Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 ноември 2014)
 
ОФИЦИАЛНО: Д-Р МОСКОВ ОГЛАВЯВА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО
Д-р Петър Москов от Реформаторския блок е новият здравен министър, съобщава  Zdrave net. Това стана официално ясно минути след пресконференцията на спогодилите се месец след провеждането на изборите четири формации - ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ, които подписаха коалиционно споразумение. Д-р Петър Стефанов Москов е български лекар и политик. Роден е на 17 декември 1970 г. в София. Завършва "Медицина" в Медицински университет - София, специалност Анестезиология и интензивно лечение. Специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Работи като старши асистент в УМБАЛ "Св. Анна" АД в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.
Член е на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и учредител на ДСБ. Член е на ДСБ - район "Средец". На националното събрание през 2007 г. е избран за член и на Националното ръководство на партията. През 2009 г. става съпредседател на предизборния щаб на Синята коалиция.
 
КОИ СА ЗДРАВНИТЕ ПРИОРИТЕТИ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО?
След няколкоседмични преговори, днес бе подписано споразумение за коалиционно управление между четири политически формации. Основният предмет на преговорите, по думите на политиците, през цялото време бе управленската програма на новото политическо мнозинство. Програмните приоритети в здравеопазването в окончателния вид на програмата са осем. Първият от тях е подобряване на качеството и достъпа до здравеопазване. Новите управляващи смятат да постигнат това чрез приоритетно инвестиране в кадрово, логистично и техническо развитие, въвеждане на индивидуална електронна здравна карта и е-здравеопазване. Вторият приоритет е преструктуриране на спешната помощ, чрез инвестиции в ресурсното, техническо, логистично и кадрово развитие. Като трети приоритет е записано формиране на модел на болнично здравеопазване, който се характеризира с предвидимост на финансовия ресурс за осигуряване качество и достъпност на лечението, и мотивация на работещите в сферата на здравеопазването. Тук се включва и въвеждане на национална здравна карта със задължителен характер. Под номер четири е поставено преструктуриране на здравната каса и "превръщането й в активен финансиращ и контролен орган от името на осигурените граждани - инструмент за провеждане на политика за осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване". Петият приоритет на управляващите ще е пакет от мерки за повишаване събираемостта на здравните вноски, следващият - запазване и развитие на кадровия потенциал на здравната система чрез нов механизъм на заплащане на работещите. Сред приоритетите фигурира и такъв за ефективно лекарствено лечение и качество на живот на българските граждани. Под номер осем стои задължаване на НЗОК да закупува лекарства през прозрачна и конкурентна процедура.
 
КОНЦЕПЦИЯ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ Е СПРЯНА
Последната концепция за спешна помощ, изработена от екипа на бившия здравен министър в кабинета "Орешарски" д-р Таня Андреева, е спряна. Това обяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов на форум, посветен на спешната помощ. По думите на д-р Райчинов, концепцията е спряна, тъй като в нея има "неща, които не се приемат еднозначно". "Ако ние примерно създадем тези спешни центрове, за които тогава се говореше, няма правила, по които те да работят, не е ясна структурата им", обясни той. Д-р Райчинов отбеляза още, че идеята за спешни центрове не решава и проблема с неотложната помощ.
 
В ПЕЧАТА: ВНОСКАТА ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧИ НЕ С 1%, А С 4
Размерът на вноската да е 12%  искат лекарите, защото той е бил заложен още при започването на здравната реформа и при старта на сега действащата у нас здравноосигурителна система. Първо, обаче, държавата трябва да стане изряден платец, да се издължава с вноските, които поема за девет категории граждани, в пълен размер, а не на 4%. Освен това държавата трябва да си направи преценка за кои групи да продължи да плаща и кои сами да започнат да го правят като повечето български граждани.
 
ОТКРИХА ПЪРВИЯТ УНИВЕРСИТЕТСКИ МЕДИКО-ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР
С официална церемония беше открит първият Университетски медико - дентален център в България. Ректорът на Медицински университет - Варна, Проф. д-р Красимир Иванов и кметът  Иван Портних, прерязаха днес лентата, съобщиха от учебното заведение. Университетският Медико - дентален център няма аналог в страната. Той ще даде възможност на всички асистенти и преподаватели да работят и да прилагат своите лекарски умения, а на гражданите на Варна и на цяла България - високодостъпни дентални грижи.  На студентите по дентална медицина в МУ - Варна - да се обучават в най-добрите условия с най-съвременните достижения на техниката в областта на денталната медицина.
 
НАД 1 МЛН. ЛВ. НЕУСВОЕНИ СРЕДСТВА ЗА РЕМОНТИ
Средства за ремонтни дейности и купуване на апаратура, предназначени за държавни болници, са върнати обратно в бюджета на МЗ. Това стана ясно от думите на служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков във времето за парламентарен контрол днес. Отпуснатите в бюджета за 2014 г. средства за капиталови разходи на МЗ са в размер на 15 млн. лв., от които 8 137 411 лв. са предвидените за болници, обясни министърът. Част от тях са изразходвани по предназначение, няколко болници обаче са върнали сумите, тъй като не са усвоили средствата. Общата върната в бюджета на МЗ сума възлиза на 1 226 000 лв., а други 852 000 лв. въобще не са стигнали до съответните болници, тъй като договорите за тях са били прекратени междувременно.