Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
47 медсестри от община „Младост” подадоха  едномесечни предизвестия за напускане
 
 
21.04.2008, zdrave.net, Женя Величкова
 
47 от общо 62 работещи медицински сестри в 16-те детски заведения в столичния район „Младост” подадоха днес едномесечни предизвестия за напускане в общината. Ниското заплащане е основната причина за масовия бунт на професионалистите по здравни грижи. Тяхното искане е основната им месечна заплата да бъде поне 440 лв. В момента възнаграждението, което получават е 250 лв. Медицинските сестри все още не са започнали да получават 20 процентното увеличение на заплатите, което трябва да имат от месец януари. Срокът за изплащане на допълнителното възнаграждение със задна дата е до май месец, каза Елена Баневска от Обединено детско заведение (ОДЗ) № 75. А и това 20% увеличение не ни удовлетворява по никакъв начин. 40 лв. към заплата 250 лв. не решава проблема, твърдят медсестрите.
 
Няма родител, който да не е наясно с нашите проблеми, каза  Мая Костадинова, председател на Дружеството на медицинските сестри в район „Младост”, което е към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Само за един час събрахме 106 подписа на родители, които изцяло ни подкрепят, а общо за деня подписите са 1000, допълни Костадинова, която работи като старша сестра в ОДЗ 56.
 
Ще се опитаме да намерим разрешение на проблема с ниското заплащане на медицинските сестри до изтичане на едномесечните предизвестия, които те сега подават. Това каза Мариета Петлешкова, зам.-кмет по образование и здравеопазване в столичната община „Младост”. Ако медицинските сестри масово напуснат, ние трябва да затворим детските заведения, защото без тях те не могат да функционират, смята зам.-кметицата. За по-скорошното разрешаване на проблема според нея трябват взаимни отстъпки. На въпрос на медиите от кого зависи повишението на заплатите на медицинските сестри г-жа Петлешкова не можа да отговори точно и конкретно. Най-вероятно е от Министерство на здравеопазването, заедно с Министерството на финансите, но за всеки случай не е от Столична община, обясни тя. Г-жа Петлешкова не беше подготвена и с отговор на въпроса между кого се водят в момента преговори за разрешаването на проблема на медицинските сестри.
 
За удовлетворяване на исканията на медсестрите в момента се водят преговори между кмета на София Бойко Борисов, премиера Сергей Станишев, министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски и министъра на финансите Пламен Орешарски. Това разясни за Zdrave.net  Мая Костадинова, председател на Дружеството на медицинските сестри в район „Младост”. Тя добави, че в следващите дни още 13 медсестри от общината ще подадат едномесечните предизвестия за напускане.