Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 ноември 2014)
 
В ПЕЧАТА: ПАК НАПАДАТ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА В СТАРА ЗАГОРА
"24 часа" съобщава за инцидент в старозагорската болница. "Медицинска сестра от университетската болница в Стара Загора влезе в ръкопашна схватка с крадец, когото изненада в стаята на персонала в неделя, съобщиха вчера от болницата. Към 18,45 ч сестрата от инфекциозната клиника - С.Г., на 38 г., се натъкнала на мургав мъж, дошъл с намерение да краде от багажа на персонала. Той се нахвърлил върху жената и опитал да я стисне за гърлото, но тя успяла да се измъкне и да повика помощ. В суматохата непознатият се измъкнал", четем във вестника.
В "Телеграф" четем за нападение над екип на спешна помощ от 17-годишно момче. "17-годишен от град Левски нападна екип на Бърза помощ, който се отзовал на сигнал, а след това скандалджията налетял и на дошлите на място полицаи. Инцидентът станал около 2.30 часа на 7 ноември. След идването на адрес на Бърза помощ младокът започнал да псува и да налита на бой. Нанесъл леки телесни повреди и на дошлите полицаи", пише вестникът.
Очаквано, и днес пресата продължава да пише за зам. министрите. Споменавало се името и на служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков , както и на  сегашните заместници - д-р Любомир Бакаливанов и Лидия Нейчева. В почивните дни имало среща и с доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве.
 
АНАНИЕВ ОСТАВА ЗАМ.ФИНАНСОВ МИНИСТЪР И ШЕФ НА НС НА НЗОК
Кирил Ананиев запазва поста си на зам.-министър на финансите. Това стана ясно вчера вечерта, когато премиерът Бойко Борисов обяви първите назначения във втория ешелон на изпълнителната власт. Кабинетът "Борисов" е четвъртият редовен, в който Ананиев ще заема тази позиция, след тези на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Финансистът, който има славата на най-добрия специалист по бюджетиране, беше на същата длъжност и по време на служебния кабинет на Георги Близнашки.
 
СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ИСКАТ ОТ Д-Р МОСКОВ СПЕШНИ  ПРОМЕНИ
Надяваме се новият министър на здравеопазването д-р Петър Москов да инициира незабавни нормативни промени в спешната помощ. Това каза пред Zdrave.net председателят на сдружението на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева. Тя отбеляза, че от доста време медиците в сектора настояват да се реши въпросът кой е обектът на спешената помощ. д-р Кателиева заяви, че е необходимо да се въведат стандарти в триажирането на спешните състояния. "Не може да ни залива една лавина от пациенти с всякакви оплаквания и някъде сред тях спешните пациенти да загиват без помощ. Триажът е утвърден преди много години в почти всички европейски държави, а в България е спешен всеки медицински преглед. Това създава хаос в системата, а от това страдат пациентите", каза тя.
 
"РЕТРОГРАДНА" Е ИДЕЯТА МЛАДИТЕ ДА РАБОТЯТ У НАС
"В момента страната ни инвестира в скъпото обучение на лекарите, но по-голямата част от тях избират да се реализират зад граница. Идеята да се подписват договори от типа държава - дипломиращи се младежи е с цел да се спре изтичането на мозъци и да се избегне кризата за лекари учители и инженери, която се задава." Това беше цитиран да казва председателят на БАН проф. Стефан Воденичаров преди дни от в. "Монитор". Във връзка с неговото изказване гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" излезе със свое становище, което осъжда думите му. "Ние, представителите на Гражданската инициатива, намираме подобни възгледи за ретроградни и сме истински притеснени от факта, че те идват от Председателя на БАН - един от малкото останали храмове на здравия разум в България", посочват от там. "Нелепо е през 21 век, точно в страна-членка на Европейския съюз да се предлагат мерки, ограничаващи правото на личен избор, свободно движение и професионална реализация", отбелязват младите лекари.
 
МБАЛ "ЧЕРНОМОРСКА - БУРГАС" СЕ НУЖДАЕ ОТ КРЪВ ЗА РОДИЛКА
24-годишна жена от Средец е постъпила по спешност на 10 ноември в МБАЛ "Черноморска - Бургас" с най-тежкото усложнение в акушерството и гинекологията - пълно преждевременно отлепване на плацентата и фундроянтно развитие на ДИК синдром. Това съобщиха от болницата.  Тази сутрин в лечебното заведение в к-с "Меден рудник" са пристигнали републикански консултанти по Акушерство, Гинекология и Анестезиология и интензивно лечение от МФ на Тракийския университет в Стара Загора и от УМБАЛ "Ст. Киркович". На пациентката е извършено оперативно родоразрешение по спешност. Прелети са й 16 сака прясно замразена плазма. Количествата кръв в Бургас, Сливен и Ямбол от постъпването й в болницата до сега вече са изчерпани, а тази сутрин са доставени последните 10 сака кръв от Стара Загора. Всеки желаещ да помогне, като дари кръв, може да го направи в Кръвния център в Бургас. Родилката е с кръвна група АВ положителен резус фактор. Усилията на лекарските екипи да спасят живота на родилката продължават вече повече от 18 часа. Въпреки това състоянието на жената продължава да бъде критично.
 
Д-Р ТОТЕВ: СКЕПТИЧЕН СЪМ  ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Скептично съм настроен към това, че министър Москов ще успее да изпълни първия си приоритет и да въведе електронно здравеопазване. Това каза пред Zdrave.net председателят на сдружението на общинските болници и директор на МБАЛ Чирпан д-р Неделчо Тотев. Той поясни, че скептицизмът му идва от това, че много други министри преди него са се канили да направят същото, но не са успели. По думите му, не се знае колко ще продължи мандатът на сегашното правителство, за да се направи тази част от реформите. Той добави, че не бива да се смята, че въвеждането на електронното здравеопазване е панацея, която ще реши всички проблеми в сектора.
 
ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ДА НЕ СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА
Печелбарството и обръщането на пациента в торба с пари е генералният проблем на нашата здравна система. Това каза в интервю за ТВ7 бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той добави, че това е и генералният проблем в отношенията между лекари и пациенти. "Защото когато пациентът идва при теб и ти го гледаш в торбата, за да видиш какво ти носи - една кутия "таралежки" или 10 лв., или този пациент да го отчетеш като пътека, за да можеш да вземеш заплата в края на месеца, тогава всичко се променя. Не трябва на нито един работещ в тази система, от санитаря, който мие пода и подлогите, до професора, който е шеф на клиниката, заплатата да зависи от обема преминали пациенти", каза д-р Ненков. Той заяви, че подкрепя идеята, лансирана от новия министър на здравеопазването д-р Петър Москов, че държавните болници не бива да бъдат търговски дружества. Според него не е редно и не е морално лечебните заведения да имат такъв статут, а заплатата на медиците да зависи от това колко човека са минали при тях по документи, без да е ясно дали действително са излекувани. "Печалба от здравеопазване е малко гадно да се изкарва", отбеляза той.
 
ПРОМЯНАТА НА СТАТУТА НА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ Е КРАЧКА НАЗАД Премахването на статута на държавните болници като търговски дружества ще бъде крачка назад към бюджетното финансиране. Това каза пред Zdrave.net председателят на Сдружението на областните болници и изпълнителен директор на МБАЛ "Търговище" д-р Иван Светулков. "Не мисля, че всички болници се нуждаят от еднакво финансиране. Някои работят по-добре, някои не работят толкова добре. Все пак нашата категория болници се конкурира успешно с другите по вид собственост болници. Това ни дава някои икономически мостове да поддържаме мотивацията на колектива", коментира той.  По думите му, ако се премахне настоящия статут на държавните лечебни заведения, това ще доведе до изчезване на конкуренцията, заради загубата на стопанска самостоятелност.
 
САМО ЧЕТИРИ СЪВПАДЕНИЯ МЕЖДУ ПРОГРАМИТЕ
Четири от десетте здравни приоритета на Реформаторския блок са общи за новата управленска коалиция. Това става ясно от сравнение между двете програми.
В тази на реформаторите, които излъчиха новия здравен министър, фигурират десет "опорни точки" в сферата на здравеопазването. В общата програма, приета от управляващата коалиция пък, точките са осем. Съвпаденията са по отношение на индивидуалната електронна здравна карта, задължителния характер на националната здравна карта, преструктурирането на НЗОК и промяната в начина на плащане на работещите в сектора.