Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 август 2014)
 
ВЕЧЕ ТРЕТА ГОДИНА ПАРАМЕДИЦИ НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ ЛЕГИТИМНО
В цяла Европа работят на терен  предимно парамедици, а у нас вече трета година парамедикът не може легитимно нито да се обучава, нито да практикува. Това казва председателят на Националното сдружение на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева в свое становище. В него тя прави сравнение между системите на спешна помощ в България и в Европа.  Д-р Кателиева отбелязва, че е Европа никой долекарски екип, независимо дали е съставен от парамедик, медицински фелдшер, медицинска сестра или акушерка, не работи без алгоритъм за действие. Задължително долекарските екипи работят под контрол на лекар и спазват утвърдени алгоритми за действие. В същото време у нас все по-често има екипи от медицински сестри, които според нормативната уредба у нас нямат право на самостоятелна диагностика и лечение. У нас медицинските фелдшери имат правомощията на лекар от спешна медицина, а професията им не съществува в регистъра на професиите, казва д-р Кателиева.
 
ДОСТАВЯТ ШЕСТВАЛЕНТНА ВАКСИНА ОЩЕ ТОЗИ МЕСЕЦ
До няколко дни се очаква да бъде определено кой ще доставя шестваентни ваксини за нуждите на имунизационния календар в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ по повод опасенията, че у нас вече не се внасят петвалентни ваксини, след прекратяването на търга за тях, а в същото време няма яснота дали ще бъдат осигурени шествалентни. Страховете на гражданите са, че много бебета ще пропуснат ваксинацията срещу няколко опасни заболявания. Ето защо от министерството съобщават, че е обявена нова обществена поръчка за доставка на препарати за извършване на задължителни имунизации и реимунизации. Става въпрос за шесткомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит тип Б. Съобщава се също така, че шесткомпонентният препарат е включен в имунизационния календар на страната ни, след като е отчетен опита с него в други европейски страни. С тези ваксини ще бъдат имунизирани и реимунизирани родените след 1 юни 2014 г. В съответствие със схемата на приложение, първият прием на ваксината следва да е най-рано през месец август 2014 г., когато са предвидени първите доставки в обявената обществена поръчка, успокояват от министерството.
 
МИНИСТЪР НЕНКОВ ЩЕ ПРАВИ ПРОМЕНИ В БОЛНИЧНИ БОРДОВЕ
Новият здравен министър ще смени членове на бордове на директорите в няколко болници. В интервю за БНР той каза, че предишният министър на здравеопазването д-р Таня Андреева е назначила в тях хора, които са били от нейния политически кабинет в МЗ. По думите на д-р Ненков член на борда на директорите на въпросните болница не може да е човек, който вече е извън системата на министерството. Той добави, че част от назначенията на д-р Андреева са били в "Пирогов", университетската болница в Плевен и СБАЛО в София, чийто директори бяха уволнени малко преди бившият министър да подаде оставка. Д-р Ненков каза, че в момента най-сериозният проблем, с който се е сблъскал, след като е поел поста, е че бюджетът на МЗ е намален. По думите му, за да спести пари сега министерството трябва да съкрати финансирането основно за капиталови разходи на болниците. Министърът съобщи, че по предварителни данни на този етап Фондът за лечение на деца е приключил с годишния си бюджет. "Оттук нататък аз трябва да правя някакви еквилибристики, да спя пред Министерството на финансите, за да мога да измоля още пари, за да може този фонд да функционира до края на годината", заяви той. Д-р Ненков добави, че смята да направи промени в обществения съвет към фонда и да смени настоящия директор.
 
ОБЯВИХА АГЕНТИТЕ НА ДС В МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ
Трима ръководители на катедри в Пловдивския МУ са били сътрудници на бившата "Държавни сигурност", още толкова са били в услуга на тайните служби в МУ във Варна. В МУ в София има само един разкрит бивш сътрудник, но за 8 ръководни кадри проверката не може да бъде осъществена поради липса на достатъчно подадени данни. В МУ - Варна проверката е обхванала 63 лица. Установена и принадлежността на проф. Ара Каприелян - ръководител на Катедра по нервни болести; на проф. Ганчо Папуров -  ръководител на Катедра по УНГ и на проф. Йордан Керанов Стайчев- ръководител на Катедра. Според изискванията на закона данните за едно лице не подлежат на публикуване, а 5 лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26,  ал. 4 от закона. В МУ - Плевен са били проверени 16 лица, като за 1 лице не са били предоставени всичките необходими данни и за него проверката продължава. Установена е била принадлежност на 2 лица, данните за които не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т.1 от закона. Не е извършена проверка за ректора на университета проф. Марин Ганчев. В МУ - Пловдив проверката е обхванала 42 лица. Едно от тях не е подлежало на проверка, а за 2 души не са били предоставени всички необходими данни, поради което проверката за тях продължава.  Принадлежност към бившите тайни служби е била установена за професорите и ръководители на катедри Борис Господинов Бойкинов, Емил Лефтеров Сарачев и  Юлиян Борисов Луканов. Не е извършена проверка за проф.Люба Стоянова Костова и за проф. Тодор Георгиев Бакърджиев.В МУ - София са били проверени 72 лица. За 8 души не са предоставени достатъчно данни, поради което проверката за тях продължава. Данните за други 3 лица не подлежат на проверка. Принадлежност към  тайните служби комисията е  установила за проф. Тома Невенов Томов. Не са проверявани председателят на Медицинска академия от 1991 до 1993 г. проф. Петко Димитров Узунов и за петима бивши зам.-председатели на МА в периода от ноември 1989 до декември 1999 г.: проф. Иван Георгиев Михайлов, проф. Михаил Стоянов Гаврилов, проф. Васил Асенов Василев, проф. Иван Цветков Николов и проф. Георги Йорданов Георгиев. Също така не е извършена проверка за проф. Петко Узунов в качеството му на ръководител на катедра за периода от 1990 до 1995 г.   и за проф. Емил Илиев Янев, ръководител на катедра в периода от 1992 до 1996 г. По-рано през тази година Комисията по досиетата със свое решение № 2 - 242 от 24 април оповести принадлежността към бившите тайни служби на ректори, декани и ръководители на катедри в Тракийския универститет в Стара Загора. Сред обявените имена беше това на ректора на бившия ВМИ проф. Григор Велев и на доц.Яким Якимов, ръководител на катедра в Медицинския факултет на висшето училище до 1991 г.
 
СКРИЛИ СА ДАННИ ОТ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ
Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е отказал да бъдaт публикувани данните от декларацията му за конфликт на интереси. Това става ясно от статия в "Дневник", в която се съобщава, че на сайта на президентската администрация са публикувани декларациите на министрите от служебния кабинет. Д-р Ненков се е възползвал от становище на Комисията за защита на личните данни от 2009 г., според което хората на публични длъжности могат да поискат декларацията им по закона за конфликт на интереси да не се публикува, ако декларират това заедно с подаването на самата декларация. Затова и в оповестените на сайта на президентската администрация документи си личи заличаването на данните с коректор, пише изданието. Освен д-р Ненков още трима министри, както и премиерът Георги Близнашки, са скрили данните от своите декларации. Това са Румяна Коларова - на образованието, Николина Ангелкова - на транспорта и Даниел Митов - на външните работи. Други шестима министри пък са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, заради участие в неправителствени организации и търговски дружества. Това са вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова, както и министрите Васил Щонов - на икономиката, Мартин Иванов - на културата, Евгения Раданова - на спорта и Велизар Шаламанов - на отбраната. По закон те трябва да отстранят проблема до 1 месец. По закон министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации. Забранено е и упражняването на свободна професия освен научна и преподавателска дейност, както и упражняване на авторски права.
 
ВДИГАТ ЗАПОРА НАД СМЕТКИТЕ НА БОЛНИЦАТА В СТАРА ЗАГОРА
До дни трябва да бъде вдигнат запора върху сметките на Университетската болница в Стара Загора. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на здравното заведение проф. Петрана Чакърова. Тя каза, че се е договорила за това с фармацевтичната фирма, която е блокирала парите. Постигнато е съгласие болницата да започне да разплаща разсрочено дължимата сума от около 1,5 млн. лв. Проф. Чакърова заяви, че очаква адекватна реакция от страна на министъра на здравеопазването от служебното правителство по отношение на проблемите на болницата. Тя напомни, че лечебното заведение е едно от най-големите в Югоизточна България и че няма нови дългове. Болницата обаче не може да разплати натрупаните през годините задължения за 20 млн. лева. Проф. Чакърова също така изрази недоумението си от поведението на бившия здравен министър доктор Таня Андреева, която издейства в началото на юли от Министерския съвет 500 000 лева помощ за Старозагорската болница, но седмица по-късно ги е изтеглила обратно без аргументи.
 
СПОРЕД СВЕТОВНА КЛАСАЦИЯ МУ-ВАРНА - ЛИДЕР СРЕД ВИСШИТЕ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ У НАС
Варненският Медицински университет е най-добрият от всички висши медицински училища у нас. За по-малко от година той се е изкачил от 17-то на 9-то място сред всички български университети, като първото място принадлежи на Софийския университет "Св.Климент Охридски". На 10-то място е МУ-София, на 23-то - МУ-Плевен, а на 26-то - МУ-Пловдив. Това сочат данни, оповестени от най-голямата и авторитетна международна академична класация Webometrics, която от 2004 г. насам превежда своите изследвания на всеки 6 месеца.
Във факултетите и филиалите, както и в Медицински колеж към МУ-Варна се обучават над 5000 студенти, специализанти и докторанти в областта на хуманната и денталната медицина, фармацията, здравните грижи и здравния мениджмънт. Забележителен е ръстът на чуждестранните студенти, които наброяват 700, от 34 държави от всички континенти, като най-голям е броят на студентите от страните членки на ЕС -Германия, Австрия, Великобритания, Гърция, Италия, Кипър, Норвегия, Швеция, както и от Швейцария, допълват от университета.
 
УЧАЩИТЕ ПОЛЗВАТ ЗДРАВНИ УСЛУГИ В ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕВРОПА
Българските ученици, редовните студенти и докторанти по държавна поръчка, които учат в държавите от Обединена Европа могат да ползват при необходимост медицинска помощ от пакета на публичното здравеопазване в съответната държава, ако са с непрекъснати здравноосигурителни права, съгласно българското законодателство, съобщиха от НЗОК.
 
В ПЕЧАТА: ЧАСТНИ БОЛНИЦИ ДЪРПАТ ПАЦИЕНТИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ
50 болници прибират 2/3 от парите на касата. Това пише в днешния си брой в. "Стандарт". Общо 780 млн. лв. са получили реално болниците за първите шест месеца, считано от декември 2013-а, когато започва финансовата година за тях. От тези средства 500 млн. лв. са заработили 50 болници. 40 от клиниките са големи държавни болници и няколко общински онкологични диспансера, известни като "гръбнака на българското здравеопазване". Другите  10 са частни структури, повечето от които отвориха врати в последните три-четири години. Въпреки че се водят многопрофилни, повечето се занимават само с определени специалности, като най-печеливши се оказват кардиологията и онкологията. Те дърпат и все повече пациенти от държавните болници. Така приходите и пациентите на големите многопрофилни клиники, където се лекува всичко и обикновено с по-малко доплащане от пациента, намаляват - за сметка на по-малките и по-специализирани частни структури. Тази тенденция е валидна не само сред 50-те болници, които заработват най-много средства, но и сред останалите договорни партньори на касата. Броят на частните структури - болници и медицински центрове с легла, които работят с НЗОК, вече е 140. Той изпреварва дори общинските клиники - 123 и държавните и ведомствените - 95. За разлика от обществените структури обаче, частните клиники не покриват цялата страна, а са съсредоточени в няколко големи града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Пазарджик. Парите за ремонти на 27 училища отиват за покриване на дефицита на здравната каса. Това пък пишат "Сега" и "Репортер", а също така и "Стандарт". Те информират, че служебното правителство отряза финансиране за 2 млн. лв., предвидено за 16 общински и 11 държавни училища в страната.