Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 август 2014)
 
В ПРЕСАТА: "БИХ СПРЯЛ ОТВАРЯНЕТО НА НОВИ БОЛНИЦИ"
Това казва в интервю за "Стандарт" служебният здравен министър Мирослав Ненков. И още: "Притваряме леко очи за греховете на болниците". 
"Ако зависи от мен, още днес бих спрял отварянето на нови болници и
вкарването на нови лекарства за финансиране от касата. Защото такава е
ситуацията с НЗОК, че който и да се появи на пазара, тя е длъжна да сключи
договор с него. Ако НЗОК хване болница да надписва пациенти, няма право да
прекрати договора си с нея. Имаме недостатъци в законодателството в тази посока.
Но този въпрос е твърде стратегически, за да го решава служебно правителство",
заявява Ненков. Министърът споделя за случаи, при които анестезиолози са си
продали дипломите, за да работят болници и когато НЗОК мине на проверка, всичко е изрядно. "Вероятно ще има лечебни заведения без нужните медицински сестри, но как да ги накажем. Ако затворим отделението, а то е единственото за този град, не е толкова лесно! Директорът не може да нарисува медицинска сестра в една провинциална болница, където заплатите са малки. А в София, където има
много болници, едва ли има кадрови проблем. Затова изходът в една такава
ситуация, в каквато е нашето здравеопазване, е в лекото притваряне на очите",
смята Ненков. "24 часа" ни информира, че болницата във Велико Търново съди бившия си шеф. "Областната болница във Велико Търново е завела гражданско дело в Районния съд срещу бившия директор д-р Людмил Гецов. Заради пропуски в управлението му лечебницата била ощетена с 35 хиляди лв. плюс лихви и разноски по дела.
Няколко ежедневника отразяват проблемите на ВМА. "Един от най-големите разходи на Военномедицинската академия в София е храната на болните - 750 000 лв. месечно, или по 12,50 лв. на пациент на ден. Толкова струва и храната на пилот в най-натовареното време за тренировки и полети. За сравнение - в Университетската болница в Плевен храноденът е 1,90 лв., в столичния спешен институт "Пирогов" - 3,20 лв., а Александровска болница - 4 лв. След преговори порционът бил намален на 6 лв. и така ще се спестят 1,2 млн. лв. до края на 2014 г.", пише "Труд". И още: "Ако средната стойност на леглоден в областните болници е 123 лв., то във ВМА е 323 лв., или почти три пъти повече. Подобна е разликата и с "цената" за лечение на един пациент, но пък във Военна болница обикновено се лекуват и много по-тежки случаи."
"Преса" допълва: "ВМА плаща изключително скъпо и за пране на бельо, стана ясно още. Всеки месец този разход е 120 000 лв. за 550 легла. Ген. Николай Петров обясни, че реалната стойност е близо 10 пъти по-ниска. До този извод е достигнато, след като е било анализирано колко плащат за такава услуга в други здравни заведения. Затова предстои да се преразгледат и условията по този договор. Ревизирани били и контрактите за охрана, като са спестени 800 000 лв. За поддръжка на вентилацията и климатичните инсталации във всички сгради харчовете били свити с 550 000 лв. По договор за осигуряване на санитарки и чистачки ВМА плащала на външна фирма по 1300 лв. за заплата на човек за около 250 души. Сега условията били преразгледани за 900 лв. месечно възнаграждение."
 
СЗО ПРЕПОРЪЧВА ЗАБРАНА НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ
Необходима е строга регулация за електронните цигари, за да бъде намалено до минимум съдържанието и емисиите на вредни вещества, а вариантите с аромат на плодове, бонбони и алкохолни напитки трябва да бъдат забранени. Това е една от основните препоръки, които намират място в доклад на СЗО, разпространен вчера на сайта на организацията. Електронните цигари увеличават експозицията на никотин и други токсични вещества върху непушачите и случайните минувачи, се посочва още в доклада.
 
ТЪРСЯТ КРЪВОДАРИТЕЛИ ЗА ПЕТИМА В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ"
Кампания за кръводаряване в полза на петима свои пациенти инициира Клиниката по изгаряния, пластична и възстановителна хирургия на УМБАЛ "Свети Георги". Това съобщи началникът на клиничното звено д-р Господин Желев.
Петима от пациентите - четирима мъже и една жена, са с тежки изгаряния и различни съпътстващи травми и се нуждаят от преливане на кръв и кръвни продукти няколко пъти в денонощието. Сериозността на термичните им наранявания варира от 25 до 82%. Доброволците могат да дарят кръв в Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) на бул. "България" № 234 Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза пациенти от Клиниката по изгаряния на пловдивската университетска болница. Кръводаряването може да стане в часовете от 8:00 до 18:30 ч. в Центъра на бул. "България" №234 Б и от 8:00 до 14:30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок. За пациентите може да се дарява кръв и в Отделенията по трансфузионна хематология на многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, съобщават от Районния център по трансфузионна хематология. През почивните дни - събота и неделя, желаещите да дарят кръв могат да направя това единствено в основната сграда на Районния център по трансфузионна хематология - гр. Пловдив, който се намира на бул. "България" №234 Б, във времето от 9:00 до 15:30 ч., съобщиха от РЦТХ.
Допълнителна информация за кръводаряване може да се получи от
Районния център по трансфузионна хематология на следните телефони:               032 904 450         032 904 450,               032 904 451         032 904 451 и               032 60 26 93         032 60 26 93.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ПРОМЕНИ В АГЕНЦИЯТА ПО ЛЕКАРСТВАТА
Промени в устройствения правилник на Изпълнителната агенция по лекарствата, с които се регламентират изисквания към длъжността "изпълнителен директор" и се създава нова длъжност - "финансов контрольор", бяха одобрени днес от Министерски съвет. Целта е да се оптимизира вътрешноведомствената организация на работа в агенцията, уточняват от правителствената пресслужба.
В Устройствения правилник на ИАЛ се разписват изискванията за заемане на длъжността "изпълнителен директор". Това може да са лица с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" по фармация или медицина и петгодишен професионален опит в областта на фармацията или медицината. Целта е да се въведе последователен подход по отношение на нормативното уреждане на изискванията за определяне на ръководителите на административните структури към министъра на здравеопазването и да се постигне по-голяма прозрачност при назначаването на изпълнителните директори, обясняват от МС, като уточняват, че на този етап нормативно са уредени изискванията за заемане на длъжността "изпълнителен директор" на ИА "Медицински одит".
 
"СМЯНА НА КАРАУЛА" В БОЛНИЧНИТЕ РЪКОВОДСТВА
Пет смени и четири отменени решения за смени - това е резултатът от първия преглед на служебния здравен министър на подопечните му лечебни заведения.
За промените в ръководствата на девет държавни болници д-р Мирослав Ненков съобщи сам още миналата седмица. В кои лечебни заведения са извършени те и какви точно са рокадите обаче тогава не стана ясно.
Днес от здравното министерство дадоха това разяснение за Zdrave.net. От справката става ясно, че промените са в бордовете на пет университетски лечебни заведения - "Пирогов", "Александровска" болница, "Св. Екатерина", "Царица Йоанна - ИСУЛ" и Националната кардиологична болница. От борда на директорите на "Пирогов" са отстранени проф. Веселин Борисов и проф. Димитър Раденовски. В ръководството на болницата влиза детският ортопед травматолог д-р Атанас Кацаров, който преди време влезе в почти пряка конфронтация с тогавашния директор на спешната болница проф. Раденовски заради състоянието на отделението и апаратурата, с която се работеше. Д-р Кацаров получи прозвището "доктора с бормашината", размахвайки такава в телевизионен ефир, в опит да онагледи инструментариума на детската ортопедична травматология в "Пирогов". Другият нов член на борда е Радослава Павлова, юрисконсулт в дирекция "Инвестиции и обществени поръчки" на МЗ.
От ръководството на "Александровска" болница излиза Сема Хайкова, а мястото заема анестезиологът проф. Атанас Темелков.
Борда на "Св. Екатерина" напуска бившият главен секретар на здравното министерство Теодора Андреева, която вече не работи във ведомството. На нейно място като представител на МЗ влиза Надежда Бранкова.
Парламентарният секретар към политическия кабинет на бившия здравен министър - Янка Кюркчиева, отстъпва мястото си в директорския борд на "Царица Йоанна - ИСУЛ" на бившия председател на Дружеството на кардиолозите проф. Асен Гудев.
И, накрая, от борда на Националната кардиологична болница се оттегля съветникът към политическия кабинет на д-р Таня Андреева проф. Любомир Иванов, заменен от директора на Дирекция "Медицински дейности и електронно здравеопазване" в МЗ д-р Ивелина Георгиева.
Служебният министър д-р Мирослав Ненков също така е отменил решения на предшественичката си за смени по върховете на болници. Това се отнася за решението да бъде сменен изпълнителният директор на СБАЛ по онкология д-р Валентин Ангелов, който бе назначен от самата д-р Андреева в началото на управлението на предишния кабинет.
Отменено е и решението за смяна на директора на УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен д-р Наташа Манева, която побърза да изкаже "удовлетворение от бързината и професионализма, с които министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков реши абсурдната ситуация, в която бяха въвлечени няколко от водещите болници в страната".
Отменени са и две рокади в бордове - на "Св. Ив. Рилски", където д-р Николай Попов е трябвало да замени Кирил Кирилов - член на ръководството на болницата от 2008 г., и на СБАЛДБ, където д-р Нели Димитрова е била определена да замени проф. Стефан Гладилов от ФОЗ при МУ - София.