Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (1 октомври 2014)
 
ТРИСТРАНКАТА ОДОБРИ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Искането за актуализация на бюджета на НЗОК със 100 млн. лв. бе одобрено от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това стана на днешното заседание на тристранката, което се проведе в Министерски съвет. Искането бе одобрено от представителите на синдикатите и работодателите основно заради това, че актуализацията не е обвързана с промени в бюджета на държавата. Въпросните 100 млн. лв. в момента се намират по сметки на НЗОК и са средства, които не са изразходвани през 2013 г. Те са сформирани от надсъбрани вноски, трансфери от МЗ, глоби и др. Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков  отбеляза по време на заседанието, че 50 млн. лв. от тези пари са предвидени за плащания на дейности за болничната помощ, 25 млн. лв. са за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лв. за онкологични медикаменти, а 10 млн. лв. - за медицински изделия. Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова пък се оплака, че има голям преразход в няколко пера на бюджета на касата и че законодателството не позволява да бъде затегнат контролът на разходите.
 
ВАКСИНА ЗА БЕБЕТАТА ЩЕ ИМА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ
Доставка на петкомпонентна ваксина за имунизация на новородени ще има през декември, съобщават от здравното министерство. От там уточняват, че са предприети стъпки към прекратяване на процедурата за шесткомпонентна ваксина, след като стана ясно, че единственият регистриран участник предлага лекарствена форма, нерегистрирана в Позитивния списък. Същевременно работна група в министерството готви изменения в Наредба 15, които се предполага да прекратят създадения с предишните промени хаос.
 
МЗ БАВИ ПАРИТЕ ОТ ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ТАКСИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ
Едва вчера, 30-ти септември, НЗОК е получила средствата за юли, необходими за изплащане на изпълнителите в извънболничната медицинска и дентална помощ на разликата в потребителската такса за пенсионерите, съобщиха от пресцентъра на касата. За забавянето преди дни алармираха от сдружението на общопрактикуващите лекари.
 
ДЖИПИТАТА НЕГЛИЖИРАТ ПРОБЛЕМА С ДИАБЕТ ТИП 2
Семейните лекари неглижират проблема с диабет тип 2. Това заяви на пресконференция днес Вяра Врагова от пациентската организация "Диабет тип 2". По думите й, общопрактикуващите лекари "не обръщат много внимание" на вероятни диабетни симптоми. "За никого не е тайна, че профилактичните прегледи реално не се провеждат", коментира тя. Като проблем Врагова посочи и чакането за достъп до специалист. "Достъпът до специалист е ограничен заради административни процедури", каза пък ендокринологът от "Александровска" болница д-р Наталия Темелкова. Д-р Темелкова представи статистика, според която около 435 000 души у нас са болните с диабет, за които "знае" здравната ни система - толкова са хората, които ползват услугите на НЗОК.
 
В ПЕЧАТА: ПАРТИИ ЩЕ ТЪРСЯТ КОНСЕНСУС ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
"Партиите ще търсят консенсус за реформи в здравеопазването в бъдещия 43-ти парламент. Това обещаха политиците на последния SOS дебат от серията "Дневният ред на България", организиран от "Стандарт" и БАН вчера. 7 наболели проблема, които не търпят отлагане, и конкретни стъпки за разрешаването им представиха експертите в бяло", пише днес "Стандарт" За първата идея, отбелязана от изданието, ви информирахме вчера. Ежедневникът я нарича "Фонд за баба и внуче". Втората посочена идея е отварянето на нова болница само при нужда.
Сред другите идеи, изказани на форума, са такива като подпомагане на джипитата от общините, въвеждане на стандарти за медицинска апаратура и др.
"Преса" ни предлага интервю с управителя на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Според нея, медицинските стандарти трябва да се пренапишат. Критика д-р Тодорова отправя и към политиците: "Не си спомням една политическа партия да е поискала някаква справка от касата, правейки си програмата. И тези хора след месец ще трябва да гласуват бюджета на НЗОК за следващата година. Какво ще гласуват?"