Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 ноември 2014)
 
ПРОЕКТОПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБА 34 ЗАДЪЛБОЧАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ
Проектопромените в Наредба 34 на МЗ за специализациите не само не решават основните проблеми на младите лекари, а ги задълбочават. Това се казва в становище на Гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", изпратено до институциите. "Считаме, че с направените "козметични" промени в Наредба № 34 и с прогнозата за провал на проекта "Нови възможности за лекарите в България" МЗ затвърждава своето нехайство за съдбата на младите лекари и на здравеопазването", заявяват от сдружението.
 
"МАЙЧИН ДОМ" ЧЕСТВА 111 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ
Столичната акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" днес отбелязва 111 години от създаването си.На този ден преди 111 години цар Фердинанд прерязва лентата на първата в България акушеро-гинекологична болница. Нейното построяване става благодарение на княгиня Мария-Луиза и дълги години болницата носи нейното име, сочат историческите бележки.
 
ЧЕРНОГОРСКИ ЗДР. М-Р ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗАРАДИ ЗАРАЗА В БОЛНИЦА
Министърът на здравеопазването на Черна гора Миодраг Радунович подаде оставка вчера. Решението му е свързано със ситуацията в родилното отделение на многопрофилна болница в град Биело поле (Биjело Поље), където пет новородени са заразени от инфекция, предаде ТАСС. Едно от бебетата е починало. По думите на Радунович, оставката му е приета от премиера.
 
В ПЕЧАТА: НАЛЯХА ОЩЕ 100 МЛН. ЛВ. В БЕЗДЪННАТА ЗДРАВНА КАСА
От заплащане на услуга ще преминем към плащане за резултат, каза вчера министър Москов по време на обсъждането на актуализацията на бюджет 2014 на НЗОК.  Тъкмо този акцент са извели някои от печатните издания днес. "Сега" озаглавява публикацията си "Парламентът наля още 100 милиона лева в бездънната здравна каса". Изданието отбелязва: "Това е втора актуализация, след като през юли предният парламент гласува допълнителни 225 милиона лева за бюджета на НЗОК. Здравната система обаче остана в преразход, и то на фона на добрите постъпления от здравни вноски. По данни на НАП има преизпълнение на приходите от здравни осигуровки с 55.2 милиона лева."
"Преса" пък информира за друг проблем, коментиран от здравния министър. "Здравният министър Петър Москов отряза опитите на "Атака" да отмени забраната за пушене на закрито. Хората на Волен Сидеров искат връщане на стария режим с отделни помещения за пушачи и непушачи с мотива, че ограниченията вредят на бизнеса.
 
ПРОФ. ВОДЕНИЧАРОВ - НАЦ. КОНСУЛТАНТ ПО ЗДРАВЕН МЕНИДЖМЪНТ
Със заповед на служебния министър д-р Мирослав Ненков  от 5 ноември проф. Цекомир Воденичаров е назначен за национален консултант по "Организация на здравеопазването и здравен мениджмънт".  Промяна има и при националния консултант по гръдна хирургия, където е назначен проф. Данаил Петров.