Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 декември 2014)
 
ЛИНЕЙКИ В ПОДКРЕПА НА МИНИСТЪР МОСКОВ
От днес на линейките от Центровете за спешна медицинска помощ в страната са поставени надписи в подкрепа на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Това съобщи в своя декларация Медицинска федерация "Подкрепа". До решението се стигна след като министърът изрази своята подкрепа към работещите в системата на Спешна помощ, след поредния случай на побой над медик. Той обяви, че докато не се осигури охрана в кварталите, където са извършени нападенията, линейките няма да влизат в тях. Повечето от тези квартали са ромски, а това предизвика гнева на правозащитни организации и обвинения в расизъм от страна на опозиционни политици. От ДПС дори поискаха оставката на министъра.  В декларацията се казва, че Медицинска федерация "Подкрепа" категорично застава зад позицията на Министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, относно решаването на тежкия проблем, свързан с насилието спрямо екипите, оказващи спешна медицинска помощ.      
 
ПАДА ЛИМИТЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА
Лимитът от 180 000 лв., отпускани от държавата за лечение в чужбина, се отменя. Това става с изменения на Наредба 12 на здравното министерство, публикувани на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Рестрикцията бе въведена през юли 2011 г. - както за отпусканите средства от Фонда за лечение на деца, така и за лицата над 18-годишна възраст, които се лекуват зад граница.
 
ОТПУСНАТИТЕ ПАРИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ПОТЕНЦИАЛНИ ЖИВИ ДОНОРИ
Промяната в Наредба 29 ще увеличи броя на потенциалните живи донори на бъбреци. Това каза за Zdrave.net проф. Емил Паскалев, който оглавява Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница - лечебното заведение, извършило най-голям брой трансплантации у нас. Той отбеляза, че предложената промяна е много добра, тъй като до момента разходите по тази дейност са за сметка на лечебните заведения. Специалистът обясни, че изследванията на потенциалните живи донори струват много.
 
КАМПАНИЯТА "ПРИКАЗКИ БЕЗ КРАЙ" РАЗШИРЯВА ДЕЙНОСТТА СИ
Повече от 6000 деца са участвали в инициативите на националната кампания "Приказки без край" през отиващата си година. Обучени аниматори са били част от всекидневието на малките пациенти от 21 детски отделения на 14 болници от цялата страна. Това отчетоха днес организаторите на кампанията на коледен празник в Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София. "Започнахме преди две години. В началото посещенията ни бяха само в болници от София, Варна и Русе. После към тях се прибавиха и детски лечебни заведения от Пловдив и Плевен", разказа пред Zdrave.net координаторката на кампанията Йорданка Димитрова. В допълнение тя поясни, че все повече студенти по медицина, социални дейности и психология изявяват желание да се включат в дейностите на кампанията, което означава, че през следващата година тя ще разшири своя обхват, ще се увеличат също така броят и честотата на посещенията в детските отделения и клиниките.
 
ФАКУЛТЕТЪТ ПО ХИМИЯ И ФАРМАЦИЯ С   ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ
Факултетът по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" дава възможност на своите студенти да се обучават дистанционно. Това стана ясно от думите на проф. Стефан Цаковски, който е ръководител на европейски проект за създаване на електронни форми за дистанционно обучение във факултета. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
 
"ЛИЧНОСТ НА ГОДИНАТА"  СА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ, БОРЕЩИ СЕ СРЕЩУ ЕБОЛА
"Ебола е война и предупреждение. Световната здравна система не е достатъчно силна ,за да ни предпази от една заразна болест". Това каза главният редактор на списание "Тайм" Нанси Гибс, което награди с високото отличие "Личност на годината" всички лекари и здравни работници, участници в борбата срещу опасния вирус на ебола, пише АФП. "Те поемаха рискове, но упорстваха, жертваха себе си и спасяваха живота на пациентите си, пише още главният редактор на изданието. Според нея епидемията заплашва много държави по света. До днес има регистрирани повече от 17 000 болни от ебола и над 6 000 смъртни случая. Изданието представи различни варианти на корицата си, посветени на участниците в борбата срещу опасната болест. Сред тях са доктор Кент Брантли, който преживя ебола, доктор Джери Браун, медицинската сестра Саломе Каруаш, която успя да се излекува, доброволката Ела Уотсън и ръководителят на екипи на линейки Фодей Гала - също преживял болестта.