Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 октомври 2014)
 
ОТ ПЕЧАТА: ЗА СПЕШНИ СТЪПКИ ЗА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
За здравеопазването са необходими спешни промени в две направления - развитие на системата и икономическо стабилизиране и финансова ефективност. Това казва пред "Стандарт" ректорът на МУ - Варна проф. Красимир Иванов. По думите му, НЗОК трябва да се управлява от осигурените лица и осигуряващите, а участието на държавата трябва да бъде пропорционално на размера на заплащаните от нея здравноосигурителни вноски. Изследванията на бременните са във фокуса на публикация на "Монитор". "Една на 100 бременни жени губи своето бебе след амниоцинтеза - изследване за наличие на генетични заболявания в ембриона, като синдром на Даун", пише изданието. "Към момента съществуват три метода за диагностика на плода - хорионбиопсия, амниоцинтеза и пренатест. Инвазивните процедури, при които с помощта на игла се взима биологичен материал от плацентата или околоплодните води, крият рискове. Статистиката показва, че 1% от жените могат да загубят своето бебе след такова изследване", обясни Марина Григорова от "Лайф Кодекс". По думите й при иновативния пренатест се взима кръв от вената и това прави изследването безопасно за бъдещата майка или нейното поколение. В същото време чрез него се открива наличие на генетична аномалия с точност до 99% и то още в 9-ата седмица от бременността. Така при евентуално наличие на проблем с плода могат да бъдат взети адекватни мерки за прекъсване на бременността", информира публикацията. От материала научаваме още, че въпросният тест може да спести годишно 1700 излишни инвазивни процедури, които се правят на бременните, без да има нужда от тях. Така щели да бъдат спасени близо 20 желани бебета, които се губят при спонтанен аборт след изследването.
 
СТРОЕЖ НА СГРАДА ЗА ФАКУЛТЕТА ПО ФАРМАЦИЯ-МУ - ВАРНА
Утре ректорът на Медицински университет - Варна, Проф. д-р Красимир Иванов ще обявяви старта на строителството на сграда за Факултета по фармация, съобщиха от лечебното заведение. Девететажната сграда на факултета по Фармация ще включва аудиторна, лабораторна и административна площ и кабинети за академичния състав на факултета по фармация. Изготвеният идеен проект предвижда обособяването на 3 аудитории, учебни и научни лаборатории по: биофармацевтичен анализ, хроматография и спектрофотометрия, молекулярна биология, фитохимия, нанотехнологии, радиофармацевтици, фармакология, токсикология, клетъчни култури, фармацевтична химия, фармакогнозия, фармацевтична ботаника с научен хербариум, микробиология и други; учебно-производствена аптека с прилежаща лаборатория, складова база, библиотека, книжарница, езикова учебна зала, 3 компютърни зали, административна част и интерактивна експозиция от лекарствени растения.
 
БФС СЪС КАМПАНИЯ "ДА НЕ ВИ ИЗНЕНАДА ЗИМАТА"
Магистър-фармацевти в страната ще консултират пациенти за възможностите за превенция в есенния сезон на настинките и грипа. Съвети може да получи всеки в близо 80 аптеки, които участват в Националната кампания "Да не Ви изненада зимата" на Българския фармацевтичен съюз (БФС) от 17 до 31 октомври 2014 г. Специални плакати ще обозначават аптеките, които участват в кампанията, като на интернет страницата на съюза www.bphu.bg са публикувани и техните адреси. Магистър-фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти, сочи проучване на Фармацевтичната група на Европейския съюз. Често обаче се прибягва до самолечение, което крие рискове. В аптеката, която обикновено е наблизо, често работи в събота и неделя, а понякога и денонощно, в случай на нужда всеки може да получи безплатен експертен съвет, без да си записва предварителен час, казват от БФС.
 
ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА АНЕСТЕЗИОЛОГИЯТА
Днес светът чества Международния ден на анестезиологията. Датата не е случайна - на 16-ти октомври 1846 г. американският зъболекар Уилям Мортън прави първата успешна демонстрация на анестезия с етер. Събитието се нарежда сред най-значимите в историята на медицината. Състои се в Massachusetts General Hospital, дом на Харвардското училище по медицина. Откритието дава възможност на пациентите да се възползват от предимствата на хирургията, но без болката, свързана с операцията. Датата 16-ти октомври е световно призната за Международен ден на анестезиологията в знак на уважение към значението на събитието.
 
40 ГОДИНИ КАИЛ В УМБАЛ "СВEТИ ГЕОРГИ" - ПЛОВДИВ          Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на УМБАЛ "Свети Георги" е най-голямата от този тип в България с близо 120 души персонал. Това разказа началникът на клиничното звено проф. д-р Чавдар Стефанов днес, 16 октомври, при отбелязването на 40-годишнината на КАИЛ.  Той припомни, че през 1968 г. към Катедрата по хирургически болести към Висшия медицински институт в Пловдив е създаден Център за анестезиология и реанимация, който на 16 октомври 1974 г. е обособен като Клиника по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ) с ръководител доц. д-р Банко Воденичаров.