Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 декември 2014)
 
УС НА БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ОТВОРЕНО ПИСМО       
В подписаното от председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева Отворено писмо се казва:
"Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) твърдо застава зад позицията на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и изказва възмущението си от зачестилите нападения върху медици.  Напоследък почти всеки ден по време на изпълнение на служебния им дълг фелдшери, медицински сестри и лекари са нападани и бити от хора, на които те се опитват да помогнат. Този факт е не само опасен, но е и  твърде срамен за една страна - член на Европейския съюз. Той поражда и основателния въпрос кой в България е дискриминиран и има ли недосегаеми (независимо от етническия им произход)  групи от хора за системно извършвани  от тях престъпления.
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи нееднократно е излизала с открити писма и декларации, в които е настоявала  да бъдат най-строго наказвани по бързата процедура нападателите, за да спре  ескалиращата агресия. Днес отново категорично настояваме за това!
Ако проблемът продължи да се подценява и да се обсъжда само по повод на поредното нападение, лекарите и професионалистите по здравни грижи все по-масово ще напускат страната, което ще разклати националната сигурност, тъй като няма да има кой да лекува българското население."
 
МЪЖ С 19 КРИМИНАЛНИ РЕГИСТРАЦИИ УДАРИ МЕДИК В ИСПЕРИХ
Ново нападение над екип на Спешна помощ бе регистрирано в нощта на 7 декември. Това съобщават информационните агенции. Този път инцидентът се е случил в Исперих, където криминално проявен мъж е ударил фелдшер, дошъл да му окаже помощ. Малко след полунощ, около 0.50 ч. в неделя екипът на Спешна помощ се е отзовал на повикване в дома на 49-годишен мъж, който се е оплакал от задух. Според информацията на Дарик радио, още при пристигането на екипа пациентът се държал агресивно. Предполага се, че е бил пиян. Ударил е фелдшера веднъж с юмрук в лицето и му е спукал устната. Макар, че имал физическа мощ да отвърне на удара, висок е 1,90 и тежък 120 кг., медикът се е въздържал да реагира на провокацията, коментира директорът на спешния център в Разград д-р Николай Йоцов.
 
ЦСМП И МВР СИНХРОНИЗИРАТ ДЕЙНОСТТА НА ЕКИПИТЕ СИ
Днес на извънредна среща министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и министърът на вътрешните работи г-н Веселин Вучков взеха решение за предприемане на колективни действия за предотвратяването на нападения над екипи на спешна помощ, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Двамата министри подписаха съвместна заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни  действия за локализиране на местата, където в периода 2013 - 2014 г. са констатирани прояви на насилие над спешни медици. Със заповедта на директорите е вменено синхронизиране дейността на екипите на ЦСМП и ФСМП, съответно със структурите на МВР по региони - при посещения на спешни екипи в локализираните "рискови"  населени места.На 10 декември, сряда, ще се проведе среща между министър Москов и представители на ромските общности, както и с членове на Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори" във връзка с поемане на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на спешна помощ, допълват от МЗ.
 
БЛС  И МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ ПОДКРЕПЯТ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР
"Ние твърдо заставаме зад позицията на д-р Москов." Това заяви главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков пред БНР във връзка със заявеното от министъра, че екипи на спешна помощ няма да обслужват ромски квартали без гарантирана сигурност за медиците. "Това състояние, което продължава последните години - с нищо не предизвиканата агресия от страна на български граждани, подчертавам - български граждани, над хора в бели престилки, които отиват да им оказват спешна медицинска помощ - на това нещо трябва да се сложи край", коментира д-р Ленков.
Ние, представителите на Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", изказваме своята подкрепа на заявената от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов позиция, осъждаща проявите на физическото насилие върху медицински лица. Това се казва в отворено писмо на младите лекари във връзка със събитията от последните дни.
 
ЗАМРАЗЯВАТ ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ РЕЦЕПТА ОЩЕ  ГОДИНА
Цените на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, могат да се увеличават само с процента на статистически отчетената инфлация за периода на действие от последната регистрирана цена. Това гласи текст в Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Текстът трябваше да важи до края на тази година, след което от идната цените щяха да бъдат освободени. С промени в наредбата обаче този срок се удължава с една година. Така цените на лекарствата без рецепта остават замразени до 31-ви декември 2015 г.