Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 ноември 2014)
 
ОТ 1.12.2014 НОИ ЩЕ ИЗДАВА УНИКАЛНИ НОМЕРА НА БОЛНИЧНИТЕ
Със стартирането на Електронния регистър на болничните листове от 1 януари 2015 г., в който данните вече ще се подават по електронен път, издадените след 31 декември 2014 г. болнични листове върху бланки "Болничен лист за временна неработоспособност", ще бъдат  невалидни. Това съобщиха от Националния осигурителен институт /НОИ/. В тази връзка от 1 декември 2014 г. регистрираните в НОИ лечебните заведения могат да получават уникални номера на болнични листове от съответните териториални поделения на института или онлайн, чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата. Също така от 1 декември 2014 г. лекарите и лечебните заведения  следва да се регистрират като потребители на уеб услугите, предоставяни  от НОИ. Така те ще могат да заявяват и получават уникални номера на болнични листове онлайн, да подават данни, както и да тестват подаването на данни и получаването на справки от електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им. Регистрацията се извършва чрез уеб приложение, достъпно през сайта на института. За целта лекарите, лечебните  заведения и индивидуалните практики трябва да притежават валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис /КЕП/.
Лечебните заведения, които не са регистрирани в НОИ, от 1 декември 2014 г.  следва да подават заявление по образец заедно с регистрацията на лечебното заведение за получаване на уникални номера на болнични листове в териториалното поделение на НОИ по седалището си. За издаване на болнични листове след 1 януари 2015 г. задължително следва да се използва програмен продукт, разпространяван безплатно от НОИ или друг програмен продукт, отговарящ на функционалните изисквания, публикувани на интернет страницата на института.  Получаването на уникални номера на болнични листове и тяхното предоставяне на лекарите и ЛКК е задължение на ръководителите  на лечебните заведения /чл. 56, ал. 2 от НМЕ/. Те са отговорни и за представянето на данните в електронния регистър на болничните листове.
Подробна информация за необходимите действия, които трябва да бъдат предприети във връзка със стартирането на Електронния регистър на болничините листове може да намерите в публикуваната на сайта електронна  брошура.
 
Д-Р МОСКОВ ЩЕ ПРОВЕДЕ ЗДРАВНАТА РЕФОРМА ЗА ДВЕ ГОДИНИ
Реформата в здравеопазването ще бъде проведена в следващите две години. Това каза в интервю за bTV министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отбеляза, че когато се говори за нуждата да се промени нещо, трябва да се говори за това хората да получават по-добро отношение и базирано на оценка на качеството лечение. От думите на д-р Москов стана ясно, че планираните от него реформи ще са основно в няколко направления. Освен създаването на интегрирана информационна система в рамките на следващата, за което вече говори няколко пъти, министърът каза, че предстоят промени и в болничната помощ. Той отбеляза, че през следващата година ще започне функционално и административно сливане на болници на регионален принцип. По отношение на промените, свързани с въвеждането на електронно здравеопазване д-р Москов каза, че част от тази система е създаването на индивидуални пакети от услуги за извънболничната помощ. Запитан дали ще успее да въведе електронното здравеопазване д-р Москов каза, че когато има желание и няма оказване на натиск, той може да поеме този ангажимент. Запитан дали ще бъде премахната преференциалната потребителска такса за пенсионерите от 1 лв., д-р Москов заяви, че не смята да прави това.
 
БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ 100 МЛН. ЛВ. ЗА НЗОК
Временната бюджетна комисия в парламента прие на второ четене актуализацията на бюджета на здравната каса със 100 млн. лв. Депутатите одобриха увеличението за минути и практически без никакви дебати, след което получиха благодарностите на управителката на НЗОК д-р Румяна Тодорова.
Средствата са разпределени така: 50 млн. лв. за болнична помощ, 25 млн. лв. - за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лв. - за онколекарства и 10 млн. лв. за медицински изделия в болничната помощ.
 
СОФИЯ ОСЪМНА С ГИГАНТСКИ ЖЪЛТИ БУКВИ C
Четири гигантски жълти букви С заеха едни от най-оживените места в столицата - метростанциите "Сердика", "НДК" и "Джеймс Баучер", както и Централната жп гара. Инсталациите са част от кампанията "Хепи ли Си?" на сдруженията за борба с хепатита "Хепасист" и "ХепАктив" за по-широка информираност на обществото по проблемите, свързани с хепатит С. Това съобщиха от двете пациентски организации.Високите 160 см букви ще бъдат част от ежедневната градска среда до края на годината. Основната идея на този проект е да привлече интереса на хората по темата за хепатит С и да повиши тяхното внимание относно последствията, до които може да доведе игнорирането на този социален и здравен проблем.