Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 ноември 2014)
 
Д-Р КАЦАРОВ ПРЕДЛАГА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗДРАВНАТА ВНОСКА
Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров коментира пред Нова телевизия, че бумът на хоспитализациите е започнал 2010 г., когато бяха публикувани първите медицински стандарти. По думите му, това е принудило болниците многократно да увеличат своя персонал, което е вдигнало и техните разходи. Според него ако искаме броят на хоспитализациите да не нараства, стандартите трябва да се отменят. Д-р Кацаров също така заяви, че предлага да бъде намалена здравната вноска. Той каза, че докато тя е била 6% е имало излишъци в бюджета на НЗОК, а след като е увеличена на 8%, е започнало трупането на дефицит.
 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН
Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК - София отбелязат Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации. В понеделник, на 1-ви декември, между 10:00 и 12:00 часа мобилни екипи на младежката организация на Червения кръст ще раздават информационни материали и презервативи на територията на средни и висши училища в София, информират от организацията. От 12:00 до 16:00 часа на пл. "Св. Неделя" до метростанция "Сердика" доброволците на БМЧК ще насърчават минувачите да се изследват за ХИВ анонимно и безплатно от  мобилен екип на КАБКИС (Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН) на Сдружение "Здраве без граници". Информационната акция се осъществява със съдействието на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването. В подлеза на метростанция "Сердика" от 15.00 до 18.00 часа младите червенокръстци ще информират столичани по темата
 
НЯМА СРЕДСТВА ЗА НОВИТЕ ПРИОРИТЕТИ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ
Няма пари за новите приоритети, включени в Концепцията за болнична помощ. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание, проведено в сряда. Промените в концепцията към приоритет "Онкология" добавят акцент върху болести на сърцето и кръвообращението, на дихателната, на храносмилателната система. Към момента обаче те няма откъде да се финансират.
Пари обаче ще има за обучение на парамедици, става ясно още от стенограмата. Те ще дойдат от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. Въпреки, че министър Москов е закъснял с предложението, то все пак ще бъде взето предвид.
 
МОСКОВ УВОЛНЯВА ДИРЕКТОРКАТА НА СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА
Заради допуснато немарливо отношение към пациентите и управлението на болницата, министърът предприе действия по свикване извънредно заседание на Съвета на директорите за избор и упълномощаване на прокурист до провеждане на общо събрание за избор на нов Съвет на директорите и на нов изпълнителен директор. Това се казва в съобщение на здравното министерство. В министерството днес са постъпили многобройни сигнали, че пациентите в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" Стара Загора са оставени без отопление. В болницата е започнала проверка на дейността.  Междувременно здравното министерство е гарантирало изплащането на дълговете на болницата за парно, както и необходимата за това сума до края на годината, а кметът на Стара Загора от своя страна е уверил, че парното ще бъде пуснато още днес.
 
ЗАСТРАХОВАТЕЛИ ОБВИНИХА БОЛНИЦИ  ЗА НЕРЕАЛИСТИЧНИ ЦЕНИ
Не може да има надграждащ модел на здравно осигуряване, ако няма ясни правила и добър контрол на системата. Това каза по време на пресконференция днес управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова след среща, проведена между нея и представители на застрахователни компании. Тя  отбеляза, че от касата и застрахователите смятат да изпратят писмо до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. "Ние искаме да му помогнем, защото сме на първата линия и виждаме какво се случва".
Лошата нормативна уредба и лошите практики, водещи до източване на НЗОК и застрахователите са основните неща, които притесняват застрахователните компании при перспективата те да станат част от здравното осигуряване в страната. Това стана ясно от думите на д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на частните дружества за здравно застраховане. Тя отбеляза, че има тежки деформации на здравната система, които натоварват с плащания лицата, които освен, че са осигурени задължително и имат здравна застраховка, плащат допълнителни суми и от джоба си. Д-р Виткова отбеляза, че в момента Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ позволява на лечебните заведения сами да определят цени на услуги. По думите й, в резултат на това се случва болници да искат от пациентите 330 лв. на ден за стая с едно легло, 10 000 лв. за раждане, 900 лв. за избор на екип, 700 лв. за консултативен преглед и т.н. Тя също така добави, че има случай, при който лекар от извънболничната помощ е издал фактура за избор на екип за сумата от 1400 лв. Болница пък си е позволила да фалшифицира хистологичен резултат - хистологията никога не е извършвана, а на документа има фалшив подпис.
 
В ПРЕСАТА: И БЮДЖЕТ 2015 НА КАСАТА Е СЪС ЗАЛОЖЕН ДЕФИЦИТ
Една от основните здравни теми в днешния печат е тази за бюджета на здравната каса, който вчера бе приет от Надзорния й съвет. В "Стандарт" четем: "С 80 млн. лв. да бъде намален бюджетът на касата за 2015 г. е поискал с писмо здравният министър Петър Москов вчера. Надзорният съвет на фонда обаче не е приел доводите му. (…) Идеята на здравния министър е била парите да се орежат с 80 млн. лв. заради мерки за затягане на колана, които ведомството му предложило. Сред тях са ограничаване на новите лекарства, въвеждане на отстъпки за медикаментите, отпадането на някои клинични пътеки и повишаване на контрола. Също така прекъсване на договорите на Касата с лекарите или клиниките, които имат системни нарушения. От здравното министерство предлагат още болници, които ще получат разрешение за дейност догодина, да сключват договор с Касата от 2016 г. Също така и държавата да стане коректен платец на здравни вноски през 2020 г. Надзорният съвет обаче обяснил, че мерките са много общи и няма как да влязат в сила от 1 януари, а финансовият им ефект не е ясен."