Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 декември 2014)
 
МЕД. СЕСТРИ ОЧАКВАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА СТАРТОВИТЕ ИМ ЗАПЛАТИ
Българската асоциация на професионалистите за здравни грижи е изпратила писмо до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, в което настоява за среща с него. Това съобщи Zdravе.net като уточни, че председателят на съсловната организация Милка Василева е казала, че очакванията на асоциацията са от МЗ да предприемат мерки за решаване на проблемите на сестринството. Г-жа Василева анонсира няколко от тях и отбелязва, че един от основните е постоянно намаляващият брой на медицинските сестри в България. За да се спре тази тенденция от БАПЗГ предлагат няколко мерки. Една от тях е гарантиране на стартова заплата не по-ниска от три минимални работни заплати за страната в момента на завършване на образованието. Сега сестрите получават стартова заплата около 480 лв., което по никакъв начин не може да ги мотивира да работят професията.  Според Милка Василева, независимо че няма увеличение на парите за здравеопазване, през 2015 г. може да бъде постигнато повишаване на заплатите на сестрите. Тя добави, че от БАПЗГ ще настояват за остойностяване на здравните грижи. От съсловната организация смятат, че това може да се осъществи чрез промени в Закона за здравното осигуряване, като се позволи на БАПЗГ да участва в договарянето на Националния рамков договор. Медицинските сестри също така настояват и за промяна на отношението към тях на работното им място. По думите на председателят на УС на БАПЗГ в момента много от болничните директори не възприемат сестрите като равноправни партньори на лекарите за работа в екип и затова ги натоварват с работа, която е под нивото на тяхната компетентност.
От БАПЗГ искат да бъде регламентирано продължаващото обучение, като се създаде правна регулация за сертифицираните специалисти чрез система на степенуване и се определят правила за диференцирано заплащане. Според съсловието трябва да се разкрие структура по здравни грижи в МЗ, ръководена от Републиканска главна медицинска сестра, която да следи за изпълнението на държавната политика за развитие на здравните грижи и да консултира Министъра на здравеопазването.
 
В ПЕЧАТА: ЧАСТ ОТ ЗДР. ВНОСКА ВЛИЗА В ИНДИВИДУАЛНА ПАРТИДА
"Ще се напишат такива изменения, според които здравната каса няма да бъде задължена да сключва договор с всяка новооткрита болница." Това казва в интервю за "Труд" председателят на  парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев във връзка със законовите промени, които се очакват в системата. "Една богата Германия изисква едногодишен срок за приложението на всеки нов медикамент, за да станат ясни резултатите от ефекта му, от страничните му действия и то върху достатъчен брой пациенти. Законодателни и организационни мерки трябва да се вземат също за стимулиране на употребата на генерични лекарства. В ЕС на тях се падат 60% от публичните разходи за медикаменти, а у нас - 23 на сто", изрежда още той.
И нещо много важно -здравноосигурителните вноски законодателно трябва да бъдат оформени като договор между отделния пациент и НЗОК. Това означава, че всеки, който плаща здравни вноски, да има конкретен договор с конкретни показатели с НЗОК. Ще се използват практики на Холандия, Германия и Швейцария, при които част от солидарния модел става модел със собствена, индивидуална партида. "Много важна подробност е, че осигуреният ще може да използва своята част от парите за лечение на някои от членовете на семейството - примерно за болното си дете или съпруга", посочва ген. Тонев.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ВЪВ ВИЕНА ИН ВИТРО ЦЕНТЪР В ТОКУДА
Безплатни прегледи организира Виена Ин Витро Център в Токуда Болница между 8 и 23 декември 2014 г. Безвъзмездните консултации ще бъдат извършвани от д-р Ралица Сенкова, акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина. Двойките с проблеми в зачеването могат да се запишат на тел. 02/ 420 0279 или 02/ 403 4227 или office@vienna-ivf.com   В рамките на прегледите пациентките ще имат възможността да се информират за съвременните методи в областта на асистираната репродукция и да получат индивидуален план за лечение.
 
ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ НА МАРЕШКИ
Окръжна прокуратура - Варна привлече днес като обвиняем Веселин Марешки. Това съобщи варненската интернет медия Moreto.net. Бизнесменът, който е собственик на верига от аптеки, е обвинен в това, че в началото на октомври е принудил човек да заплаща ежемесечно 10 000 лв., като го е заплашил с увреждане на имущество и с други противозаконни действия. От деянието са причинени щети в размер на 5602 лв. Марешки също така е обвинен, че на 15 октомври 2014 г. във Варна е причинил лека телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебните му функции. С прокурорско постановление мярката за неотклонение на Марешки е изменена от "подписка" в парична гаранция в размер на 100 000 лв.  За удар с юмрук в лицето на общинския съветник Костадин Костадинов Марешки бе арестуван за 24 часа от варненската полиция. До инцидента се е стигнало, след като Марешки се намесил в имотен спор между бившите съпрузи Тони и Красимира Колеви.