Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 август 2014)
 
ПРОМЕНЯТ СЕ ОБРАЗЦИТЕ НА НЯКОИ ДОКУМЕНТИ НА НЗОК
На 15 август 2014 г. в ДВ, бр. 68 е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, информират от пресцентъра на НЗОК. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й.   С посочената Наредба са направени изменения в образците на следните документи: 1.  " Рецептурна бланка МЗ-НЗОК № 5 ";  2.      " Рецептурна бланка МЗ-НЗОК №5А"; 3. " Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК; 4. " Решение на онкологичния комитет  по химиотерапия".
Промените в софтуерните програми, отпечатващи цитираните документи, следва да бъдат извършени до 31 август т.г.   Фабрично отпечатаните рецептурни бланки могат да се използват до изчерпване на наличните количества.Издадените рецептурни бланки (в стария формат) могат да се приемат и отчитат от аптеките до изтичане на техния срок на валидност. В този случай магистър фармацевтът следва да вписва на ръка "УИН на отпускащия магистър фармацевт". Всички издадени до 30 септември 2014г. от експертните комисии на съответните болнични лечебни заведения  нови "Протоколи за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК" - по стария образец,  следва да се заверяват от РЗОК. При отпускане на лекарства по протоколи, издадени по стария образец, магистър фармацевтът следва да вписва на ръка "УИН на отпускащия магистър фармацевт".
Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е публикувана и на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в рубрика "Лекарства"/"Нормативна база". Публикувани са и образците на променените документи.
 
1 МЛН. ЛВ. СТРУВА НА СТРАНАТА НИ РЕШЕНИЕ НА БИВШ ДИРЕКТОР НА ИАТ
Близо милион лева са стрували на Фонда за лечение на деца детските трансплантации на бъбреци в чужбина от 2010 г. досега. Причината: през 2010 г. тогавашният директор на Агенцията по трансплантации е спрял този вид трансплантации у нас. Това заяви за БНР националният ни консултант по детска нефрология д-р Анелия Буева.
Припомняме, през 2010 г. директор на Изпълнителната агенция по трансплантации беше д-р Теодора Джалева. По време на нейното управление на ИАТ се разразиха няколко скандала, а последният доведе до уволнението й през 2011 г.
По думите на д-р Анелия Буева, една детска бъбречна трансплантация в момента струва на страната ни между 60 000 и 100 000 евро, в зависимост от офертата на приемащата страна.
 
ДО ШЕСТ ГОДИНИ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕМ БЕЗ ЛЕКАРИ
През последните години у нас здравето от основна човешка потребност и показател за развитие на обществото се превърна в инструмент за политически манипулации. Системата в този си вид не служи на лекарите и пациентите, а работи, за да обслужва само малка част от обществото - хора, които нямат интерес тя да бъде променена. Според анкета 96% от завършващите медици и специализантите у нас са готови във всеки един момент да напуснат страната. Ако тази тенденция се запази, през 2020 г. България ще се окаже без лекари. За това алармираха пред медиите днес десетки студенти и специализиращи лекари, които се събраха в столичната Докторска градина с куфари в ръка.
 
ДНЕС СТАРТИРА ЛЯТНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ В СТОЛИЦАТА
От началото на кампанията на 4 август до днес броят на преминалите безплатен тест и консултация и узнали своя ХИВ статус са общо 1 677 лица в цялата страна.
В кампанията се включиха 28 Регионални здравни инспекции в партньорство с неправителствени организации, изпълняващи превантивни дейности сред уязвими групи в риск. МЗ припомня, че всеки желаещ да провери актуалния си ХИВ статус в град София, ще може да го направи напълно безплатно и анонимно на следните места: Пред централния вход на Mall of Sofia на ул. "Опълченска" на следните дати:19 август 2014 г., вторник - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. Стамболийски; 26 август 2014 г., вторник - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. Стамболийски; 2 септември 2014 г., вторник - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. Стамболийски; 9 септември 2014 г., вторник - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. Стамболийски; 18 септември 2014 г., четвъртък - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. Стамболийски; В The Mall на бул. "Цариградско шосе" 115 З, етаж 1, в левия коридор на следните дати: 21 август, четвъртък - 18.00 до 21.00 часа The Mall, бул. Цариградско шосе; 28 август, четвъртък - 18.00 до 21.00 часа The Mall, бул. Цариградско шосе; 04 септември, четвъртък - 18.00 до 21.00 часа The Mall, бул Цариградско шосе; 16 септември, вторник - 18.00 до 21.00 часа The Mall, бул Цариградско шосе.          
 
В ПРЕСАТА: В СПЕШНА ПОМОЩ ИСКАТ  ПО-ГОЛЕМИ ПРЕМИИ
"Монитор" съобщава, че медиците от Центъра за спешна помощ в София настояват за по-високи премии, които им се дават под формата на допълнително материално стимулиране, като се позовава на лекари оттам. "Те ще поставят въпроса за това на стария директор д-р Георги Гелев, който беше в продължителен няколкомесечен отпуск по болест", информира материалът. "Максимум 800 лева е заплатата на лекар с две специалности и дългогодишен стаж в Софийската спешна помощ. Средното месечно възнаграждение там е 550-600 лева за докторите и със стотачка по-ниско за медицинските сестри и фелдшерите. Това, както и натоварените графици, заради които младите колеги не могат да специализират, са основните причини за текучеството и липсата на кадри в сектора, обясниха от Националната асоциация на работещите в спешната помощ", четем още в "Монитор". "За глоби за фалшиво викане на линейка или за елементарни болежки и неразположения, които не изискват спешна медицинска помощ, настояват още спешните медици. Тази идея застъпи преди седмица и служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков. От Националната асоциация на работещите в спешната помощ искат и разделяне на повикванията на спешни и такива, които търпят отлагане. Така според асоциацията линейките няма да пътуват за елементарни случаи, докато през това време хора в спешни състояния са на косъм от смъртта", пише още вестникът.
"80% от младите лекари стягат куфарите за чужбина. Това показват данните от анкета сред десетки медици от цялата страна до 40 години. Тя е направена от четири организации - Асоциацията на студентите медици в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и Български лекари за европейски стандарт на специализация. Основната причина, поради която младите лекари искат да напуснат България, е ниското заплащане и остарелите условия за работа." Това четем днес в "Стандарт".