Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 юли 2014)
 
В ПРЕСАТА: 5000 ЕВРО ДАВА ДУБАЙ ЗА БЪЛГАРСКИ СЕСТРИ
Публикация в "Преса" информира, че френски болници търсят наши лекари за дежурства през уикенда, както и за работа по заместване през август. "Офертите са примамливи за медици, които знаят перфектно езика. Най-много французите са готови да платят за анестезиолози и хирурзи, които да оперират в събота и неделя - по 600 евро на ден. Болниците им осигуряват хотел, но кандидатите сами трябва да си платят пътя", пише "Преса".  "Невероятните 5000 евро пък дава Дубай за български сестри. Офертата е за няколко частни клиники, а договорът е от 1 септември. Единственото изискване е владеенето на английски език, а допълнителен бонус е осигурена безплатна квартира. Сестри търсят и болници в Ирландия, като заплащането е между 15 и 18 евро на час", четем още в публикацията "Всяка година страната ни напускат около 500 медици и 1600 сестри. Куфарите за чужбина стягат 80% от завършващите лекари, а средната възраст на работещите доктори у нас е 54 години", отбелязва материалът.
"По 428 лева на човек се падат на година за здраве. Сумата включва както болнично лечение, така и прегледи при специалисти и лекарства. Пред нас са Румъния с 250 евро на човек и Албания с 228 евро. Средният разход в Европа на човек е 1000 евро, а в Германия и скандинавските страни стига до 4000-6000 евро,  пише във в. "Преса". .
 
ТРИДНЕВНА КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ В "ПИРОГОВ"
Кампания за кръводаряване започна тази сутрин в Спешния институт "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. В нея се включват служители на болницата. Възможност да дарят кръв имат и близки на пациенти, които лежат в "Пирогов".
Персоналът на спешния институт се включва за пореден път в инициативата на Националния център по трансфузионна хематология. Кампанията се провежда 2 пъти годишно. И този път екипите на НХТЦ ще очакват всички желаещи да дарят кръв от 10 до 14 часа от 28-ми до 30-ти юли (понеделник, вторник и сряда) в Клиниката по детска хирургия на лечебното заведение.
 
ЗАЩО СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ Е ОБРЕЧЕНА ДА ЗАГИНЕ?
Така е озаглавен материал на д-р Десислава Кателиева, председател на НАРСМП, публикуван в сайта  zdrave.net.  Ето част от него:
Спешната медицинска помощ е любим приоритет на всеки нов здравен министър.По тази причина за последните 3 години за спешната помощ бяха съчинени два проекта за концепции за развитието й. Първият проект за концепция, написан от кабинета на министър Стефан Константинов през 2011 г., лансира професията парамедик, пренебрегвайки истинските проблеми на спешната помощ - остаряла нормативна уредба, недофинансиране, кадрови дефицит. В резултат на това бе призната професията парамедик, но поради липса на общодържавни образователни изисквания и промени в съществуващата нормативна уредба за спешна помощ, нито един от първите обучени парамедици не работи в системата.
Три години по-късно в сайта на МЗ се появи втори проект за концепция за развитието на спешната помощ за периода 2014-2020 г. Кабинетът на министър Таня Андреева постави времева и финансова рамка на проекта си, но така и не можа да го прокара през Министерски съвет.....   Ние настояваме за нормативни промени, триажиране на спешността, алгоритми за работа, безопасни и сигурни условия на труд и достойно заплащане и перспективи за повишаване на квалификацията. И г. т.  (Целия материал можете да прочетете в Zdrave net).
 
НАД 90% ОТ ХЕПАТИТНО БОЛНИТЕ НЕ ЗНАЯТ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО СИ
България се нуждае от системна и последователна държавна политика в превенцията и лечението на хепатита. По тази причина е необходимо Националният хепатитен план, който вече е финализиран на експертно ниво, да бъде приет възможно най-скоро. За това призоваха лекари и представители на пациентски организации по време на пресконференция-дискусия в столицата, посветена на Световния ден за борба с хепатита, който се отбелязва днес. Денят е иницииран по идея на Световната здравна организация и съвпада с рождената дата на откривателя на вируса на хепапит В д-р Самуел Барух Блумберг.
През последните години все по-актуален в цял свят става хепатит тип С, стана ясно по време на дискусията - средно 87% от всички новорегистрирани случаи на хепатитно заболяване са на HVC-инфекция. При около 60%-70% от случаите болестта протича безсимптомно, оплакванията по правило са нетипични, а диагнозата в много редки случаи се поставя рано, което предопределя и наличието на сериозни усложнения - цироза и рак на черния дроб, както и многобройни съпътстващи заболявания на други органи и системи, подчертаха специалисти хепатолози. Близо 110 хиляди души са засегнатите у нас с вируса на хепатит C, над 90% от тях не знаят това.