Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 август 2014)
 
Д-Р НЕНКОВ Е НОВИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР
Д-р Мирослав Ненков е избран за министър на здравеопазването в служебния кабинет. За него президентът Плевнелиев каза, че е изпълняващ длъжността началник на отделение в клиниката по анестезиология на ВМА. "Освен, че е и анестезиолог, д-р Ненков е специализирал интензивно лечение. Затова се надявам с интензивни усилия да внесе поне мъничко стабилност в здравния сектор, въпреки краткия хоризонт на мандата му", заяви той. Пред журналисти новоназначеният министър на здравеопазването от служебното правителство заяви: "Изключено е да се проведе здравна реформа за 2 месеца. Тръгвам с малка програма, пък ако я надхвърлим е добре дошло". По думите му все още е рано да се говори за допълнителна актуализация на бюджета на Здравната каса. Д-р Ненков обясни, че е приел министерския пост не защото изпълнява някаква своя професионална или лична мечта, а защото изпълнява дълга си. По думите му, министрите от служебния кабинет нямат представа какво е положението в техните министерства.
 
Д-Р ДЖАФЕР: В МЗ ИМА РЕШЕНИЯ, КОИТО ЗАЛЕЖАВАТ ОТ МЕСЕЦИ
В Министерството на здравеопазването има решения, които от месеци чакат да бъдат придвижени към Министерски съвет. Това каза председателят на здравната комисия в 42-то Народно събрание д-р Нигяр Джафер по повод назначаването на д-р Мирослав Ненков за министър на здравеопазването от служебния кабинет. Тя отбеляза, че именно проблемите около такива забавени решения трябва да бъдат приоритет в работата на новия шеф на МЗ. "Едва ли д-р Мирослав Ненков ще има възможността да направи някакви реформи или да докара повече пари за здраве." Това каза представителят на КНСБ в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов. Синдикалистът коментира, че д-р Ненков е добър специалист и докато е заемал поста зам.- министър в предишния служебен кабинет е показал, че е диалогична личност.
 
В ПЕЧАТА: ОЦЕНКАТА ЗА РАБОТАТА НА МИНИСТЪР АНДРЕЕВА Е СЛАБ 2
За краткия си мандат управляващите изрекоха много и сториха много малко. Това пише в днешния си брой в. "Преса" в статия озаглавена "Претупано здравеопазване". Вестникът разказва за последния конгрес на БСП и напомня думите на бившия лидер на червената партия за здравеопазването, като отбелязва, че цялото му изказване по темата е било не повече от 60 секунди.
"Преса" също така предлага и няколко коментара по темата за реформата в здравеопазването и работата на министъра на здравеопазването в оставка д-р Таня Андреева. "От чисто прагматична гледна точка оценката за здравния министър д-р Таня Андреева е "слаб 2". От емоционална е "среден 3",  казва зам.- кметът на София д-р Стоян Тонев. По думите му д-р Андреева не е намерила решение за нито един от проблемите на системата. "Дори напротив - влоши се положението в Спешната помощ, а липсата на кадри и финансиране се задълбочи. Тази една година беше и най-лошата от 2001 г. насам по отношение на инвестициите", коментира той. Министър Таня Андреева оставя здравеопазването такова каквото го завари, заявява кардиохирургът проф. Людмил Бояджиев. Според него и това управление не обърнало достатъчно внимание на сектора. "Проблемите са извън здравното министерство и не могат да се решат без политическа воля. А допълнителните 225 млн. лева само ще замажат очите на хората, но медицинската услуга, която получават няма да се подобри", казва проф. Бояджиев. По думите му най-големият проблем е наличието на паралелно здравеопазване за управляващите.
Другата тема, отразена широко от вестниците е актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв.  Според депутатите от ГЕРБ от актуализацията за НЗОК сериозно ще пострада и здравното министерство, откъдето ще отрежат  37.9 млн. лв.