Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 ноември 2014)
 
"РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ПРАВО  И  ИНВЕСТИЦИЯ С ДЪЛГОТРАЕН ЕФЕКТ".
Това е темата на конференцията обединява усилията на три водещи организации, работещи в подкрепа на децата и семействата - УНИЦЕФ, Фондация "За Нашите Деца" и Национална мрежа за децата. Събитието привлече вниманието на отговорните фактори в държавата - изпълнителна власт, международни експерти, представители на академичните среди, гражданския сектор. В нея взеха участие зам. председателят на УС на БАПЗГ Петя Недкова и главният секретар Дафинка Коцева. Конференцията бе открита от г-н Константин Пенчев, Омбудсман на Република България.
Редица изследванията в областта на невробиологията, психологията и медицината аргументирано доказват влиянието на ранните години върху душевното и физическото здраве на детето, неговите социални умения и поведение, способността да се справя в училище, а на по-късен етап - и върху шансовете за успешно включване в социалния и икономически живот. "Призовавам новосформираното Народно събрание да възобнови дебата по Закона за детето. Държавата е длъжна да приеме съответните законодателни актове, които да гарантират, че всяко дете ще има нормално развитие", коментира Константин Пенчев, Обмудсман на Република България.
 
ДИАБЕТНИЯТ РЕГИСТЪР СЕ БАВИ С ГОДИНИ
В страните, в които има диабетен регистър, разходите за лечение на това заболяване са се редуцирали с около 25%. Това каза по време на форум, посветен на проблемите на диабета, националният консултант по ендокринология проф. Събина Захариева. Тя отбеляза, че в България годишните разходи за диабета са за около 350 млн. лв. и липсва такъв регистър. Проф. Захариева напомни, че съгласие за неговото създаване е било получено още през 2008 г., когато за това излиза декларация на депутатите от Народното събрание. До ден днешен обаче регистър няма.
 
1,5 МЛН. ЕВРО ЗА  МРЕЖА ОТ ЦЕНТРОВЕ ЗА ДЕМЕНЦИЯ            У нас ще бъде изградена мрежа от дневни центрове за възрастни хора с деменция, като тези структури по нищо няма да се отличават от най-добрите в Европа. Това заяви специално за Zdrave.net проф. Лъчезар Трайков, ръководител на Катедрата по неврология към МУ - София и на Центъра по дементология към Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска". Преди дни е одобрена кандидатурата на болницата и Българското дружество по деменции за финансиране от 1,5 млн. евро  в рамките на Третата многогодишна програма за здраве на ЕС (2014-2020 г.), с което ще стане възможно без допълнителни средства от държавата да бъде направена голяма крачка напред в областта на дементологията и разгръщането на система от достъпни медицински услуги за хората от третата възраст във всички региони на страната, посочи още проф. Трайков, който е и председател на дружеството.
 
МЗ: ПАРИТЕ ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА  СВЪРШИХА
Последните средства, изплатени на лекарите като компенсация за потребителската такса за пенсионерите, са за месец юли. Сумата е в размер на 1 592 096 лв., а плащането е извършено едва през септември. Това сочи справка на здравното министерство, изготвена за Zdrave.net. От ведомството признават, че има сериозно забавяне в изплащането на компенсациите и посочват като причина за това изчерпване на утвърдените средства по бюджета на МЗ. Тук ще припомним, че планираните средства за компенсация на разликата в потребителската такса на пенсионерите бяха 8 млн. лв. за цялата година.
 
МЗ НЯМА ДА ИСКА УВЕЛИЧЕНИЕ НА БЮДЖЕТА НА КАСАТА ЗА 2015 Г.
Ясна програма за здравни реформи и календар за набелязаните мерки ще предложи здравното ведомство до края на месеца. Това заяви пред временната бюджетна комисия в парламента здравният министър д-р Петър Москов. Комисията днес одобри както актуализацията на бюджета на НЗОК, така и тази на държавния бюджет. Д-р Петър Москов заяви още, че в бюджета за следващата година кабинетът няма да иска увеличение на бюджета на здравната каса.