Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 октомври 2014)
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ В СТАРА ЗАГОРА
В Деня на спирометрията в България, 23-ти октомври (четвъртък), гражданите на Стара Загора ще могат безплатно да тестват състоянието на белите си дробове в подвижния пункт в залата на община Стара Загора, благодарение на съвместната инициатива на БДББ и АстраЗенека  Спирометрията е безболезнено изследване, което отнема по-малко от 10 минути. То е показател доколко добре може да диша човек и помага още за диагностициране на различни белодробни заболявания. Заболяването може да спомогне за ранно откриване на болните с астма и ХОББ, преди настъпването на необратими увреди.
Безплатните спирометрични изследвания ще се извършват в 12 български града, сред които е и Стара Загора.
 
ОДОБРЕНИ СА 39 НОВИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
На заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца", състояло се на  21-ви октомври бяха разгледани заявленията на общо 44 деца, като от тях бяха одобрени заявленията на 39 деца. Шест деца бяха одобрени да заминат за първи път за лечение в чужбина. Девет деца бяха одобрени за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. Лечението на 21 деца в България ще бъде подпомогнато от Фонда. За консултация и лечение на три деца ще бъдат поканени чуждестранни специалисти в България.
 
ЛЕКАРИ ЩЕ ВЗИМАТ ТЪКАНИ И КЛЕТКИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Лекари, работещи на граждански договор към лечебно заведение, ще могат да правят подбор на донори на тъкани и клетки и да взимат тъкани и клетки за трансплантация. Това гласи една от промените в стандарта за трансплантация на органи, тъкани и клетки, публикувани на страницата на здравното министерство за обществено обсъждане. Проектопромените въвеждат определения, недефинирани към момента в стандарта, като например "даряване на тъкани и клетки", "валидиране", "карантина", "проследимост", "система за качество", "управление на качеството". Към общите изисквания, които регламентира медицинският стандарт, са включени и дейности по изграждане на система за качеството, нейното управление, както и организацията, отговорна за прилагането й. Въвежда се изискване за документиране на всички дейности по трансплантация на тъкани и клетки, както и предоставянето на всяка информация, относима към тези дейности с цел осигуряване на проследяемост и гарантиране на контрола на качеството и безопасността на тъканите и клетките.
 
В ПРЕСАТА: ЛЕКАР-ДЕПУТАТ ЩЕ РАБОТИ В РАЗРЕЗ СЪС ЗАКОНА
Депутатите ще получат първите си заплати още преди да са положили клетва. В петък по картите на избраниците ще бъдат преведени начислените пари от деня на избора им - 5 октомври, до края на месеца, информира днес "Преса", като уточнява, че стартовата заплата на парламентаристите ще е 2586 лв. "Някои от избраниците ще вземат и по две заплати за октомври, установи проверка на "Преса". Зам.-кметът на Враца Красимир Богданов, който влезе в парламента от Патриотичния фронт, призна: "Подавам молба за напускане на 24 октомври. Все още съм в общината, изпълнявам си задълженията." Доктор Димитър Шишков от РБ е минал на граждански договор в пловдивската болница и няма намерение да се отказва от практиката на уролог. Според юристи той няма право на това (само юристи и хабилитирани лица могат да работят и по професиите си, докато са депутати). С проф. Радослав Гайдарски имаше подобен казус, докато беше депутат. Тогава той обясни, че ходи да оперира без пари, за да поддържа формата си", пише още изданието. Повечето вестници днес съобщават за случая с проходилия след операция парализиран мъж. Шефът на операционния екип е наш сънародник. "Операцията е била извършена от полски екип, воден от един от най-известните специалисти по гръбначна хирургия д-р Павел Табаков от Медицинския университет във Вроцлав,  пише "Сега".  . Българинът неврохирург е възпитаник на медицинския университет във Вроцлав. През 2008 г. д-р Табаков прави първата в света трансплантация на епителна тъкан от носа в гръбначния мозък", четем още в ежедневника.
 
СКАНДАЛЪТ С ВАКСИНИТЕ Е ИЗКУСТВЕНО ИНСЦЕНИРАН
Служебният здравен министър Мирослав Ненков е бил подведен от заместниците си за проблема с шествалентните ваксини за бебетата. Това заяви пред ТВ7 бившата председателка на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти проф. Татяна Бенишева. По думите й, д-р Ненков е бил подведен и по отношение на нейното уволнение преди месец.
По думите й, проблемът с ваксините е бил "изкуствено инсцениран". "Лекарствената форма законово я няма, но доколкото знам и предишни практики - аз също съм работила в министерството - са се правили с допълнителни писма, със становище от агенцията (ИАЛ, б.р.) и действително децата са били осигурявани. Досега никога не е имало скандали с ваксините. Защо в този момент се случва това нещо?", запита тя.
 
ОЩЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЗ И ИАЛ В КОМИСИЯТА ПО ПРОЗРАЧНОСТ
Правителството допълни състава на Комисията по прозрачност по Закона лекарствените продукти в хуманната медицина. Решението за това беше взето на днешното заседание на Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. Допълването се налага, защото с последните изменения в Правилника за условията и реда за работа на Комисията нейният състав беше увеличен с по още един представител на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарствата. За представител на Министерството на здравеопазването е определена Виктория Георгиева - главен юрисконсулт в дирекция "Лекарствени продукти, медицински изделия и наркотични вещества" в МЗ.  За представител на ИАЛ е определена София Пенева, която от 2012 г. до момента е началник на отдел "Разрешения за производство, търговия и реклама" в ИАЛ. След постъпило предложение от страна на Министерството на труда и социалната политика, за представител на ведомството в Комисията по прозрачност на мястото на Надежда Харизанова е определена Надежда Петкова. Тя е главен експерт в дирекция "Политика за хората с увреждания, равни възможности и социални помощи" в МТСП.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ЕЛЕКТРОННИТЕ БОЛНИЧЕН
На днешното си заседание правителството одобри промени в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, свързани с въвеждането от 1 януари 2015 г. на електронен болничен лист. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Според измененията данните, приети в електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, се взимат предвид при преценката на правото и определянето на размера на паричните обезщетения и помощи.