Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 август 2014)
 
Д-Р АНДРЕЕВА СМЕНЯ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ШЕФОВЕ НА БОЛНИЦИ
Говори се, че в Министерството на здравеопазването се е искало пари от шефове на болници, за да не бъдат сменяни. Това каза зам. кметът на София и бивш директор на ВМА генерал Стоян Тонев в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия, като добави "Дано да не е вярно". (Б. р. -  Вчера се появи информация, че д-р Андреева е искала между 15 000 и 50 000 лв. oт директори, за да не ги уволни). Той отбеляза, че в тази информация няма категоричност и е по-скоро на фона на общия хаос в МЗ, който създава условия за несигурност, клюки, интриги, допълнително влошаващи работата на министерството.
Д-р Андреева се включи по телефона в предаването и каза, че това не е вярно. Тя смята още, че не е необходимо да уведомява някой от шефовете на болници, че са уволнени - нейно право било да прецени какво да прави. . "Както се назначават, така се и освобождават по решение на принципала ръководителите на лечебни заведения, които не се справят с работата си", заяви тя
 
СПОРЕД НОВ МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ - ЛЕКУВАТ НИ И ПО "СКАЙП"
Не по-малко от 30% от пациентите над 18 г. с непрекъснати здравноосигурителни права, записани в листата на джипито, трябва да са преминали годишни профилактични прегледни. Това е записано в разработения от МЗ медицински стандарт "Обща медицина", който от вторник е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството. Към въпросния критерий обаче е записана и една забележка, която гласи дословно следното: "При отчитането на този индикатор (Б.р. - Степен на обхващане - не по-малко от 30%) задължително се изчислява сумата, определена от РЗОК чрез регулативния стандарт за практиката за този вид профилактични прегледи и свързаните с тях изследвания и консултации. Националният консултант по обща медицина доц. Любомир Киров обясни за Zdrave.net, че уточнението е направено, защото в бюджетът на НЗОК за профилактичните прегледи не са осигурени средства за 100% от пациентите. Именно затова в стандарта са отбелязани минимум 30%. "Не може да се разчита, че 100% от хората, които подлежат на профилактични прегледи ще минат. А ако минат, да му мислят политиците, които определят бюджета", каза той.
 
СЗО ОБЯВИ ЕПИДЕМИЯТА ОТ ЕБОЛА ЗА МЕЖДУНАРОДНА ЗАПЛАХА
Вирусът ебола се разпространява с все по-бързи темпове в Африка и броят на жертвите,  покосени от заразата постоянно нараства. Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс, обяви в петък епидемията от вируса в Западна Африка за "извънредно събитие", представляващо световна заплаха за здравето.
 
В ПЕЧАТА: ЛЕКАРИ НЕДОВОЛНИ ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА  Д-Р АНДРЕЕВА
Бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева е уволнила директора на болницата проф. Стоян Миланов, без да го уведоми и без да представи мотиви за действията си. "Монитор" съобщава, че вчера, след като са научили за уволнението на директора, лекарите от "Пирогов" са излезли на протест. "Минути след като стана ясно, че той е уволнен, стотици медици излязоха пред спешната болница в знак на протест и солидарност със своя директор. Стоим твърдо зад проф. Стоян Миланов, защото той изпълнява неотклонно своята програма, с която спечели конкурса за поста директор, заяви за "Монитор" от името на протестиращите доц. Асен Балтов - началник на Първа травматологична клиника. Въпреки тежкото финансово състояние на здравеопазването проф. Миланов успя да направи вътрешно преструктуриране, като образува комплекси. Те обединяват хирургични, травматологични, неврологични и неврохирургични клиники и клиники по изгаряния. По този начин се спестяват средства, допълни той и обясни, че така е постигната по-висока ефективност. Доц. Балтов посочи, че откакто проф. Миланов е директор, от "Пирогов" няма върнат пациент. Същевременно от година и половина МЗ не било дало нито лев за капиталов ремонт или подобрения в спешната болница. Доц. Балтов смята, че Андреева е проявявала лично отношение към болницата и затова не превела сума за ремонт на покрива на Клиниката по вътрешни болести, който пострадал от градушката. Лекарят уточни, че въпросната сума била налична още преди 2 седмици, но умишлено парите не били преведени", се казва в статията. Според изданието протестът на лекарите е принудил новия здравен министър д-р Мирослав Ненков да върне на поста проф. Миланов.
Според в. "Преса" за зам. - министрите на д-р Андреева не са знаели за готвеното уволнение на проф. Миланов и на директорите на университетската болница в Плевен и СБАЛО в София. "За задкулисието в последния момент разбира зам.-министър Бойко Пенков и се опитва да спре уволненията. Министърката обаче се оправдава, че това е "партийна повеля", и подписва протоколите", се казва в статията.