Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 септември 2014)
 
ОТ БАПЗГ ИСКАТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГЛАВНА РЕПУБЛИКАНСКА СЕСТРА КЪМ МЗ
19.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев
След изборите ще настояваме към МЗ да се създаде отдел или дирекция с ръководител главна републиканска сестра, която да съветва министъра по проблемите на здравните грижи. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя отбеляза, че очаква в министерството да проявят по-голяма отговорност към професионалистите по здравни грижи, като добави, че създаването на въпросната структура е задължително условие за развитието на тази професия. Василева също така добави, че от БАПЗГ ще настояват и за законодателна инициатива за въвеждане на степенуване на професионалистите по здравни грижи. "Това е нещо, което беше в Закона за съсловната организация и след това отпадна по неизвестни причини. Ще настояваме и за промени в заплащането, което е наша дългосрочна стратегия, заедно със синдикатите", каза още тя. После уточни, че стартовата заплата на медицинските сестри трябва да бъде най-малко три минимално работни заплати и че това е нещо, от което съсловната организация няма да отстъпи.
Според Василева един от най-важните проблеми, който трябва да бъде решен след изборите, е ситуацията в спешната помощ. Тя отбеляза, че трябва да има ясен регламент за развитието на този сектор от здравеопазването. "Трябва да бъдат взети спешни мерки за нормализиране на положението, доколкото е възможно - повишаване на работните заплати, попълване на екипите с кадри", заяви Василева. Тя добави, че от БАПЗ многократно са казвали, че професионалистите по здравни грижи трябва да имат възможност да провеждат бърза специализация по Наредба 34 за спешни медицински грижи. Ако повече хора имат тази специалност, те ще бъдат по-полезни в екипите, смята тя.
Милка Василева също така коментира, че за да се извършат каквито и да е реформи трябва да има политически консенсус. Според нея обаче, това ще се постигне много трудно поради ограничения финансов ресурс и различните идеи за промени в системата на финансиране. "Аз смятам, че ако всички хора плащат редовно здравните осигуровки, ако държавата изпълнява своите ангажименти към НЗОК, ако има правилно разпределение на финансовите средства в системата, нещата биха били много по-добри", каза тя.
През следващите седмици до изборите Zdrave.net ще  предложи очакванията на хора от различни сфери на здравеопазването, за това какво трябва да се случи, за да бъдат разрешени проблемите.
 
КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕН ПОТРОШИ ОТДЕЛЕНИЕ В УМБАЛ"СВ. МАРИНА"
Криминално проявен пациент вилня в университетската болница "Св. Марина". Това съобщиха от Областната дирекция на полицията във Варна. Инцидентът е възникнал на 17 септември сутринта, когато лицето Н. Н., на 36 г., от Аксаково, криминално проявен, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, като е блъскал  с ръце и крака по входната врата на отделението. Вследствие на това той е счупил стъклата вратата, а междувременно е отправял заплахи към длъжностни лица от болницата. Лицето е задържано в РУП, случаят е докладван на прокурор от ВРП,  образувано е бързо полицейско производство.
 
В ПЕЧАТА: МЗ ОТНЕМА 300 000 ОТ ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ СМОЛЯН
МЗ ще отнеме 300 000 лв. на болницата в Смолян, предвидени за ремонт на детското отделение. Това пишат в днешните си броеве вестниците "Дума" и "Земя", позовавайки се на информация, подадена им от Института за модерна политика. Според представители на института съдбата на детското отделение в смолянската МБАЛ е принципен въпрос и не трябва да бъде обект на политически калкулации преди изборите на 5 октомври или зле обмислени чиновнически решения.  Изчисленията на Българския лекарски съюз, че заради емиграцията на лекари в чужбина след 15 години у нас няма да останат специалисти, е пресилено. Това пише в днешния си брой в. "Сега". Изданието отбелязва, че по данни на НСИ лекарите в България са 29 000. "Ще им трябва малко повече време да емигрират или да се пенсионират до един, но иначе тенденцията и опасенията са в правилната посока - чужбина. Според статията доста погрешно е да се смята, че лекарите не желаят да работят в България, защото заплащането е ниско - в сравнение с други държави и в сравнение с това у нас. "Бедни лекари в България почти няма - обикновено размахваните фишове с по 600-800 лв. заплата или са казуистика, или просто са само част от дохода. Естествено, с малки изключения, няма и богати лекари. Обикновено медиците изкарват в общи линии прилични пари - 2 хиляди лева месечно, да речем. Не е много, не е като в Дубай и Германия, но не е и бедност, която сама по себе си да накара някого да търси прехрана в чужбина", пише авторът на статията. Лекари от Азербайджан ще дойдат за патоанатоми у нас, пише в. "24 часа". Става въпрос за прогноза, направена от зам. кмета на София ген.- Стоян Тонев. "314 лекари от чужбина работят в България в последните години. Първи бяха чехите за инвазивната кардиология, после италианците за пластична хирургия, сега идват турци за онкологични центрове. По моя прогноза ще дойдат азербайджанците за патологоанатомията", обяснява  той.