Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 септември 2014)
 
В ПЕЧАТА: ПОЛИЦИЯТА ЗАТВОРИ НЕЛЕГАЛНА ОНКОЛОГИЧНА БОЛНИЦА
Англичани са направили незаконна онкологична болница край Смолян. За това съобщават "24 часа" и "Преса". Според информацията полицията започна проверка по сигнал, че в местен хотел функционира медицински център, в който се лекуват тежко болни чужденци. Сигналът е подаден от директора на Регионалната здравна инспекция. Имало данни за прилагане на неконвенционални начини за лечение на пациенти, без правоспособност и регистрация."Медицинският център работел в хотел "Пърл Лодж", собственост на англичани, и приемал тежко болни чужденци без регистрация за такава дейност. На лечение с препарата MMS, който представлява хлорен диоксид и е със спорни лечебни качества, са минали десетки страдащи от рак, парези и различни кожни заболявания. В нарочен сайт се рекламирал като известен медицински център в България, в който се лекуват "рак и ревматоиден артрит". Историята започна да се разплита след смъртта на двама англичани в рамките на една седмица през юни в хотела край Смолян", се казва в статията на в. "24 часа". 21-дневен престой в "известния лечебен център" струвал 5000 евро на човек, информира в. "Преса".
 
ЕВРОПЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ПО ХИПЕРТОНИЯ ЗА МЛАДИ ЛЕКАРИ
След броени дни, на 20 септември, във Варна ще бъде даден старт на Лятното училище по хипертония, организирано от Европейското дружество по хипертония (EHS). Форматът е ежегоден и е една от най-успешните инициативи на дружеството през последните години. В рамките на няколко сесии се провежда обучение на млади лекари или специалисти, решили да се посветят на изучаването и изследователската работа над проблемите на артериалната хипертония. За директор на училището, което ще се състои за първи път в България, е избран доц. Йото Йотов от Катедра по вътрешни болести към Факултета по медицина на МУ-Варна. В продължение на една седмица, до 26 септември, своите знания и клиничен опит ще споделят 16 от най-изявените специалисти по артериална хипертония в Европа и 8 от България. Участие в лятното училище ще вземат близо 60 представители от всички страни на Европа, Аржентина, Ливан, Сирия, както и петима лекари от България.
 
ЦЕЛЕВО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА С БОЛНИ СЪРЦА
Пациенти настояват МЗ да приеме програма и да вземе активно отношение към обезпечаване разходите за лечението на децата с болни сърца. Това се казва в отворено писмо на Асоциация "Детско сърце". Писмото е в подкрепа на Детската кардиологична клиника към Националната кардиологична болница. Пациентите настояват да се осигури необходимото финансиране на сърдечните операции, интервенционални процедури и лечение за децата чрез създаване на фонд или чрез промяна в начина на заплащане. Те отбелязват, че клиничните пътеки, по които НЗОК отпуска средства, не могат да осигурят цялостно покриване на разходите, които реално се правят.
 
БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ САНАТОРИУМ НА ЕВРОПА
"България без цензура" се ангажира да увеличава бюджета за здравеопазване с поне 1% годишно. Това е записано в предизборната програма на партията. В нея също така е споменато, че ще се въведе електронна здравна карта. От ББЦ обещават повишаване на доходите в системата на здравеопазването и стимулиран е на лекарите, фелдшерите и медицинските сестри да се развиват в България. Обещава се и специализация на медицинските сестри и лекарите  в полагането на грижи за пенсионерите от ЕС в луксозни санаториуми. Това е свързано с превръщането на България в санаториума на Европа, чрез развиването на здравния туризъм, пише още в програмата.
 
КАСАТА ПЛАЩА СКЪПИ ЛЕКАРСТВА ЗА ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ХОРА
НЗОК се е превърнала в бутик, който заплаща основно лекарства, които са супер скъпи. Това каза в предаването "Добро утро, България" на ТВ7 директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рислки" д-р Дечо Дечев. По думите му, НЗОК се е превърнала в каса на привилегирована част от населението. Той уточни, че 75% от нейния бюджет за лекарства се дава за оригинални медикаменти, които са много скъпи, а същевременно част от тях са със съмнителен ефект. Според него НЗОК заплаща и в пъти повече, отколкото е нужно, за медицински изделия, които според него са с многократно завишени цени. В момента достъп до скъпоструващо лечение има определена част от населението, която в никакъв  случай не е в групата на бедните хора, каза той.