Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 ноември 2014)
 
10-НИ НАЦИОНАЛЕВ КОНГРЕС ПО НОЗОКОМИАЛНИ ИНФЕКЦИИ
Форумът, който се проведе на 20 и 21 ноември т. г. в конферентната зала на УМБАЛ "Св. Анна", София, събра изтъкнати специалисти по превенция и контрола на инфекциите. На него присъства и председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева. В рамките на конгреса се проведе сесия, посветена на 10-годишния юбилей на Българо-швейцарската програма за болнична хигиена, с тематични доклади и кръгла маса на тема: "БШПБХ - Какво успяхме да променим?". Това даде възможност да се сподели опит, да се говори за постиженията и проблемите, свързани с инфекциите и новите предизвикателства в тази насока.
 
ОСВОБОДЕН Е ДИРЕКТОРЪТ НА ИАМО Д-Р СИМЕОН ВАСИЛЕВ
Д-р Симеон Василев е бил отстранен от поста директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Това е ваучил  Zdrave.net от свои източници. По непотвърдена информация неговото място ще бъде заето от първия директор на агенцията доц. Златица Петрова.  Доц. Петрова бе освободена от поста директор на ИАМО от бившия министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов в края на януари 2012 г. Като мотив за това бяха посочени неясноти около дейността на агенцията и необходимостта от оптимизация на структурата. Д-р Василев бе назначен на поста директор на 23 юли 2013 г.  До момента от Министерството на здравеопазването не потвърждават, но и не отричат тази информация.
 
МУ-ПЛОВДИВ ФИНАНСИРА ДОКТОРАНТИ ДА ПРАВЯТ НОВИ ОТКРИТИЯ
Медицинският университет в Пловдив създаде нови начини, за да мотивира младите учени да правят нови открития. Това съобщиха от учебното заведение. Те са свързани и с тяхната реализация на пазара на труда, след като завършат висшето си медицинско образование. Това стана възможно благодарение на проекта "ДОКТОРАНТ", в който са включени 32 докторанти по акредитирани научни специалности." Университетът залага като приоритет провеждането на ефективна политика за създаване на атрактивни условия за научна дейност, повишаване на професионалното самочувствие, и не на последно място, икономическия и социален статус на докторантите с цел привличането и задържането на млади и талантливи хора в науката", сподели на пресконференция проф. д-р Стефан Костянев, ръководител на проекта и ректор на МУ-Пловдив.
 
ВТОРА СТАЧКА НА БРИТАНСКИ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ
Във Великобритания започна втората за последния месец и половина стачка на медицински работници заради спор с правителството за заплащането на труда. В нея се включват стотици хиляди медицински сестри, работещи в спешната помощ, акушерки, чистачи и готвачи, предаде ТАСС. Очаква се стачката да продължи четири часа. Тя се провежда в Англия и Северна Ирландия. В Шотландия медицинският персонал не стачкува - там властите удовлетвориха исканията на синдикатите. Компромисен вариант за разрешаване на противоречията бе намерен и в Уелс. Причина за стачката стана спор между синдикатите и министъра на здравеопазването Джеръми Хънт, възникнал след обявяването от страна на правителството за планирано увеличение на работните заплати с 1% през тази и през 2015-2016 г.
 
ПАЦИЕНТИ СЪС СКЕЛЕТНИ ДИСПЛАЗИИ ЩЕ СЕЗИРАТ ИНСТИТУЦИИТЕ
Хората с нисък ръст у нас са силно дискриминирани, на практика здравеопазната система не решава проблемите им и те са принудени да се справят сами, сблъсквайки се с неимоверни трудности. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националната организация "Малки български хора" Светослав Чернев.
В близките дни хората със скелетни дисплазии ще подготвят и внесат в институциите призив с искания за подобряване на медицинските грижи и поемане на заплащането на лечебни процедури и медицински изделия от НЗОК, информира той.