Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 август 2014)
 
ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ ИСКАТ ПРОМЕНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Четири SOS дебата ще се проведат преди вота. С организирането им са се заели "Стандарт" и БАН, информира вестникът. Един от дебатите ще бъде за здравеопазване. "Здравето - национална ценност. Това е голямата цел на дискусията, която ще очертае националните цели и приоритети в здравеопазването. Неин модератор ще бъде зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов", пише вестникът и информира: "На форума ще бъдат представени позициите на експерти с национално признание по възлови за здравеопазването въпроси. Ще се дискутират демографските промени и отражението им върху здравния статус на населението. Акцент ще бъде необходимостта от промени в здравноосигурителния модел."
"Телеграф" пише:  "Чужденци, сред които най-много руснаци, препълниха инфекциозното отделение в бургаската болница. Около 80% от пациентите там не са българи. Повечето пострадали идват от Равда и Слънчев бряг, като голяма част от тях имат усложнения след ентероколити, които не са били лекувани, поясниха медиците. По думите им около 60 души средно преминават на денонощие през инфекциозното на МБАЛ - Бургас, през август.
 
СЕМЕЙСТВО СИ ПРОДАВА ОРГАНИТЕ
"Спешно продаваме органите си". Тази обява пуска 49-годишна жена. До момента обаче никой не е откликнал на обявата, стана ясно от репортаж на ТВ7. "Пуснах обява в интернет, дори не си спомням в кой сайт, но така или иначе до ден днешен никой не е проявил интерес", сподели тя. В обявата написала "мъж и жена продават всякакъв вид органи". Надеждата й била, че някой ще прояви интерес и така тя ще може да изплати кредитите си. "Дори бих се съгласила и на сърце", заяви жената, а очевидният факт, че това би прекратило живота й, коментира така: "То така или иначе, колко хора си отидоха от тоя свят заради тия банки. Изпадат в депресия, къщи, апартаменти взимат се… Нямаше да съм единствената, но поне щях да покрия някакви заеми и да не оставям дългове на децата си."   "За съжаление, интернет е пълен с такива случаи, включително и към нас като пациентски организации се пускат непрекъснато имейли, в които спешно се продават органи",  коментира случая Иван Димитров от Федерация Български пациентски форум. "Истината е, че в България няма как да се случи този процес, дори някой да иска да купи орган. Няма кой да го експлантира, да го трансплантира", посочи той.
 
НАД 177 000 ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ЧЕТИРИ ДЕЦА ОТПУСНА ЦФЛД
Две деца заминават за първи път за лечение в чужбина, а други две ще бъдат подпомогнати за продължаване на лечението си зад граница. Това е решил Общественият съвет към Фонда за лечение на деца на свое извънредно заседание, проведено в края на миналата седмица. Общата гласувана сума е в размер на 177 160.98 лв. - в това число за лечение в чужбина - 146 200.19 лв., за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина - 30 960.79 лв., съобщават от пресцентъра на здравното министерство.
 
КОЙ РЕШИ ОРЯЗВАНЕТО НА ПАРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА АВГУСТ?
"На нас не ни е ясно кой е взел това решение - Надзорният съвет на касата в какъв състав? Не ни е ясно кой как е гласувал. На практика трима от представителите на държавата към 6-ти август чисто формално не са официални представители на държавата, тъй като знаете, че тогава новото правителство беше назначено от президента и започна работа на 6-ти август." Това коментира в ефира на БНР директорът на Александровска болница и член на УС на Асоциацията на университетските болници д-р Костадин Ангелов във връзка с новото орязване на средствата на лечебните заведения за месец август. "А ако те не са официални представители на държавата, остават представителите на пациентските организации, на тези, които на практика биха били против едно такова решение", отбеляза той.