Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 септември 2014)
 
КЗК СПРЯ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА В "ПИРОГОВ"
Комисията за защита на конкуренцията спря обществена поръчка в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" ЕАД. Това съобщиха от КЗК. От там смятат, че решението на директора на болницата проф. Стоян Миланов за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка, засягаща приготвянето и доставката на храна за индивидуално хранене на пациентите в лечебното заведение, е незаконосъобразно.
Комисията е сметнала за основателно твърдението на фирмата, подала жалбата срещу "Пирогов", че е имало бездействие от страна на ръководството на болницата в задължението му да даде разяснения по обществената поръка. Оттам също така смятат, че има опорочена формула за оценяване на офертите. Според информацията формулата допуска оценяването на 16 фирми, а действителния брой на офертите е 18.
 
ЛИТОВЕЦ ПОЕМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ЕК
Витенис Андриукаитис от Литва ще отговаря за ресор "Здравеопазване и сигурност на храните" в Европейската комисия.  Това бе обявено днес от председателя Жан-Клод Юнкер, който представи разпределението на постовете в комисията.
Андриукаитис е сърдечен хирург, историк и политик. Роден е в Якут през 1951 година. Започва да се занимава с политика от 1976 година. Бил е министър на здравеопазването в Литва. Той ще заеме мястото на малтиеца Тонио Борг.
Един от заместник-председателите е и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която ще отговаря за бюджета и човешките ресурси.
Съставът на комисията ще бъде предложен на Европейския парламент, който след изслушване на кандидатите ще гласува вот на доверие на 1 ноември.  
 
В ПЕЧАТА: КОИ СА БОЛНИЦИТЕ С НАЙ-ГОЛЕМИ ДЪЛГОВЕ?
Дълговете на болниците удариха нов рекорд и достигнаха 407,349 млн. лева. Това пише в днешния си брой в. "Труд". Изданието уточнява, че това са общите задължения на държавните и общинските лечебни заведения към 1 август тази година. Спрямо същия период на миналата година общите дългове са били 385,436 млн. лв., или с 21,913 млн. лв. по-малко. Изданието прилага и две таблици , където може да се види кои са десетте болници с най-големи общ задължения и просрочени дългове. На първо място при лечебните заведения с най-високи общи задължения е пловдивската "Св. Георги" с 45,9 млн. лв., следвана от старозагорската "Проф. Стоян Киркович" с 23,9 млн.лв. На трето място е "Св. Марина" във Варна с 23,7 млн., на четвърто - "Пирогов" с 22,8 млн. лв. а на пето - Специализираната болница по хематоогични заболявания с 22,5 млн.лв. В класацията следват Александровска болница с 16,8 млн. лв., МБАЛ Пловдив с 16,6 млн. лв. дългове, МБАЛ Бургас с 14,2 млн. лв., ИСУЛ с 12,3 млн. лв. и Специализираната болница по онкология с 11,2 млн. лв.
 
Д-Р ТРЕНЧЕВ: ИМА ВЕРОЯТНОСТ ЗА ЛЕКАРСКИ ПРОТЕСТИ
При липса на нова актуализация на бюджета на НЗОК е възможно да се очакват лекарски протести. Това стана ясно от думите на президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев в предаването "Денят започва" по БНТ. Според него до там може да се стигне ако парите свършат през октомври или ако касата започне да плаща частично на своите договорни партньори.
 
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА САМОУБИЙСТВАТА
Броят на хората загубили живота си чрез самоубийство всяка година надвишава броя на смъртните случаи, дължащи се на убийство и война, взети заедно. Това съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи по повод отбелязването на Световния ден за превенция на самоубийствата - 10 септември. През тази година мотото на деня е "С велосипед около света". Световният ден за превенция на самоубийствата през 2014 г. е значителен с това, че той бележи официалното оповестяване на изготвения от СЗО Световен доклад за самоубийствата. Докладът следва приемането от Световната здравна асамблея на Подробен план за действие за психично здраве в периода 2013-2020 г., с който 194 страни се ангажират да работят за намаляване на самоубийствата с 10% до 2020 г.
Според доклада на СЗО всяка година в света се самоубиват над 800 000 души, приблизително на всеки 40 секунди един човек отнема живота си.
 
ФИНАНСОВИТЕ МОТИВИ НЕ СА ВОДЕЩИ ПРИ САМОУБИЙСТВАТА
Тежки соматични състояния са основната причина за опитите за самоубийство в България и при мъжете и при жените. Това сочи справка на Националния център за обществено здраве и анализи за периода 2009 - 2013 г. Данните показват, че на второ място като причина са психотичните проблеми, на трето - конфликтите с родителите, следвани от конфликтите с съпруга или съпругата, конфликтите с децата, несподелената любов, раздялата с любим човек и тежките финансови проблеми. 
 
МЪЖ ПОВИКА ЛИНЕЙКА, ЗА ДА СЕ ОПЛАЧЕ ОТ КТБ
Мъж е подал фалшив сигнал към спешна помощ и е разкарал напразно линейката, за да си отмъсти на институциите. Това съобщи пред Дарик радио директорът на ЦСМП в Пловдив д-р Иван Стойнов. Един от медиците, отзовали се на сигнала, д-р Славчо Сърмалиев разказа, че вчера мъжът се е обадил на тел. 112 и се е оплакал от много високо кръвно. Когато обаче линейката пристигнала на адреса се оказало, че човекът се оплакал от проблеми с КТБ и доставчиците на интернет и телевизия.