Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 ноември 2014)
 
ГЕН. СТОЯН ТОНЕВ ОГЛАВЯВА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ЗДРАВНА КОМИСИЯ
Точно месец след сформирането си, 43-то Народно събрание одобри състава на част от парламентарните комисии - 12 на брой. За председател на здравната комисия е избран ген. Стоян Тонев, бивш началник на ВМА и бивш зам.-кмет по здравеопазване в столицата. За зам.-председател на комисията са избрани д-р Даниела Дариткова, д-р Емил Райнов от БСП и Красимира Ковачка от "Български демократичен център" (бивш "България без цензура"). Бившата здравна министърка на ГЕРБ Десислава Атанасова, която беше фаворит за поста шеф на здравната комисия, влиза в ръководството на друга. Атанасова става зам.-председател на правната комисия в парламента.
 
30% РЪСТ НА ОНКОЛЕКАРСТВАТА ЗА ГОДИНА ОТЧИТАТ ОТ IMS HEALTH
През изминалата година лекарственият пазар в България е регистрирал ръст от 8%. Това сочи проучване на IMS Health, което беше представено днес от д-р Явор Янкулов по време на бизнес форум на фармацевтичния и здравния бизнес в България. Той добави, че ръстът на аптечния пазар е 6,5%, а този на болничния пазар се очаква да доближи 15%. Изследването показва, че българският фармацевтичен пазар е един от най-малките в Европа - неговият дял е едва 0,7%, като данните са от 2011 г.
 
ГЛОБАЛНИЯТ ФОНД ЗА БОРБА СЪС СПИН СЕ ОТТЕГЛЯ  СЛЕД ГОДИНА
България е изправена пред сериозна опасност от безконтролно развитие на епидемията от СПИН и това може да се окаже една драматична реалност за страната ни, ако бъде преустановено финансирането от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Рискът да се превърнем от страна с ниско разпространение на ХИВ-инфекцията в държава с бързо нарастващ брой хора болни от СПИН, буквално чука на вратата ни. За това алармираха на пресконференция днес представители на няколко неправителствени организации, ангажирани с различни видове дейности по превенция на СПИН. В края на 2014 г. изтича 10-годишния срок на действие на споразумението между Фонда и МЗ, като той ще бъде продължен с още една година, съобщи д-р Мария Замфирова, държавен експерт в МЗ. До този момент няма ясен знак от страна на държавата, че тя има готовност да поеме грижата и да осигури изцяло финансово дейността на вече изградени структури, посочи Милен Чавров, председател на Фондация "Надежда срещу СПИН" и зам.-председател на Националната пациентска организация.
 
ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ НЕ ВЯРВАТ В ПРОФИЛАКТИКАТА
Едва 25% от българите считат профилактиката за значим метод за предпазване от заболяване. Това показва изследване на агенцията за маркетингови проучвания GFK България. Проучването бе представено днес от Мария Момчилова, по време на бизнес форум на фармацевтичния и здравния бизнес в България. То е проведено сред 600 души на възраст между 20 и 56 години, 30% от които страдат от някакво заболяване. Данните показват, че повечето от анкетираните смятат, че ако водят здравословен начин на живот, ще избегнат разболяването. 53% казват, че за да са здрави не пушат, 51% пият много вода, а 47% разчитат на чистия въздух. Около 20% не предприемат никакви мерки, за да се предпазят от заболявания.
 
ЗАМ.-МИНИСТЪР ПЕРСЕНСКИ ВЛИЗА В НАДЗОРА НА НОИ
С решение на МС е променен съставът на Надзорния съвет на НОИ, съобщиха от институцията. Като представители на държавата в ръководния орган на НОИ са избрани : Ивайло Калфин - вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Гълъб Донев - заместник-министър на труда и социалната политика, Адам Персенски - заместник-министър на здравеопазването, Илияна Владова - държавен експерт в Министерството на финансите и Филип Кирев - съветник в Министерството на икономика. От Надзорния съвет са освободени: проф. д-р Йордан Христосков, Петя Евтимова, Любомир Бакаливанов, Владимир Петров и Владимир Туджаров, пише още в прессъобщението на НОИ.
 
В ПЕЧАТА: ЩЕ НАМАЛЯТ ЛЕГЛАТА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
Приетите вчера от правителството концепции за болнична и за спешна помощ очаквано привличат вниманието на пресата. "Намаляване на леглата за активно лечение в болниците и прехвърлянето им към продължително лечение в структури като санаториумите предвижда концепцията на правителството за развитие на болничната помощ", пише "24 часа". "Според министъра това прехвърляне на легла от болниците към санаториумите ще осигури по-висока ефективност в разходите на болниците. Така се гарантирали и по-големи възможности за престой в здравно заведение на хората, които имат нужда от продължително лечение. Според концепцията прехвърлянето на легла ще е в областите вътрешни болести, кардиология, ревматология, пневмология, ортопедия, нервни болести и пр. Ще бъдат направени и два центъра за лечение на пациенти в "будна кома", четем във вестника. И още: "Линейките вече ще се поддържат само в центровете за спешна медицинска помощ, предвижда концепция на Петър Москов за спешната помощ, която също бе одобрена от правителството. Тези центрове ще имат и филиали в по-малки населени места. Държавата трябва да има и резерв от линейки и екипи от лекари за тях, които да се ползват в случаи на големи аварии, природни бедствия и катастрофи.