Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 септември 2014)
 
ДПС ОБЕЩАХА ПРЕДИЗБОРНО ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА МЕДИЦИТЕ
Демонополизация на здравната каса, усъвършенстване на здравноосигурителния модел, конкуренция на финансиращите фондове, подкрепа за поетапно преминаване за изплащане на пълния размер на здравноосигурителните вноски за групите, осигурявани от държавата. Това са част от приоритетите, записани в предизборната платформа на ДПС в частта за здравеопазване. Там също така откриваме въвеждането на национална здравна карта със задължителен характер с цел предотвратяване на регионалните различия. Налице е и желанието за въвеждане на електронно здравеопазване на основата на единна информационна система с всичките му компоненти - е-досие, е-карта, е-рецепта, е-направление.
 
ИАЛ ВЪВЕЖДА ОНЛАЙН УСЛУГИ ПРИ ПОДАВАНЕТО НА ЗАЯВЛЕНИЯ
От август следващата година заявленията за различните видове разрешителни, засягащи медикаментите, ще могат да се подават онлайн в Изпълнителната агенция по лекарствата. Това обяви директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова по време на пресконференция днес. Тя отбеляза, че промяната е в рамките на проект "Въвеждане на комплексно електронно управление на административните и информационните услуги по разрешаването за употреба на лекарствени продукти в Република България", който се осъществява по ОП "Административен капацитет".
 
МУ - ПЛОВДИВ - ДОМАКИН НА СТУДЕНТСКИ ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ
Генерална асамблея на Европейската асоциация на студентите по медицина се провежда в Пловдив. Това съобщиха от Медицинския университет в града, който е домакин на събитието. Това е ежегодна среща на европейската общност на студентите по медицина, на която тази година Асоциацията на студентите по медицина в Пловдив /АСМ/ има честта да е домакин. Очакват се 130 участници от различни медицински университети в цяла Европа и 40 от България. Асамблеята започва на 9-ти септември с церемония по случай откриването от 19.00 часа на Римския стадион и ще продължи до 13-ти септември. По време на събитието ще се състоят пленарни сесии, на които се обсъждат въпроси, свързани с медицинското образование и общественото здраве.
 
НАД СЕДЕМ МИЛИОНА ДУШИ ОСЛЕПЯВАТ ВСЯКА ГОДИНА
По случай световния ден на зрението, който ще се проведе на 9 октомври , Фондация "Съпричастен кръст" организира безплатни профилактични прегледи на очите. Това съобщиха от фондацията. Оттам отбелязват, че по данни на Световната здравна организация се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над седем милиона души ослепеят всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати, ако са резултат от лечими очни заболявания.
 
В ПРЕСАТА: БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ БИЛИ ТЪРГОВСКА ТАЙНА
Заради търговската тайна не можем да оповестим преведените суми на всяка една болница, но имаме право да покажем на обществото коя от тях колко повече е взела от клинични пътеки т.г. и коя - по-малко. Това казват пред в. "Труд" членове на Надзорния съвет на НЗОК. Според информацията в статията от касата ще направят справка колко пари е получило всяко лечебно заведение за първата половина на тази година, сравнено със същия период на 2013 г. Сравнението ще се прави за полугодието, тъй като здравната каса е превела до стотинка отчетената дейност за този период. Предвижда се да се направи и сравнение с първите шест месеца на 2013г.