Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 октомври 2014)
 
ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СТАЧКУВАТ
Хиляди здравни работници във Великобритания ще стачкуват днес срещу замразяването на заплатите си. Това е първият протест на работещи в Националната здравна служба (NHS) по подобен повод от трийсет години, информира Reuters.  Правителството отхвърли призивите на синдикатите за увеличение с един процент на заплащането на медсестри, акушерки, работещи в спешния сектор и поддържащ персонал в болниците в Англия и Северна Ирландия.
Здравните работници излизат на четиричасово шествие днес, последвано от четиридневни протестни действия. Спешната и неотложната помощ няма да бъдат засегнати, но някои рутинни дейности и услуги ще бъдат спрени, казват от синдикатите.
 
В ПЕЧАТА: ГЕРБ ЩЕ ДАДЕ МЗ НА ДРУГА ПАРТИЯ
В НЗОК от година на година се чувства все по-голям недостиг на средства, защото постоянно в дейностите, които тя трябва да заплаща, се включват нови лекарства. Това казва в интервю за в. "Монитор" Владимир Томов от Алианса на хората с редки болести в България, като добави, че става въпрос за скъпи иноватовни медикаменти. По думите му, включват се и нови технологии, нови терапии, които също са по-скъпи от традиционните. "Няма здравноосигурителна система по света, за която да се твърди, че финансирането е достатъчно. При нас обаче проблемът е по-задълбочен, защото като цяло парите за здраве в България са несравнимо по-малко, отколкото в останалите държави в Европейския съюз", добавя той.
Томов заявява, че според пациентските организации трябва да има разделяне на НЗОК от държавата. Той казва, че ако това стане факт, ще се даде възможност парите, които се събират от осигуровки, да бъдат харчени по-рационално.
Преговорите между партиите за съставяне на правителство са основна тема в повечето днешни вестници. Според информацията в "Стандарт" от ГЕРБ са готови да дадат на бъдещите си коалиционни партньори три министерства. Това са правосъдие, земеделие и здравеопазване.
 
ГИГАНТСКИ ПРЕДМЕТИ СЕ ПОЯВИХА В СОФИЯ
Гигантски скулптури, представляващи 3 предмета от ежедневието - лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка бяха поставени на централни места в столицата на Световния ден за борба с артрита - 12-ти октомври. Всеки от тях разкрива различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване. Целта на нетрадиционната кампания на "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит" и "Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България" е да насочи общественото внимание към болката и страданието, което ревматичните заболявания причиняват.
 
ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ ЛЪЧЕНИЯ СА ГОЛЯМА ОПАСНОСТ ЗА ЧОВЕКА
Отклонения в кръвната картина и характерни оплаквания е констатирала проф. Бевърли Рубик, американски биофизик, в изследванията си върху група потребители на мобилни телефони. Първите резултати от проучването проф. Рубик представи по време на научната конференция "Физика, химия и биология на водата", която се проведе през уикенда в Пампорово. При 7 от 10 изследвани в рамките на този експеримент са били налице проблеми със заспиването и съня, отпадналост и умора, главоболие, замаяност и световъртежи, студени крайници.
"И в САЩ,  вероятно и в целия свят хората пренебрегват научните доказателства за вредата от мобилните телефони, защото харесват този вид комуникация.  В същото време мобилните оператори хвърлят огромни суми, за да манипулират резултатите от научните изследвания в своя полза.", изрази мнение изследователка, която е сред най-авторитетните американски биофизици.
 
МЗ АКТУАЛИЗИРА 49 МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТА, ЩЕ ПРАВИ 39 НОВИ
На 10 октомври  успешно приключи изпълнението на проект "Aкредитация на лечебните заведения и продължителното обучение на медицинския персонал", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. От там отбелязаха, че проектът е с бенефициент Министерство на здравеопазването и е на обща стойност  997 224, 20 лв., 100% безвъзмездна финансова помощ. От министерството информират, че в изпълнение на проекта са разработени национални медицински стандарти. Става въпрос за актуализирането на 49 действащи медицински стандарта и проекти за нови 39. Изготвен е също така анализ на законодателството в областта на продължаващото медицинско обучение в България, както и препоръки към анализа.
 
Д-Р ЛЕНКОВ: РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА РАСТАТ БЕЗКОНТРОЛНО
Докато в болничната помощ има годишен прираст на разходите  от около 5%, парите за лекарства, са увеличени в пъти, и то безконтролно. Това каза в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7 секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков. На въпрос на водещия дали това означава, че фармацията има по-силно лоби и прибира повече пари той отговори: "Да. Нека да го кажем директно, точно така".
 
НУЖНИ СА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ
Законодателни промени за улеснение работата на специалистите, свързани с донорството и трансплантациите. Това поиска директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова. Когато се установи мозъчна смърт, трябва да се организират и проведат изследвания. Оказва се обаче, че на много места няма лаборатории, някои са затворили, някои не извършват част от изследванията и координаторите по донорство трябва да търсят възможности извън съответното лечебно заведение да направят необходимото, коментира тя пред БНР.
 
ОТ ДОГОДИНА - БОЛНИЧНИ ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА
От 1 януари 2015 г. лекарите ще трябва да започнат да въвеждат болничните листове, които издават, по електронен път в системата на Националния осигурителен институт. Това каза по време на пресконференция днес управителят на НОИ Бисер Петков. Той обясни, че електронизирането на процеса по изплащане на парични обезщетения за временна нетрудоспособност се осъществява на два етапа. Първият - създаване на електронен регистър на болничните листове, засяга изграждането на пряка връзка между лекарите, които ги издават и НОИ. От осигурителния институт предоставят на лекарите и лечебните заведения безплатен софтуер, чрез който да се осъществява процеса. Това също може да става и чрез специализирания софтуер, който в момента ползват медиците, но след съобразяването му с утвърдените от НОИ изисквания. От своя страна лекарите ще трябва да разполагат с квалифицират електронен подпис. Според Петков това не е проблем за тях, тъй като те вече го притежават и го използват при отчитането на дейността си пред НЗОК.