Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 октомври 2014)
 
КАБИНЕТЪТ ОРЕШАРСКИ УДАРНО Е ПОДМЕНЯЛ КАДРИ 
За малко повече от година живот кабинетът "Орешарски" е извършил 2784 кадрови промени в ръководния състав на министерствата, второстепенните разпоредители с бюджет и търговските дружества с над 50% собственост на държавата в капитала. Това съобщава "Дневник", като цитира справка на служебното правителство.
Освободени от ръководни длъжности са 1119 души, а назначените са 1418, включително преназначенията на по-ниски или по-високи длъжности, които са около 5% от общия дял промени на ръководни длъжности. От справката по министерства става ясно, че в лечебните заведения в системата на Министерството на здравеопазването са извършени 107 промени в управителните и контролни органи - изпълнителни директори и промени в съвета на директорите и на контрольорите. Това обаче далеч не е най-сериозният случай. Най-драстични са промените в ръководните структури към земеделското министерство - над 600; в системата на МВР пък само за три месеца са подменени над 90% от ръководния състав; в структурите към МТСП са направени 290 промени, в икономическото министерство - 285 промени, над 200 - в образователното ведомство.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ГРЪБНАЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Седмица на безплатните профилактични прегледи за установяване на гръбначни заболявания организира от 20 до 24 октомври УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, съобщават от университетската болница. В обявения период прегледите ще се извършват от 9:00 до 12:00 ч. в Клиниката по неврохирургия, която се намира на 12-ия етаж в Хирургичния блок на бул."Пещерско шосе" № 66. Обявени са  два телефона за запазване на часове за прегледи:   032 602 339  и   0882 555 893. Записванията стават във времето между 9:00 и 14:00 ч. и в дните преди да е започнала кампанията.
 
В ПРЕСАТА: ПРОТОНЕН ОНКОЦЕНТЪР ЩЕ СЕ СТРОИ У НАС
"Планира се в България до 7 г. да бъде построен онкоцентър, чийто ускорител ще атакува рака с протони и леки йони. Това съобщи вчера доц. Леандър Литов от СУ в музея "Земята и хората", където бе открита изложба, посветена на 60-годишнината на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).
В центъра ще може да лекува 1500 пациенти, а проектът ще струва около 150 млн. евро, които според доц. Литов могат да се осигурят от структурните фондове на ЕС. "Такива центрове имало в САЩ, Япония и само 2 работещи в Европа - в Италия и Германия. Строи се и в Австрия, ще заработи през 2016 г. Нашият ще покрива Балканския полуостров. Курс лечение на българин в чужбина излизал 50 000 евро, у нас щял да струва 15 000 евро", пише още "24 часа".
"Телеграф" пък информира за отворилата вчера врати онкополиклиника в Бургас.
С наближаването на границите ни вирусът ебола все повече занимава пресата. Така от материал на "24 часа" научаваме, че четирима национални консултанти пишат нови указания какво трябва да правят джипита и болници при съмнителен за ебола пациент.
 
GOOGLE ПРЕДЛОЖИ БЕЗПЛАТЕН ЧАТ С ЛЕКАР
Google започна да предлага тестово безплатна услуга за видео чат с лекар на всички свои потребители, които търсят по определена медицинска тема от смартфони с Android. Това съобщи TechNews.bg, позовавайки се на информация от mHealth Insight. В статията се отбелязва, че  Google позиционира новата услуга като видео чат с лекар, а не като видео консултация, тъй като така се намалява отговорността и отпадат някои ограничения. Принципно, лицензираните лекари трябва да спазват много стриктни правила и да се придържат към строги критерии, преди да дадат медицински съвет. Това е особено наложително, като се има предвид, че лекарите в интернет нямат достъп до медицинското досие на потребителя, а възможностите за проследяване на лечението са силно ограничени.
 
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - ПАЗАР ИЛИ СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ?
През последните години дебатите за здравеопазване са концентрирани в няколко теми - дефицитът на НЗОК, Спешната помощ, дълговете на държавните болници, качеството и достъпа до медицински услуги, в това число и доплащането за тях, размерът на здравната осигуровка, цените на лекарствата. Вероятно за това, повечето хора си представят болница и линейка, когато се говори за здравеопазване. Какво обаче е здравеопазването - пазар на медицински услуги или социална дейност? На този въпрос търси отговор д-р Стойчо Кацаров в коментар,  публикуван на страницата на ЦЗПЗ.
 
ПРЕРАЗХОДЪТ В БОЛНИЦИТЕ СЕ ФОРМИРА ОТ ОНКОЛЕКАРСТВАТА
Не е вярно твърдението, че в болничната помощ има огромен преразход на средства. Това каза пред Zdrave.net директорът на университетската болница във Варна "Св. Марина" и председател на Асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов. Той посочи, че ако се направи сравнение на ръста на разходите, като изпълнение на клинични пътеки, ще се види, че има покачване с около 5-6%. Според него има обаче огромен ръст на изхарчените пари за онкологични лекарства. По повод на парите от актуализацията на бюджета на НЗОК проф. Игнатов заяви, че те няма да стигнат до края на годината. Той отбеляза, че здравната каса все още заплаща със закъснение от около 3 месеца надлимитната дейност.
 
ПРОФ. ПЛОЧЕВ: ИМАМЕ ГОТОВНОСТ ДА ПОСРЕЩНЕМ БОЛЕН С ЕБОЛА
"Бъдете сигурни: имаме всичко необходимо, следим болестта и знаем, а знаем ли - можем." Това заяви днес пред БНТ началникът на инфекциозната клиника на ВМА проф. Камен Плочев във връзка с разпространението на ебола. Той увери, че страната ни има готовност да реагира, ако вирусът се появи у нас. По думите му, вече е говорено с членовете на неговия екип, които ще подпишат информирано съгласие да участват в транспортирането, обслужването, грижите и храненето на такъв болен. "Създаден е кризисен екип, даже номерът на линейката се знае - коя линейка точно ще го транспортира, какво се прави", каза проф. Плочев. От думите му стана ясно, че хора със съмнения за ебола няма да се преглеждат в приемните кабинети, а направо ще се пращат в инфекциозната клиника на ВМА. Той обаче отбеляза един потенциален проблем, който вече съществува в други държави: отказ на медицински персонал да обслужва такива болни. "Те имат право на това. Никой насила не може да накара някой да жертва здравето си или живота си, съответно здравето и живота на своите близки и роднини", обясни проф. Плочев. Тъкмо по тази причина екипът на инфекциозна клиника във ВМА ще подписва информирано съгласие за участие в грижите за болен с ебола, стана ясно от думите му. Ако някой не е съгласен, няма да бъде включен в екипа, увери той.