Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 юли 2014)
 
ПРЕЗИДЕНТВОТО ЗА НАПАДЕНИЯТА НАД МЕДИЦИТЕ
Администрацията на Президента изразява съжаление от факта, че въпреки промените, с  които се инкриминира нападението над медицински специалисти, случаите на саморазправа с тях не намаляват. Това се казва в писмо на Анна-Мари Виламовска, секретар по науката и образованието на президента Росен Плевнелиев, до председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов. Съобщението на президентската администрация е в отговор на писмо на УС на БЛС, изпратено да всички компетентни органи на властта, съдебната система и прокуратурата, в което се настоява изпълнение на всички предвидени вече в закона строги наказания.
 
ЩЕ ИМА ЛИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ?
След провала на няколко парламентарни заседания, днес ГЕРБ провалиха и консултациите при председателя на Народното събрание Михаил Миков.
Очакваше се в 13 ч депутати от парламентарно представените партии - без Атака, която напусна парламента след евроизборите - да се съберат на консултации, в които да определят дневния ред на Народното събрание за тази седмица. Това обаче не се случи, тъй като представители на ГЕРБ изобщо не се явиха на уговорената среща. Вместо това от пресцентъра на партията изпратиха съобщение до медиите за пресконференция от 14:30 ч, чиято тема се очаква да е "представяне на данни за скандални суми, раздадени от министерствата в правителството "Орешарски". Една от точките, по които на теория има пълно съгласие между БСП, ДПС и ГЕРБ, е увеличението на бюджета на НЗОК. Съгласието обаче е частично, тъй като БСП и ДПС подкрепят предложението на Министерски съвет бюджетът да се актуализира с 225 млн. лв., а от ГЕРБ държат увеличението да е с поисканите от Надзорния съвет на касата 328 млн. лв.
 
В ПРЕСАТА: БУМ НА ХОСПИТАЛИЗАЦИИ ЗАРАДИ ЛИПСА НА ЛЕКАРСТВА
"Болниците ще се препълнят, а Националната здравноосигурителна каса ще изчерпи бюджета дори той да бъде актуализиран с 225 млн. лева от средата на септември. Тогава се очаква бум на хоспитализации, тъй като ще свършат парите за безплатни и с намаления лекарства за домашно лечение, които сега се поемат от нея. Това прогнозираха от Българския фармацевтичен съюз", четем днес в "Монитор". "Телеграф" пък ни запознава с бъдещите планове на настоящите министри. От публикацията научаваме, че здравната министърка д-р Таня Андреева ще се върне към професията си - Андреева беше временен шеф на столичното АГ "Шейново", пише вестникът.
"Просветният министър проф. Анелия Клисарова също планира да се върне към предишната си работа в университетската болница "Св. Марина" във Варна, където е началник на клиниката по нуклеарна медицина. Тя ще продължи да преподава на студенти в Медицинския университет в града, както и да обучава докторанти", четем още във вестника. "Труд" информира, че регистърът за психоболни ще бъде факт до дни. "Психоболните, които са опасни за себе си и за околните, ще бъдат вписани в "Идеята е регистърът да се ползва не само от държавните институции и служби, но да се обърне по-голямо внимание и адекватни грижи на тези пациенти. А така ще намалеят и трагичните инциденти", казва пред вестника проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. От "24 часа" научаваме, че двама лекари отиват на съд заради смъртта на родилка и бебето й. "Двама акушер-гинеколози от болницата в Габрово ще бъдат изправени пред съда за смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце миналия октомври", четем във вестника.
 
ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ЩЕ АЛАРМИРАТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
Според европейското законодателство лечебните заведения в България не би трябвало да са задължени да правят обществени поръчки. Това съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването, като се позовава на текстове от Директива 2004/18/ЕО на Европейския парламент и на съвета от 31 март 2004 г. Там е записана дефиниция на понятието  "публичноправна организация", което не включва в субектите, които задължително трябва да правят обществени поръчки, търговските дружества, каквито са българските лечебни заведения.
Директорът на софийската болница "Св. Богородица" д-р Николай Болтаджиев обясни пред Zdrave.net, че след като директивата е влязла в сила още през 2004 г., българският парламент е трябвало досега да я приложи в нашето законодателство. Той припомни, че към настоящия момент в българския Закон за обществените поръчки също е записано кои организации трябва да провеждат обществени поръчки като публичноправни. Там се казва, че сред тях са и организации, които получават над 30% от приходите си от НЗОК. В Директивата от 2004 г. обаче е записано, че публичноправна е всяка организация, която е създадена със специфичната цел да задоволява нужди от обществен интерес без да има промишлен или търговски характер. Освен това тя се финансира в по-голямата си част от държавата, регионалните или местните органи или други публичноправни организации, или е обект на управленски контрол от последните, или има административен управителен или надзорен орган, в който повече от половината членове са назначени от държавата, регионалните или местните органи или от други публичноправни организации. Според д-р Болтаджиев това автоматично означава, че частните лечебните заведения не са длъжни да правят обществени поръчки, тъй като не отговарят на част от условията, изброени в европейската директива.