Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 октомври 2014)
 
КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ГРИПА СРЕД МЕДИЦИТЕ          
Световната медицинска асоциация (WMA) организира противогрипна кампания за превенция на грипа сред лекарите и останалите медицински специалисти. Към нея се присъедини и съсловната организация на българските лекари. Става въпрос за имунизации, които не са задължителни, но имат легален и морален аспект. Легалният се състои в това да бъдат предпазени медиците от високия професионален риск, а моралният - лекарите и сестрите, които са имунизирани, не представляват опасност от грипна инфекция за своите пациенти и за семействата си. Ваксиналният обхват у нас продължава да е много нисък, от порядъка на 2% (за сравнение, в Холандия той достига над 70%). Въпреки това сред медицинското съсловие у нас има относително най-много ваксинирали се в сравнение с общата популация, а сред личните лекари общо взето няма антиваксинални настроения поне срещу грипната имунизация.
 
В ПРЕСАТА: РОДИЛКА ПОЧИНАЛА СЛЕД РАЖДАНЕ
"36-годишна жена от Видин е починала след раждане на 15 октомври т.г. в МБАЛ "Св. Петка". Близките й са подали жалба в прокуратурата и полицията вчера е започнала проверка по случая", пише днес "24 часа". "Във фаталния ден жената родила със секцио третото си дете - момченце. Пациентката била изведена от операционната и дори й дали новороденото, което е живо и здраво.След около два часа жената се почувствала зле и започнала да кърви обилно, което наложило повторна операция и отстраняване на матката. Въпреки предприетите мерки, прелетите 10 сака с кръв и плазма и приложеното медикаментозно лечение за спиране на кръвотечението по-късно тя издъхнала", разказва публикацията. Веднага започнала вътрешна проверка и е уведомено здравното министерство. "Аутопсията е направена, но се чакат резултатите от хистологичните изследвания. По първоначални данни родилката е развила ДИК синдром, при който се стига до пълна липса на кръвосъсирване и произтичащи от това кръвотечения в различни тъкани и органи", уточнява вестникът. Няколко издания съобщават за нередности в психиатричната клиника в Карлуково. "Лудите от Карлуково са били карани да работят на частни обекти на шефовете на болницата като бели роби. Това става ясно след спецакция на агенти на ДАНС в психиатричното заведение във вторник. Началниците пък им крали от парите за храна и хапчета. Отделно лекарите в бели престилки точели пенсиите и социалните им помощи", четем в "Стандарт". "Скандалните разкрития излизат наяве, след като агенти на ДАНС задържаха във вторник двама души от персонала на психиатричната клиника в Карлуково. Двамата са длъжностни лица в болницата и са уличени, че са отклонявали финансови средства от бюджета на здравното заведение. Парите са били предназначени за капиталови ремонти и издръжка на болницата. Те отклонявали пари и от сметката, предназначена за храна и лекарства
 
СВЕТОВНОИЗВЕСТНИ БАЛНЕОЛОЗИ ПРИСТИГАТ НА КОНФЕРЕНЦИЯ ВЪВ ВЕЛИНГРАД
 
Тенденциите в балнеологията в Европа и перспективите пред развитието й у нас са основна тема на откриващата се днес във Велинград национална конференция на специалисти по физикална и рехабилитационна медицина от страната и чужбина. Гост лектори във форума ще бъдат трима от най-авторитетните световни специалисти в областта - проф. Зека Карагюлле, президент на Международното сдружение по балнеология и климатология, проф. Педро Кантиста, избран президент на организацията, който ще поеме председателския пост през 2016 г. и проф. Кристиан-Франсоа Рок, главен секретар на сдружението. Те ще представят обзорни лекции върху моделите на развитие на балнеологията на европейския континент и ролята на лекарите специалисти, ще се спрат и на специфичните процеси в областта, характерни за Турция, Португалия и Франция.
 
БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА РАК НА ГЪРДАТА В ТРИ БОЛНИЦИ
 
УМБАЛ "Св. Марина" - Варна и Специализираната болница за активно лечение по онкология - София започват безплатни изследвания и консултации по повод  Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври. Двете лечебни заведения, заедно с Първа САГБАЛ "Св. София", обединиха усилия в борбата с това социално значимо онкологично заболяване. В рамките на кампанията всяка от трите болници е предвидила различни активности, чрез които да акцентира върху профилактиката и лечението на заболяването, както и рехабилитацията след активно лечение.
УМБАЛ "Св. Марина" ще провежда безплатни прегледи и консултации при мамолог всеки работен ден от 27-ми октомври до 7-ми ноември включително, след предварително записване на тел.:               052/978-660         052/978-660.
Специализирана болница за активно лечение по онкология - София  в периода 27-31 октомври организира Седмица, посветена на Комплексните грижи след активно лечение при пациенти с рак на гърдата. Телефон за допълнителна информация               02/8076258         02/8076258.                                                                                           
В Първа САГБАЛ "Св. София" вече втора седмица се провеждат безплатни прегледи при мамолог и консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени и техните семейства. Поради големия интерес, всички часове за мамолозите са запълнени, но лекарите напомнят, че всяка дама може да получи направление от личния си лекар, с което да се прегледа извън фиксираното в кампанията време.
 
Д-Р ТАБАКОВ ТЪРСИ ПАРАЛИЗИРАНИ ПАЦИЕНТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ
"Уникалното нещо на нашата терапевтична техника е това, че за пръв път използвахме глиални клетки, които се намират в мозъка, не са част на обонятелната лигавица. Много предклинични изследвания доказват, че този вид клетки имат огромен неврорегенеративен потенциал." Това каза в интервю за БНТ неврохирургът д-р Павел Табаков, шеф на екипа, извършил за първи път в света операция. Д-р Табаков разказа, че работи по този метод вече 12 години. Събрал е интердисциплинарен екип, който се състои от неврохирурзи, невробиолози и неврофизиолози. "Нашият план е да приложим тази операционна техника, това експериментално лечение, оперирайки поне двама или трима нови пациенти, тъй като този вид увреждане на гръбначния мозък - имам предвид прерязване на гръбначния мозък, е много рядък вид увреждане. Решихме да направим набор и квалификация и по целия свят да търсим съответния оптимален пациент, на когото бихме могли да помогнем с нашата операционна техника", разказа още д-р Табаков. За тази цел ще бъде създаден сайт в Лондон, където ще се регистрират пациенти от целия свят.
 
 
МЗ НЕ ПЛАЩА ЗА ВСИЧКИ ТРАНСПЛАНАТАЦИИ
Министерството на здравеопазването не плаща всички транспланатции, направени във Военномедицинска академия. Това каза в интервю за Zdrave.net началникът на клиниката по гастроентерология и хепатология във ВМА и член на борда на Българското трансплантологично дружество доц. Крум Кацаров, който бе избран за "Лекар на годината" от БЛС. Той отбеляза, че от 35 направени трансплантации на лечебното заведение са платени 8 или 9. За останалите нямало пари. Доц. Кацаров добави, че държавата е оценила една трансплантация на 70 000 лв., но в повечето случаи те струват много повече. По думите му, каквото не се покрива от МЗ, остава за сметка на болницата и това е една от причините дълговете на ВМА да се увеличават.