Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 юли 2014)
 
В ПЕЧАТА: ПРОФ. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ОТНОВО СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР
Ако съдим по публикацията на "Преса", кабинетът ще изглежда отчасти както и предишния. Например, за министър на икономиката според изданието се спряга Асен Василев, който беше на същия пост и в предишния служебен кабинет, за министър на транспорта - Кристиан  Кръстев. "А здравен министър най-вероятно ще бъде ген. Николай Петров, шеф на ВМА. Ген. Петров вече беше служебен министър, а след това Плевнелиев с охота подписа указа за назначаването му като началник на Военномедицинската академия", пише изданието. "Труд" алармира, че болни с възпалителни ставни заболявания нямат достъп до терапии, които се покриват в останалите страни от ЕС.
"24 часа" обръща внимание на изменение, което засяга всички хронично болни у нас. "Опашки за презаверка на рецептурни книжки за получаване на безплатни лекарства се извиват пред офисите на районните здравни каси в цялата страна. Води ги страхът, че от септември може да останат без медикаменти", пише вестникът.  След публикацията в "24 часа", днес и в "Телеграф" откриваме информация за делото срещу двама медици от Габрово. "Лекар и акушерка от болницата в Габрово застават пред съда по обвинение за смъртта на родилка. 30-годишната Десислава Манолова издъхна в началото на октомври миналата годината, след като по-рано беше приета в АГ отделението на болницата за задържане. Цели три седмици лекарите не предприемат секцио, очаквайки раждането да започне по естествен път. На 25 септември здравето на родилката се влошава и тя вдига температура. На следващия ден Десислава ражда, но няколко часа по-късно бебето умира от задушаване. Майката е преместена в Университетската болница в Плевен, където въпреки усилията на лекарите умира", разказва случая вестникът. "Пред съда ще бъдат изправени вече бившият началник на АГ отделението д-р Димитър Ангелов и акушерката, водила раждането Севдалина Колева. Обвинението срещу тях е за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на служебните задължения", допълва материалът.
 
НЗОК ДА ЗАПЛАЩА ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ РОТАВИРУСИ
Заради ротавируси умират около 10 българчета годишно. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в софийската Инфекциозна болница по време на дискусия на тема "Профилактика на ротавирусните заболявания в България", която се състоя днес.Той отбеляза, че в България годишно се регистрират около 20 000 случая на гастроентерити при деца, от които над половината са причинени от тези вируси. Доц. Мангъров съобщи, че основно заболеваемостта се дължи на пет ротавирусни серотипа. Ето защо от няколко години на българския пазар се предлага петвалентна ротавирусна ваксина, която предпазва от тези щамове. Доц. Мангъров отбеляза, че в страните, където тя е включена в националната имунизационна програма като задължителна, хоспитализациите и търсенето на спешна помощ от деца в резултат на вируса са намалели около 90 до 95%. Той даде пример с Финландия, където тригодишно проследяване на резултатите от въвеждането на имунизационна програма е показало, че хоспитализации заради ротавирусни гастроентерити при деца до 3-годишна възраст практически няма. По време на дискусията стана ясно, че работна група от инфекционисти е създала национална програма за профилактика на ротавирусните заболявания. В нея се предлага ваксинацията срещу тези вируси да остане незадължителна, но НЗОК да започне да заплаща за нея. Ръководството на МЗ обаче е отхвърлило програмата преди няколко дни.
 
БФС ИСКА ОПЕРАТИВНИЯ РЕЗЕРВ НА НЗОК ЗА ЛЕКАРСТВА
"С оглед на развитието на политическата ситуация в страната и забавянето на актуализацията на бюджета на НЗОК за 2014 г., Българският фармацевтичен съюз остро възразява срещу липсата на яснота и неосигуряването на необходимите 100 милиона лева за лекарствени продукти за амбулаторно лечение до края на 2014 година, които са жизнено важни за пациентите и функционирането на здравно осигурителната система." Това се казва в отворено писмо на фармацевтичния съюз до парламента, правителството, здравното министерство и надзора на НЗОК.
"Настояваме липсващите 100 милиона лева за лекарства за домашно лечение да бъдат осигурени от оперативния резерв на НЗОК и да бъдат разходвани при строги мерки за контрол. Ако това не се случи в най-кратки срокове, то около 1,5 млн. души ще останат без лекарства за домашно лечение, а магистър-фармацевтите ще изпаднат в невъзможност да изпълняват рецепти по НЗОК", пишат фармацевтите.