Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 август 2014)
 
ОКОНЧАТЕЛНО ОТ ПАРЛАМЕНТА: НЗОК ЩЕ ПОЛУЧИ 225 МЛН. ЛВ.
Депутатите от Народното събрание одобриха на второ четене актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв. В началото на пленарното заседание се регистрираха 142 народни представители, като по този начин беше гарантиран кворум. Със старта на днешната пленарна сесия бе решено да не бъде обсъждана актуализация на държавния бюджет. Това постави под опасност бъдещето положително решение за актуализация на бюджета на НЗОК. Ето защо малко по-късно депутатите от Коалиция за България предложиха гласуването на нов параграф към Закона за бюджета на НЗОК, с който се изменя Закона за държавния бюджет. С него се регламентира прeвеждането на трансфери от различни ведомства - първостепенни разпоредители с бюджет, към здравната каса.
 
МРЕЖИ ОТ ЛОБИЗЪМ ПОПРЕЧИЛИ НА МИНИСТЪР АНДРЕЕВА
"Ако искате да си поставя някаква оценка смятам, че тя ще бъде по-слаба, отколкото заслужавам, защото по природа съм винаги самокритична и търся вината в себе си". Това каза министърът на здравеопазването в оставка д-р Таня Андреева по време на пресконференция. Като едно от нещата, които не е успяла да свърши по време на своя едногодишен мандат тя посочи, че не е успяла да убеди депутатите, че е необходима демонополизация на НЗОК. По думите й, ако в момента касата е само един пасивен платец и ако догодина не се въведе конкурентен принцип и контрол, дефицитът ще е още по-тежък. Д-р Андреева също така заяви, че се е сблъскала със сериозна съпротива от страна на консервативно настроени народни представители при реализирането на реформата. Тя напомни, Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето  "беше спрян, защото там има толкова много неща, който ако се въведат, толкова интереси ще бъдат нарушени, че просто тези хора не искат това да се случва. В тази страна има прекалено много развити във времето мрежи за лобиране и мрежи за защита на интереси", каза министърката в оставка.
Д-р Андреева пожела на своя наследник от служебното правителство да продължи работата по спешната помощ, електронното здравеопазване и всички програми на МЗ. Към министъра на здравеопазването от кабинета след изборите тя отправи пожеланието да изкара пълен мандат от 4 години и да има мнозинството от депутатите зад гърба си.
 
ДО 5 ГОДИНИ ЩЕ ИЗПРЕВАРИМ РУМЪНИЯ В СПЕШНАТА ПОМОЩ
Това каза в изявление за медиите временно изпълняващият длъжността директор на ЦСМП д-р Александър Златанов. Според него за първи път от години насам броят на назначените в столичната  "Спешна помощ" е по-голям от броя на напусналите - вече има 12 нови назначения, седем лекари, трима фелдшери и две медицински сестри, при напуснали двама лекари, две сестри и трима шофьори. Кадровият проблем вече не е така остър и в тази посока ще се работи активно и занапред, като целта е екипите да достигнат до 30 за 12-часово дежурство, поясни още д-р Златанов. "Сигурно е, че до една година "Спешна помощ" ще се стабилизира и ще стане нормална, до три години - ще бъде една изключително прилична "Спешна помощ", а до пет години предполагам, че ще изпревари страните, с които обикновено се прави сравнение, каквото е Румъния. Спешната ни помощ ще бъде на по-високо ниво и всички ще бъдем доволни от нея" - каза още той.  
 
В ПЕЧАТА: СПЕШНО ТРЯБВА ДА СЕ РЕФОРМИРА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
Новата власт трябва да започне веднага с реформите на здравната система. Това препоръчва в интервю за в "Труд" председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов. Според него това само ще е от полза за бъдещите управляващи. Той отбелязва, че промените в сектора не могат да се отлагат непрекъснато.
Здравната каса трябва да работи с болници които не формират печалба. Такава препоръка пък отправя председателят на НДСВ д-р Антония Първанова в интервю за в. "24 часа". Тя отбелязва, че така е в Европа - публичният финансов ресурс е достъпен само за болници, които работят "не за печалба".  "Първо, не са търговски дружества, каквито са всички болници у нас, и второ, работят не с цел печалба. Не е морално да събираш пари със закон - като данък здраве, на солидарен принцип от обществото, и да генерираш печалба. Това бе една от сериозните ми забележки, когато се формираше здравноосигурителният модел. И как болници са на печалба, щом пътеките са недофинансирани", пита д-р Първанова. Тя добавя, че ако не са търговски дружества болниците могат да имат всякакъв друг статут. Те може да са към общини, министерства, неправителствени организации, религиозни институти. "Може да са като училищата. Така е в Европа - публичните лечебни заведения имат борд на директорите, настоятелство с участието на пациентски, обществени, религиозни организации, но не са търговски дружества.