИКАМЕНТИ И КОНСУМАТИВИ НА НИСКИ ЦЕНИ
Над една трета от постъпленията в болниците отиват за лекарства и консумативи и всички стъпки, които МЗ предприема на намаляване на тези разходи са в правила посока. Това заяви председателят на Националното сдружение на областните болници и директор на  МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД в Габрово д-р Нели Савчева.
Пред Zdrave.net тя коментира идеята на ръководството на министерството търговете за медикаментите да стават централизирано в НЗОК. "За мен централизираните търгове, направени по всички правила и договарянето на отстъпки за цените, е крачка в правилна посока. Ако се прави тази стъпка, тя се прави единствено и само, за да се договорят по-ниски цени. Защото това е едно голямо перо", заяви тя, като добави, че едва ли ще има директор на болница, който да не би одобрил тази стъпка.
Председателят на сдружението областните болници заяви още, че разходите на болниците се увеличават и заради финансовата динамика в България. Тя даде за пример увеличаването на минималната работна заплата от януари 2015 г., което означава, че ще трябва да се вдигат и разходите за заплати на персонала в болниците. Същевременно напомни, че няма увеличение на цените на клиничните пътеки. Тя също така добави, че областните болници са принудени да поддържат губещи отделения. За пример д-р Савчева даде спешното отделение на МБАЛ Габрово, като посочи, че само разходите за заплати на персонала там са 97% от общите за отделението. Във връзка с готвената в Закона за здравното осигуряване промяна, според която НЗОК ще може да прекратява договори с болници при системни нарушения в качеството на обслужването и системно недоволство от страна на пациентите д-р Савчева каза, че няма притеснения, че ще се злоупотребява. Тя отбеляза, че това би трябвало да става само след сериозна проверка, в която освен представители на ИАМО и РЗОК участват и представители на БЛС.
 
В ПЕЧАТА: БОЛНИЦИТЕ НЕ СА ХЛЕБАРНИЦИ
Болниците не са хлебарници, за да им слагат лимити. Това казва в интервю за "Стандарт" председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов. Повод за изказването му са провалените преговори с ръководството на здравната каса за подписване на НРД 2015 г. "Проблемът е, че касата ни представи нови цифри за касовото изпълнение за 2014 г. и то се разминава драстично с онези отпреди седмица. В едната пише, че очакваното изпълнение за тази година за първична извънболнична помощ е 176 млн. лв., а в другата става 179 млн. При специализираната извънболнична помощ цифрите от 193 млн. стават 201 млн. При болничната помощ изпълнението в едната справка е 1.558 млрд., а в другата -1.6 млрд. лв. Има и други разминавания", отбелязва той.
Идеите на правителството за реформи в здравеопазването са във фокуса на днешния брой на в. "Преса". Изданието е потърсило мнението на представители на различни политически сили. Очаквано депутати от опозицията са скептично настроени към концепцията на правителството. Междувременно Георги Кючунов от  АБВ отбелязва, че реформите са били анонсирани по начин, от който не става ясно какво и как ще се случи. "Идеите за трите пакета на теория звучат добре, но се съмнявам в тяхното приложение на практика. Например все още няма дефиниция какво е спешна и какво неотложна помощ и оттам да се определи пакетът за оказване на спешна помощ на неосигурените", заявява той.
Критичен коментарен материал за реформите има и във в. "Сега". Там авторът заявява, че това, което управляващите се канят да направят в здравното осигуряване, не е реформа, а напълно механично прехвърляне на проблема от болната глава върху здравата.