Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 септември 2014)
 
13 000 ДУШИ РАЗЧИТАТ НА ЕДНА ЛИНЕЙКА
Само една линейка обслужва близо 140 населени места в общините Елена и Златарица. За това съобщават информационните агенции. Двете общини са планински, хората в тях са предимно възрастни и самотни, живеещи в обезлюдени махалички, пръснати из Стара планина. Според официалните данни в община Елена има около 120 населени места с общо 9400 жители, а в Златарица в 20-ината населени места живеят близо 4000 души. Или общо в двете общини живеят над 13 000 души. След като през януари тази година бе закрита общинската болница в Елена спешните пациенти се транспортират до лечебните заведения в Горна Оряховица и Велико Търново. Ако се случи така, че докато линейката кара пациент друг човек потърси спешна помощ, той или ще трябва да чака завръщането на автомобила, или ще трябва да му бъде изпратен екип от близкия областен град.
 
МАЙКИ НА ДЕЦА С АУТИЗЪМ И ДАУН ПРОТЕСТИРАХА
Майки на деца с аутизъм и Синдрома на Даун протестираха днес пред сградата на Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив, съобщи БНР. Тяхното недоволство бе предизвикано от отказа на социалната служба да им изплати добавки за социална интеграция, балнеолечение и рехабилитационни услуги. Става въпрос за добавката от 190 лева за дете и 90 лева за придружител. Майките също така внесоха и индивидуални жалби, адресирани и до социалното министерство. Те се заканиха, че ако жалбите им не бъдат удовлетворени ще заведат дела в Административния съд.
 
ЛИБЕРИЙСКИ МЕДСЕСТРИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
В огнището на ебола Либерия, медицински сестри от най-голямата болница в страната излязоха да протестират с искания за по-високи заплати и оборудване, което да ги предпази от вируса, убил стотици, съобщава сайта RT.com.
Сестрите няма да се върнат на работа, докато не им бъдат осигурени специални защитни костюми, които да ги предпазят от разпространение на болестта, каза говорител на стачниците в болницата "Джон Кенеди" в Монровия.
Въпреки,че ебола е смъртоносна заплаха, с регистрирани 694 смъртни случая само в Либерия, местните медици не са адекватно защитени от инфекцията.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ЖЕНИ НАД 40 ГОДИНИ ЗАПОЧВАТ В САГБАЛ
Поради изключително големия интерес, Първа САГБАЛ "Св. София" - София започва отново кампания за безплатни прегледи и консултации в рамките на програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми "40+". Тя е насочена основно към пациентки на възраст над 40 години, но от нея ще могат да се възползват и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв.
Безплатните прегледи и консултации ще се проведат в периода 16 септември - 16 октомври 2014 г. Те ще се осъществяват само след предварително записан час на тел.: 024470263 или на GSM: 0878205253.
 
 
В ПЕЧАТА: НЕ ХОДИШ В ЧУЖБИНА, АКО НЕ СЕ ОСИГУРЯВАШ
В София вчера тръгнаха такситата, които ще помагат на Бърза помощ в случай на злопоука. Това пишат повечето от днешните вестници. "Труд" информира, че автомобилите, които ще оказват спешна помощ на пострадали в пътни инциденти до пристигането на линейка, са 15. Техните шофьори са получили сертификати от Българския Червен кръст. До края на годината се очаква броят на шофьорите-парамедици да достигне 100, пише в. "Сега". "Сега" също така напомня, че от години у нас не може да се въведе професията парамедик заради нормативни неуредици. В. "Труд" отразява и изказване на служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред Нова телевизия за проблемите около здравното осигуряване. Според него по-строги санкции за хората, които не си плащат здравните вноски, е една от мерките, които ще помогнат на системата. "Много е лесно някоя държавна услуга да бъде обвързана с плащането на осигуровка - например да не ти се издаде задграничен паспорт, ако не си плащаш здравни осигуровки", заявява д-р Ненков.
 
Д-Р ЛЕНКОВ: НЗОК СЕ ОПИТВА ДА ВЗЕМЕ ОТ ПАРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
НЗОК притиска болниците в опит да вземе част от парите, предназначени чрез актуализацията на бюджета за болнична помощ, за да ги даде за лекарства за домашно лечение. Това каза в предаването "Денят започва" на БНТ главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков. Той напомни, че от 225-те млн., лечебните заведения за болнична помощ получиха от държавата 200 млн. лв. В същото време народните представители не одобриха предложението на НЗОК за актуализация на бюджета на касата с 328 млн. лв. Така в момента в здравната каса има дупка от 100 милиона лева за лекарства за хронично болни, отбеляза д-р Ленков. Според него  има опасност санкциите, които НЗОК налага на лечебните заведения, след провежданите проверки, да задушат малките общински болници.