Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 август 2014)
 
СПОРАЗУМЕНИЕ С ЕК ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ РЕФОРМИ
Българското правителство подписа днес Споразумението за партньорство с Европейската комисия във връзка с прилагането на Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмен период 2014-2020 година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Сред подприоритетите на споразумението е и здравеопазването. Според записаното в документа, за преодоляване на проблемите в здравната система ще бъдат извършени ключови промени, като бъдат подкрепени няколко сектора. На първо място се предвиждат инвестиции в здравната инфраструктура с цел подобряване на условията за адекватна спешна медицинска помощ и продължително лечение, в съответствие с Националната здравна стратегия до 2020 г. и Плана за действие към нея и Концепцията за развитие на спешната медицинска помощ. Пари ще бъдат дадени и за финансиране на обучения за придобиване на специалност и за продължаващото обучение на специалистите в тази област. Ще бъде бъдат подкрепени и програми за превенция и профилактика на здравето. Инвестициите са на обща стойност 9,8 млрд. евро и ще бъдат насочени към развитие на образование, заетост, социално включване и здравеопазване за приобщаващ растеж, научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж, свързаност и зелена икономика за устойчив растеж, добро управление и достъп да качествени административни услуги.
 
МИНИСТЪР НЕНКОВ СПРЯ УВОЛНЕНИЯТА НА БОЛНИЧНИ ДИРЕКТОРИ
Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков спря днес процедурата за отстраняването от длъжност на директорите на няколко лечебните заведения. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. Според информацията става въпрос за шефовете на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" , УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен и "СБАЛ по Онкология - ЕАД" в София. Успоредно с това е стартирана и проверка по отношение на слуховете за сменени директори и на други лечебни заведения.
Действията на д-р Ненков са във връзка с излязлата днес информация, че директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов е бил уволнен преди две седмици, а не негово място е избран доц. Христо Цеков, който е началник на Трета хирургична клиника в института. Оказа се, че проф. Миланов е разбрал за своята смяна едва вчера и все още изпълнява длъжността директор, защото не е бил уведомен от Министерството на здравеопазването. Междувременно се появиха и слухове за смяна на управителя на университетската болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев и шефа на УМБАЛ "Георги Странски" д-р Наташа Манева.
 
ЩЕ СЕ УСЪВЪРШЕНСТВА ЗДРАВНАТА СТРАТЕГИЯ НА КАБИНЕТА "ОРЕШАРСКИ"
Служебното правителство ще се опита да усъвършенства Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерски съвет, в което се представят приоритетите и основните задачи на кабинета. Освен намерението да работи по стратегията правителството посочва като приоритет и продължаване на работата по изграждането на единна електронна система в здравеопазването. Обещава се и предприемането на мерки за нормализация на функционирането на здравната система и спешната помощ.
Служебният кабинет също така възнамерява да изготви законопроект за актуализация на държавния бюджет за 2014 година. Правителството се ангажира и с продължаване на реформата за деинституционализация и плавно и внимателно извеждане на децата от институциите.
 
НАВОДНЕНИЕТО В МИЗИЯ СЪЗДАДЕ РИСК ОТ ПОЯВАТА НА ЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи за Zdrave.net, че до момента няма регистрирани случаи на инфекциозни заболявания в резултат на наводнението в Мизия. Той обаче предупреди, че все още има рискове от появата на почти всички видове стомашно-чревни болести, като например дизентерия, ентероколит, коремен тиф и др. Здравният инспектор предупреди, че в момента водата от водопровода на града не става за пиене и затова цялото население се снабдява с бутилирана минерална вода в достатъчни количества. БЧК набира средства за пострадалите от наводненията. Дарения се събират на специална банкова сметка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД  IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF  1000 София, ул."Калоян" № 3
 
В ПРЕСАТА: Д-Р АНДРЕЕВА ПУСНА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ В ПОСЛЕДНАТА МИНУТА
Въпреки призивите към кабинета "Орешарски" да не върши нищо в последните си дни, здравното министерство продължи с откриването на процедури за възлагане на обществени поръчки до последната минута. Това пише в днешния си брой в. "Капитал Daily". Изданието отбелязва, че след като миналата седмица министърът в оставка Таня Андреева пусна поръчка за обновяване на парка от линейки за Спешната помощ за общо 4.3 млн. лв., сега - буквално часове преди да сдаде поста, тя успя да стартира още два търга на обща стойност 12.6 млн. лв. Единият е за преоборудване на спешните приемни отделения на 34 болници на стойност 7.7 млн. лв., а другият - за апаратура за други 4 болници с евро средства, за 4.9 млн. лв.
"Капитал Daily" припомня и ситуацията около обществената поръчка за линейките. Въпросният търг е за 56 нови автомобила, които трябва да бъдат преоборудвани в реанимобили. "Проблемът обаче е, че вместо да поръча готови и оборудвани от производителите линейки, министърът прави поръчка за ванове, които да бъдат пригодени за линейки. В поръчката изобщо не влиза апаратурата", се казва в статията. "Гавра с 2,3 млн. болни заради някакъв код". С това заглавие пък излиза в. "24 часа", като разказва за ситуацията около презаверяването на рецептурните книжки на пациентите с хронични заболявания. Изданието отбелязва, че остават 16 работни дни, за да се направи нужната презаверка, при която 3-цифрените кодове на заболяванията се заменят с 4-цифрени. За това време промяната в книжките трябва да бъде направена за около 1 милион пациенти. Резултатът е опашки в офисите на РЗОК.