Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 август 2014)
 
В ПРЕСАТА: РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЯМА КАК ДА ИМА
"Дума" прави генералният извод, че реформа в здравеопазването у нас няма как да има. "Защото очевидно за едни тя се свежда само до това касата да плаща за всички отчетени от лекари и лечебници дейности, а за други - всеки новодошъл министър първо да сменя директорски бордове на болници и болнични шефове, а след това да отменя обществени поръчки. Отделен въпрос е, че колкото е безвкусно да се правят кадрови смени в последния ден от управлението, толкова е безвкусно да заиграе метлата, при това от служебен министър",   пише авторът. Спрени обществени поръчки и промени в работата на Спешна помощ - това са другите здравните акценти в днешната преса. "Монитор" информира, че младите лекари отново бягат от спешна помощ, след като Висшият административен съд отмени наредбата за облекчения им прием за специализации.
 
НЯМА ЗАРАЗЕНИ ОТ ИНФЕКЦИИ, ПРЕНАСЯНИ ОТ ТИГРОВИЯ КОМАР
Тигров комар е открит преди дни в Бургас, разпространението му на две места в града е потвърдено от РЗИ след лабораторни изследвания и консултация със специалисти по паразитология и тропическа медицина в НЦЗПБ. Няма заразени с инфекции, пренасяни от тигровия комар, информират от инспекцията и препоръчват повишено внимание и активни дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия в общините. Експерти от РЗИ оказват методична и практическа помощ на екипите, провеждащи обработката на рисковите места, засилен е и контролът в цялата област.
Специалисти по тропическа медицина прогнозират, че с промените в климата - глобалното затопляне и повишаването на влажността на въздуха все по-често ще се сблъскваме с опасността от инфекции, непознати досега за нашия регион. Сред тях са и треските денга и чикунгуня, причинявани от арбовирус, пренасян от азиатския тигров комар. Повече внимание и стриктна хигиена са основната препоръка за адекватно предпазване.
 
НИГЕРИЙСКИ САМОЛЕТ НА РЕМОНТ У НАС, РИСК ОТ ЕБОЛА НЯМАЛО
Самолет на Нигерийския авиопревозвач пристига за ремонт в страната. Това обаче не крие рискове за предаване на ебола нито на персонала, който ще извършва ремонта, нито за населението на страната, съобщават от пресцентъра на здравното министерство.
Характеристиките на вируса са такива, че основен източник на заразата е само болният човек с разгърната клинична картина чрез различните телесни течности, в които вирусът се намира в големи концентрации, посочват от МЗ. Други начини на предаване на заболяването като обикновен контакт, въздушно-капков път, предаване чрез насекоми и други не са регистрирани до момента, твърдят оттам. В Нигерия до момента са регистрирани 10 случая на ебола, вследствие на внос на заболяването от Либерия и не е допуснато масово неконтролирано разпространение на заболяването.
 
НОВИ ПЕТ ДЕЦА ЩЕ БЪДАТ ПОДПОМОГНАТИ ОТ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ
Четири деца ще заминат за първи път за лечение в чужбина, а едно ще бъде подпомогнато за провеждане на изследвания в България. Това е решено на вчерашното извънредно заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца", съобщават от пресцентъра на МЗ. На заседанието са разгледани шест заявления, но вземането на решение по едно от тях е отложено поради необходимост от получаване на допълнителни становища.  Общата гласувана сума е в размер на 140 648.95 лв. - в това число 136 148.95 лв. за лечение в чужбина и 4500 лв. за лечение в България.
 
КОЙ ЩЕ ОКАЗВА СПЕШНА ПОМОЩ У НАС В БЛИЗКОТО БЪДЕЩЕ?
Това пита д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ. "В Европа доболничната спешна помощ  се оказва предимно от парамедици и медицински специалисти, а лекарските екипи излизат единствено при животозастрашаващи състояния", пише тя. И припомня, че за последните пет години у нас бяха написани два проекта за концепции за интензивно развитие на спешната медицинска помощ - първият въвежда парамедици в долекарските екипи, вторият извежда лекарите към СПО и поемане на доболничната спешност от долекарски екипи от медицински специалисти. "В продължение на три години професията ПАРАМЕДИК съществува в регистъра на професиите, но все още обучението им се извършва от най- различни институции - училище за парамедици в БЧК, колеж по икономика и мениджмънт в Благоевград, а от тази година има обявен прием на 82 студенти с образователно-квалификационната степен "професионален бакалавър" и в Медицинските университети. Доколко легитимно е обучението на професията парамедик в тези институции, след като все още няма изготвена Наредба на Министерски съвет, определяща професионалните умения на професията парамедик?"- пита д-р Кателиева.