Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 септември 2014)
 
САМО ПАРАМЕДИЦИ ЛИ ЩЕ СПАСЯВАТ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ?
Zdrave.net публикува без редакторска намеса текста  на писмо, изпратено от д-р Десислава Кателиева, председател на НАРСМ. В него се казва:
"Уважаеми  кандидат управляващи и експерти в спешността, много от Вас виждате спасението на спешната помощ само в парамедика, а не споменавате лекарски аситенти и медицински фелдшери, медицинските сестри и акушерките. В едно здравеопазване без неотложна помощ, недофинансирана доболнична помощ  и с над 2 млн. неосигурени, и спешна помощ без триаж и алгоритми, Вие с лекота запращате лекаря в болницата и забравяте медицинския фелдшер, без да попитате кой ще обслужва пациента търсещ 24 часово медицинска помощ. Медиите налагат в продължение на три години легендарния образ на парамедика , като  аналог на лекарския асистент и лекаря, което е абсурд. Целта за нас е ясна - въвеждаме по-нископлатени   и по-ниско квалифицирани кадри, на местото на скъпоструващите на държавата спешни лекари и лекарски асистенти, за да намалим разходите на бюджета в скъпоструващото перо наречено доболнична спешна помощ.  Но какви ще са последствията и какви ще са интерпретациите по темата парамедик в българската действителност? (Цялото писмо, без редакторска намеса, можете да прочетете в Zdrave.net.

БЕЗПЛАТНИ УНГ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В "СОФИЯМЕД"
Поради изключително големия интерес, болница "Софиямед"  стартира отново кампания за безплатни диагностично консултативни УНГ прегледи за деца и ученици.  Консултациите  ще се проведат в навечерието на учебната година, на 12-ти и 13-ти септември от 9:00 до 14:00 ч. след предварително записване на тел.               0700 31 051         0700 31 051. Това съобщиха от лечебното заведение.
Съботния УНГ кабинет, който беше открит през месец май в ДКЦ "Софиямед" работи от 9:00ч. до 14:00ч.като приема и спешни пациенти.
 
В ПРЕСАТА: КАКВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ БЕЗ ЛЕКАРИ И МЕД. СЕСТРИ?
Основният въпрос, който спешно трябва да се реши в здравеопазването, е формиране на държавна политика по съхраняване и развиване на кадрите в здравната система - лекари и медицински сестри. Това казва пред в. "24 часа" директорът на университетска болница "Лозенец" Любомир Спасов. Изказването му е провокирано от дискусия за трите най-спешни проблема в здравеопазването, организирана от печатното издание. Според проф. Спасов развитието на кадрите е важно, защото каквито и промени да се предприемат, резултат няма да има, ако няма компетентни специалисти, мотивирани да работят в България.
Началникът на Клиниката по кардиология в столичната университетска болница "Св. Анна" доц. Божидар Финков заявява, че основен проблем е финансирането на здравната система. Това, според него,  включва и увеличаване на дела на държавата като осигурител за определени контингенти, и увеличаване на здравната вноска - може би, и промяна в здравноосигурителния модел. Като втори проблем доц. Финков посочва регулацията в здравния сектор, като брой лечебни заведения и като брой медицинска апаратура по специалности в различните области. Третият въпрос е за механизмите за остойностяване на медицинските дейности. Според него въвеждането на диагностично-свързаните групи под някаква форма може да помогне, тъй като е по-прецизна система за остойностяване от клиничните пътеки.
В коментар пред в. "Труд" представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Иван Димитров заявява, че българският пациент е изключително устойчив, приспособим и образован в сравнение с европейските пациенти. Устойчив на всякакви експерименти, провеждащи се от години в сферата на здравеопазването. Приспособим към всички наченки на уж започваща здравна реформа, но удряща първо и основно върху джоба на пациентите. Според него комуникацията между пациент и лекар в повечето случаи е като между бирник и рая. Пациентът все едно отива да измолва благоволение за нещо. Липсва равнопоставеност, липсва уважение от лекаря към болката на едно човешко същество. Уважение, което е на първо място в лечението на човешките същества в Европейския съюз.