Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 декември 2014)
 
Б. БОРИСОВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА ВИСШИЯ МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ
Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на днешното заседание на Висшия медицински съвет в МЗ - първото под председателството на министър Петър Москов. Пред журналисти Борисов съобщи, че на срещата е обсъждана стратегията в здравеопазването. "Мисля, че сме се справили много добре. Защитаваме я пред гилдията (стратегията, б.р.) и мисля, че до април месец ще имаме резултати", коментира министър-председателят. На заседанието на Висшия медицински съвет, което продължава, присъстват представители на съсловни и пациентски организации, както и председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев.
 
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА БЛС БИ СТРУВАЛО ДОПЪЛНИТЕЛНИ 12 МЛН. ЛВ.
Предложението на БЛС за увеличение на цените и обемите на различни дейности е било отхвърлено, защото по изчисления на НЗОК за това са необходими допълнителни 12 млн. лв. Това каза след последната среща за преговори по НРД между лекарския съюз и здравната каса председателят на надзора на институцията Кирил Ананиев. Той информира, че от касата са предложили компромисен вариант, при който увеличението да бъде на обща стойност от 5 млн. лв. По думите му, от лекарския съюз обаче са отказали това предложение.
 
АРЕСТУВАН Е НАПАДАТЕЛЯТ НА ЛЕКАРКАТА В ГР. РАКОВСКИ
Нападателят на лекарката в гр. Раковски е задържан. Става въпрос за 35-годишен мъж от ромски произход, който е криминално проявен и е осъждан за шофиране след употреба на алкохол. Нападателят е от хасковското село Александрово. Бил е обявен за общодържавно издирване, при което са проверени 292 деца на двегодишна възраст заедно със семействата, които отговарят на подаденото описание. Предстои на мъжа да бъде повдигнато обвинение за нападението над лекарката. Съгласно закона, за причиняване на лека телесна повреда на медицинско лице по време на изпълнение на служебните задължения се предвиждат до три години лишаване от свобода. Вчера медиците от града заплашиха с колективна оставка, ако нападателят не бъде заловен.
 
ЛЕКАРИ В РАБОТНА ГРУПА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ХАЗАРТНА ЗАВИСИМОСТ
От 1 януари 2015 г. влизат в сила изменения в Закона за хазарта, с които се регламентират вноските за социално отговорно поведение. Организаторите на различните видове хазартни игри ще бъдат задължени да правят годишни вноски за социално отговорно поведение в различни размери - организаторите на онлайн залагания ще внасят по бюджета на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) по 50 000 лв. на година, организаторите на игри в игрално казино - по 10 000 лв. на година, а тези на всички останали видове хазартни игри ще имат задължението да внасят по 5000 лв. годишно. По силата на приетите изменения ще бъде сформирана работна група от експерти на МЗ, Министерството на младежта и спорта, МФ и Държавната комисия по хазарта със задача да изготви наредба, която след обсъждане ще бъде приета от Министерския съвет. В работата на този екип ще участват и лекари, работещи в областта на превенцията и лечението на зависимостите. 
 
М-Р МОСКОВ: КАЧЕСТВОТО ЩЕ ВЪРНЕ СМИСЪЛА НА ОСИГУРЯВАНЕТО
"Това са механизми, работещи в целия свят, върху които от качеството на лечението - където удовлетвореността на пациента е част от качеството на лечението - следва и взаимоотношението на съответното лечебно заведение с фондовете, които финансират дейността на болници, ДКЦ-та и всичко останало. Тоест, това са измислени в света алгоритми, които при нас не се прилагат." Така здравният министър Петър Москов коментира пред bTV заложения в ЗЗО текст, според който касата ще прекратява договор с изпълнител на медицинска помощ при системна неудовлетвореност на пациента. "Във всяко стадо има мърша. Сигурно някой пак ще каже, че говоря много тежки думи, но това е така. В лекарската гилдия, както във всяка една друга, и в журналистическата, предполагам, има. Нека да кажа, че действията на Министерството спрямо такива хора ще бъдат също толкова сериозни и също толкова бързи, както и спрямо това, когато говорим за насилието срещу лекари."
 
В ПРЕСАТА: НЕОСИГУРЕНИТЕ - БЕЗ БОЛНИЧНА ПОМОЩ
"Три от най-важните стъпки за здравната реформа са предвидени в управленската програма на кабинета: оптимизиране броя на болниците, ефективна спешна помощ и решаване на проблема с неплащането на здравни осигуровки. Посочени са само отговорните институции, но без срок за изпълнение на всяка от мерките." Това пише днес "Преса". "Да се въведат ограничения за планов прием на здравно неосигурени лица в болници, които имат договор с касата, е едно от намеренията на правителството. Ще се приемат само лица в спешно състояние, като им бъде гарантиран само спешният пакет", пише в проекта.
 
ПРЕГОВОРИТЕ ПО НРД 2015 ЗАВЪРШИХА С ПРОВАЛ
Пропаднаха преговорите за НРД 2015 между БЛС и НЗОК. Това съобщи председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов пред журналисти. Той обясни, че от лекарския съюз са поискали увеличение на цените на някои дейности и процедури в клинични пътеки, но от Надзорния съвет на касата са отказали повишението. Председателят на съсловната организация прогнозира, че на Събора на БЛС, който ще се проведе в събота, най-вероятно ще се гласува да не бъде подписан НРД 2015.