Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВОПАЗВАНЕТО (28 октомври 2014)
 
В ПРЕСАТА: ГЕЛЕВ ИСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ
Да се преразгледа бюджетът за спешна помощ и да се увеличи два пъти; да се повишат доходите на всички работещи в системата, без значение дали са лекари, сестри, фелдшери, шофьори - тогава няма да има текучество, а съревнование за постъпване на работа; 30% от автопарка да бъде обновен. Това са основните необходимости на ЦСМП - София за 2015 г., става ясно от интервю на шефа на Центъра д-р Георги Гелев в "Стандарт".
Няколко издания информират за арест на аптекарка, откраднала лекарство за рак. "61-годишна управителка на аптека е арестувана за присвояване на скъпо лекарство за рак. То е било предназначено за лечение на пациенти, страдащи от определени видове онкологични заболявания", четем в "Телеграф". Вестниците се спират и на предложения на Консултативния съвет към социалното министерство, от който се очаква да оптимизира осигурителната система. Едно от тях е инвалидизирането на хората в пенсионна възраст да се освидетелства не от ТЕЛК, а от Агенцията за социално осигуряване. "Според експертите ТЕЛК-овете трябва да определят степента на загубена работоспособност само на хората в трудоспособна възраст. Така те ще бъдат разтоварени от пенсионерите и ще може да приключват процедурата по освидетелстване много по-бързо. Около 40% от преминаващите през медицинска експертиза са в пенсионна възраст и ако се приеме предложението на Консултативния съвет, общият брой на освидетелстваните от ТЕЛК се очаква да намалее с близо 170 000 души годишно", пише "Стандарт". 
 
ОРГАНИЗИРАТ БЕЗПЛАТНИ ОРТОПЕДИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦА В СОФИЯ
На 29, 30 и 31октомври ще се проведе благотворителна кампания на Института за семейна политика за профилактични безплатни прегледи на деца. Партньор в инициативата е Специализираната болница по ортопедия в Горна баня. Лекарите ще приемат за прегледи на опорно-двигателния апарат деца от първи до осми клас през последните три дни на октомври от 9 до 14 часа. Не е необходимо предварително записване. Повече информация на фейсбук страницата "Институт за семейна политика" и на тел 0878620023.
 
СПРЯХА ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА
Плановите операции в старозагорската университетска болница "Проф. д-р Стоян Киркович" са спрени. Причината е, че работещите в операционния блок настояват за увеличение на основната работна заплата, допълнителни материални стимули и заплащане на нощния и спешния труд, съобщава dariknews.bg.
 
КЗК ОТМЕНИ ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ В ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на управителя на НЗОК за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет "Усъвършенстване на работните процеси по обслужване на договорните партньори на Национална здравноосигурителна каса".
Производството установи, че оценителната комисия не е изложила мотиви за поставените оценки на техническите предложения на участниците, като в по-голямата си част мотивите на комисията изцяло преповтарят текстове от методиката за оценка, информират от антимонополния орган. Комисията за защита на конкуренцията  връща процедурата от етап разглеждане, оценка и класиране на техническите предложения на участниците при спазване на мотивите в решението
 
ПАРИ ЗА ЛЕКАРСТВА И ЗАКОН ЗА АПТЕКИТЕ ИСКАТ ОТ БФС
Осигуряване на средства за нормалната работа на аптечната система до края на 2014 г. и през 2015 г. Това искат фармацевтите в писмо, изпратено до парламентарно представените сили. От там подчертават, че това е най-важното условие, за да могат пациентите безпрепятствено да получават лекарствата си, покривани от касата. Очакваната актуализация на бюджета на НЗОК ще покрие дефицитите както в болничната помощ, така и при лекарствата, с което първата част от искането на БФС би била изпълнена. В писмото си от БФС посочват още, че е необходим отделен закон за аптеките, разпространението на лекарства и достъпа до фармацевтични услуги. По думите им, България се нуждае от ефективно въвеждане на електронно и мобилно здравеопазване. От БФС настояват също за "повишаване контрола на предписването и отпускането на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни".
 
ПОВИШАВА СЕ СМЪРТНОСТТА ОТ РАК НА ПРОСТАТАТА В БЪЛГАРИЯ
В България всяка година се откриват около 2000 нови случая на рак на простатата. Това каза секретарят на Българското урологично дружество и национален консултант по урология проф. Александър Хинев. По време на пресконференция днес, посветена на началото на информационната кампания "Открито за мъже", той отбеляза, че в много от случаите заболяването се открива късно. Като причина за това проф. Хинев посочи липсата на ясно изразена симптоматика през първите години и факта, че малко мъже посещават уролог профилактично. Според него страната ни има достатъчно ресурси и възможности  да снижим смъртността.
От фармацевтичната компания Sanofi България съобщиха, че ще финансират профилактични прегледи за рак на простата в периода от 24 до 28 ноември. Лечебните заведения, където ще се провеждат те, са: София - медицински център "Доверие", ж.к. "Изток", ул. "Лъчезар Станчев" № 5, телефон за записване -               0888 35 05 71         0888 35 05 71 и ДКЦ № 6, ул. "Коньовица" 65, тел.               0888 25 75 56         0888 25 75 56; Варна - МЦ "Нова", кв. "Възраждане", ул. "Вяра" 7, тел.     052 57 06 70         052 57 06 70; Пловдив - ул. "Полк. Сава Муткуров" № 30, ет. 1, тел.   0898 661153         0898 661153 и Плевен - МЦ "Уромед", ул. "Дойран" №140, тел.  064 830930         064 830930.