Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Задават се протести в яслите на Варна
 
 
19 април 2008 / News.dir.bg
Медицинските сестри и помощния персонал в детските ясли във Варна са готови да протестират, ако не бъдат удовлетворени исканията им за по-високи заплати.
Това съобщи Галина Иванова, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, която отговаря за яслите, предаде БГНЕС.
Във всички забавачници в морския град е стартирала кампания под надслов “Апелираме за по-високи заплати”. Както колегите си от София и Пловдив, варненските медсестри също настояват за достойно заплащане. Те искат възнагражденията да бъдат в размер на две минимални работни заплати за медицинските сестри, т.е. 440 лева, а за помощния персонал основната заплата да бъде 350 лева. Освен това от детските заведения искат в най-кратък срок да им бъде изплатено 20% увеличение на заплатите, което според решение на Министерски съвет влезе в сила със задна дата от 1 януари. Освен, че полагаме грижи за здравето на децата, ние сме първите извън семейството, които се грижим за тяхното възпитание и образование. Нашата работа е свързана с много отговорности и искаме трудът ни да бъде оценен, споделят медсестрите. По техни данни възрастовата граница в яслите е паднала значително и има забавачници, в които се грижат дори за 10 месечни бебета. В същото време текучеството на кадри е голямо, тъй като постъпващите не са доволни от заплащането.
Персоналът в детските ясли във Варна е направил подписка, в която фигурират имената на 140 души. Следващата седмица тя ще бъде представена пред КНСБ, като партньор по тристранния договор. Ако до един месец исканията ни не бъдат удовлетворени, сме готови да предприемем ефективни стачни действия. Това означава, че ще спрем да приемаме деца в яслите, каза още Галина Иванова