Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 септември 2014)
 
МЗ ПОИСКА ОЩЕ 11 МЛН. ЛВ. КЪМ БЮДЖЕТА СИ
Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков иска да бъдат отпуснати допълнително 11 млн. лв. към бюджета на неговото министерството. Това става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2014 г. Парите са необходими в няколко направления. Част от тях са за изпълнение на проект за подобряване на психиатричната помощ в България, други - по проект за подобряване на организацията и координацията при оказване на спешна медицинска помощ. Средства ще бъдат предоставени на държавни лечебни заведения за капиталов разход за закупуване на апаратура и консумативи. За изпълнение на проекта за подобряване на психиатричната помощ целеви пари ще бъдат предоставени на държавни психиатрични болници. По проекта за подобряване на организацията и координацията при оказване на спешна медицинска помощ, целеви средства ще бъдат предоставени на регионални здравни инспекции, центрове за спешна медицинска помощ и центрове за трансфузионна хематология.
 
ЖЕНА ПОДАДЕ ЖАЛБА СРЕЩУ МЗ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ
Болна от рядко заболяване се оплака от МЗ в Комисията за защита от дискриминация. Руска Кискинова от Сливен страда от рядкото заболяване есенциална тромбоцитемия. То се характеризира с увеличен брой тромбоцити в кръвта, което може да доведе до образуване на тромби и съответно до инфаркт или инсулт. Болестта не се лекува, но броят на тромбоцитите може да се поддържа в норма с постоянен прием на лекарство. Такова е било отпускано някога на Кискинова безплатно. Днес обаче тя трябва да си го купува. Причината е, че медикаментът бил изваден от списъка с лекарства, които Здравната каса покрива.
Пациентката се чувства дискриминирана, като се съпоставя с болните от Алцхаймер и Паркинсон, чиито основни лекарства се заплащат от Здравната каса.
 
900 БЪЛГАРИ ЗАБОЛЯВАТ ОТ РАК НА УСТНАТА КУХИНА ВСЯКА ГОДИНА
Ежегодно от рак на устната кухина заболяват около 900 българи. Това съобщиха лекари от дентална медицина на клиника "Медикус Алфа". Като основни причини за развитие на заболяването специалистите посочват оралния секс, лошата устна хигиена, пиърсинга на езика, устните и носа, татуировките, ползването на наркотици. Рискови фактори са също така тютюнопушенето и честата или прекомерна употреба на алкохол. Една трета от случаите се свързват с човешкия папилома вирус, който се предава чрез сексуален контакт. Заболяването започва безсимптомно и безболезнено или с незначителни оплаквания, например, мравучкане в засегнатата област, поява на неравности на лигавицата и др. Ракът на устната кухина може да засегне устните, лигавиците на бузата, на небцето, под езика, самия език, сливиците. Открит в ранен етап той е лечим. Затова лекарите препоръчват контролен преглед на 3, 6 или 12 месеца, според оценката на риска, при компетентен специалист. Според лекарите болните от рак на устната кухина са трикратно повече от тези с рак на шийката на матката, като смъртността е два пъти по-висока. Жените всяка година си правят изследвания за профилактика за рак на шийката на матката, а на устната кухина, не се извършват наблюдения за евентуално развитие на болестта, изтъкват специалистите.
 
В ПЕЧАТА: ПОСКЪПНАХА ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ РЕЦЕПТИ
Най-масовите лекарства, които се продават свободно в аптеките, са поскъпнали. Това е показала проверка на в. "Преса" в София, Пловдив, Варна и Кърджали. Според изданието основната причина за това е, че фармацевтичните фирми са намалили принудително  цените на медикаментите с рецепти.
"Повишението при някои продукти е над 1 лев и идва точно преди зимния сезон, когато всички видове хапчета против простуда, грип и главоболие се продават на килограм. Новият Фервекс вече струва 7,20 лева за опаковка вместо досегашните 5,40 лв. Упсаринът скача от 5,30 на 6,40 лв., а разтворимият аспирин "Байер" - от 9,80 на 11,10 лв. Аспирин протект също поскъпва и цената му на дребно става точно 5 лева. Допреди дни опаковката можеше да се намери за 4 лева. Новата цена на болкоуспокояващия медикамент Но-шпа става 5,10 лв. вместо 4,20 лв., а Нурофенът поскъпва с 30 стотинки до 7,70 лв. Блистер от популярното хапче за болки в ставите Диклак 75 мг скача от 1,20 на 1,90 лв.", се казва в статията. Хапчетата на свободна продажба не подлежат на регулация от страна на държавата и цените им се определят от пазара. "Преса" напомня, че за медикаментите с лекарско предписание компаниите са принудени да предлагат отстъпки на НЗОК или на търговците на едро и дребно.