Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 ноември 2014)
 
БОЛНИЦИТЕ НЕ БИВА ДА СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА
Това каза пред Zdrave.net представителят на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов. Той отбеляза, че тази идея е лансирана отдавна от синдикатите и че на него лично много му харесва изказването на новия здравен министър - "Да изгоним търговците от храма".Д-р Кокалов каза, че в Европа болшинството от държавните болници са нонпрофит, т.е. не работят за печалба, защото използват публичен ресурс. Той заяви, че системата на заплащане на медицинските специалисти там е с фиксирани възнаграждения. Лекарите сключват договор с държавната болница за конкретно възнаграждение и има една малка плаваща част, която зависи от това какво е качеството на оказаната помощ и колко болни е обслужил. "Лекарят е учил, има специалност, той е хабилитиран и това трябва да се оцени още в самото начало в заплатата му. И от там нататък в зависимост от това, което работи, трябва да има плаваща част", отбеляза синдикалистът. Според д-р Кокалов няма никакъв проблем българската държава да определи справедлив бюджет на болницата ако тя не е търговско дружество.
 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МУЗИКОТЕРАПИЯТА - 15 НОЕМВРИ
Българската асоциация по музикотерапия се присъединява към инициативата на Европейската асоциация по музикотерапия 15 ноември да бъде отбелязан като Европейски ден на музикотерапията, информираха от сдружението. С подкрепата на Столична библиотека ще бъдат организирани различни инициативи - арт-ателиета, презентации, уърк-шопове, видео- и литературни представяния, обединени в Ден на отворените врати под мотото "Ритъмът на живота". Всички, които проявяват интерес ще могат да посетят проявата и да се срещнат с практикуващи музикотерапевти, да научат повече за тяхната професия и за естеството на музикотерапевтичните методи като невербален подход в психологическата работа в областта на терапията, превенцията и личностното израстване.
 
В ПЕЧАТА: ДЪЛГОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ СТИГНАХА 410 МЛН. ЛВ.
"Дълговете на болниците пак счупиха рекорд. Към 1 август т. г. общите задължения на държавните и общинските лечебни заведения бяха стигнали максимум от 407,3 млн. лв., а към 30 септември новото "постижение" е от 410,23 млн. лв.", пише "Труд", като уточнява, че увеличението спрямо 30 септември 2013 г. е с 31 млн. лв., или с 8%.
Няколко издания се спират на вчерашното изказване на Йорданка Фандъкова по отношение на спешна помощ. Столичният кмет посети вчера 12-и ДКЦ в "Люлин" и отбеляза, че три от петте изнесени кабинета на спешна помощ в кварталите на София стоят заключени. "Те бяха предоставени от общината преди повече от година, за да може линейките да стигат по-бързо до пациентите от по-отдалечените квартали", припомня "24 часа" и цитира думите на Фандъкова: "За съжаление, проблемът с кадрите в Бърза помощ още не е решен.
 
МУ ПЛОВДИВ С МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН СПОРТЕН КОМПЛЕКС
Нови спортни съоръжения бяха открити в двора на Медицинския колеж към Медицинския университет в Пловдив. Това съобщиха от учебното заведение. Изградени са баскетболно и волейболно игрище, две игрища за тенис на корт и мини футболно игрище. Те отговарят на всички европейски изисквания и на тях ще могат да се провеждат състезания от национален и международен характер. Ремонтирана е и спортната зала, а сега започва да се изгражда и нова съблекалня. Срокът да бъдат напълно завършени беше 78 дни, но изпълнителите на обектите го направиха само за два месеца.