Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 ноември 2014)
 
РЕСОРИТЕ НА ЗАМ.-МИНИСТРИТЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Зам.-министър д-р Ваньо Шарков ще отговаря за медицински дейности,  управление при кризи, медицинското образование, квалификация и следдипломно обучение в системата на здравеопазването и провеждане на обществени поръчки.
Заместник-министър д-р Адам Персенски пък ще наблюдава администриране на международни проекти и на специализирани донорски програми, европейска координация и международни дейности, промоция, превенция и контрол на общественото здраве, както и дейности, свързани с лекарствени продукти, включително ваксини, които се осъществяват от главния държавен здравен инспектор на Република България.
Ресорите за заместник-министър д-р Бойко Пенков са въвеждане на електронно здравеопазване, управление на търговските дружества, собствеността и капиталови разходи, регулиране и осигуряване на лекарствени продукти и медицински изделия и регулиране на дейности, свързани с наркотични вещества.
 
В ПРЕСАТА: Д-Р МОСКОВ ИЗБРАЛ ЕКИПА СИ, НЕ СЕ КОНСУЛТИРАЛ С РБ
"Битка за постове раздира Реформаторския блок. "Военните" действия се водят на два фронта - за позиции в изпълнителната власт и за овладяване на коалицията.
От СДС и партията на Кунева подозират партньорите си от ДСБ, че провеждат собствени преговори с ГЕРБ за зам.министерските постове. Ябълката на раздора са назначените зам.-министри в здравното, икономическото и военното министерства", четем днес в "Преса". Според публикацията, най-голямо е недоволството срещу министър Петър Москов от ДСБ, който не си вдигал телефона, не желаел да разговаря с хората от РБ и еднолично подбирал екипа си. Недоволството е срещу назначението на д-р Ваньо Шарков. Вестникът цитира депутата от ДБГ Димитър Делчев, който казал: "Откакто е министър, Москов не е идвал на група. Като не се консултираш, няма как да ти се има доверие." Според Гроздан Караджов пък Москов направил най-добре, като просто си изключил телефона и вършел каквото иска.
 
ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Със 169 гласа "за", 9 "против" и 27 "въздържал се" Народното събрание одобри актуализацията на Бюджет 2014 на здравната каса със 100 млн. лв. на първо четене.
В рамките на дебата, който продължи два часа и половина, повечето депутати се спряха на нуждата от реформиране на системата. В този смисъл бе и основното изказване на здравния министър д-р Петър Москов, който заяви: "Смисълът на пакета от мерки, които ще внесем в парламента с проектобюджета за 2015 г., не е да търсим нормативна база за увеличаване на разходите, а да намерим ясна нормативна база, по която започваме пътя, по който системата преминава от заплащане за услуга към заплащане за резултат." Той отбеляза, че при разглеждането на бюджет 2015 ще внесе доклада за здравето на нацията, на изводите от който ще стъпи концепцията за реформи в системата.
 
ИМУНИЗАЦИЯТА НА ЛЕКАРИТЕ СРЕЩУ ГРИП ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
Имунизационният обхват с противогрипни ваксини у нас продължава да бъде изключително нисък, през миналата година той е спаднал до рекордно ниското ниво от 3%. Същевременно нивото на заболеваемост от грип не намалява и всяка година през пиковия период грипната инфекция разболява между 200 000 и 300 000 души. За това алармираха на пресконференция днес проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" в столицата, председател на Българското дружество по инфекциозни болести и доц. Андрей Галев от ВМА, председател на Българското дружество по превантивна медицина. В допълнение двамата специалисти уточниха, че средно 10% - 20% от заболелите биват хоспитализирани поради някакво сериозно усложнение, най-често от страна на дихателната или нервната система, а при 2% до 3% от най-тежко боледуващите изходът е летален.
Ако има нещо, което трябва да получи пълно одобрение и подкрепа, това е инициативата на БЛС за ваксинопрофилактика на грипа сред лекарите и останалите медицински служители, подчерта доц. Андрей Галев.
 
КАМПАНИЯ  ЗА ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ГРИП
Българският лекарски съюз се присъединява към международната инициатива за противогрипна кампания сред медицинските специалисти. По данни на Световната медицинска асоциация (WMA) броят на смъртните случаи по света в резултат на прекарано грипно заболяване е между 250 000 и 500 000 годишно. От там допълват, че процента имунизации сред медицинските специалисти в САЩ, например, е 40%, а по неофициални данни в България той варира едва между 2-3%.
Във връзка с кампанията са планирани редица инициативи - разпространение на информационни материали сред членовете на БЛС, болници и ДКЦ, провеждане на противогрипни ваксинационни дни във ВМА-София, ВМА-Пловдив и ВМА-Варна, както и разпространение на информационен видео клип.