Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 юли 2014)
 
В ПЕЧАТА: ЛЕКАРИТЕ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ПАРАМЕДИЦИ
Стратегията за спешна помощ фокусира вниманието на "Стандарт". Изданието публикува интервю с директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, според когото вече е време лекарите да слязат от линейките. "За съжаление, в последните години спешността в представите на хората е да викат линейка и болницата да отива до тях. За разлика от световните тенденции, където основният поток от спешни пациенти се поемат от приемните спешни отделения. Малко хора знаят, че само 10% от спешните пациенти се обслужват в линейките, останалите 90% - в болниците. Смятаме, че е назрял моментът лекарите да слязат от линейките и у нас", коментира проф. Миланов и допълва: "Не е тайна, че кадровият дефицит в системата у нас е проблем. С прехвърлянето на лекарите в спешните приемни отделения те ще получат сигурността на болницата, възможност за кариерно развитие и обучение. В момента те се превръщат в парамедици."
Провалът на вчерашното съвместно заседание на бюджетната, икономическата и здравната комисии в парламента очаквано е една от основните теми на днешния печат. "БСП изненадващо бламира кабинета за актуализацията на бюджета", пише "Сега". И разказва: "Мандатоносителят БСП бламира правителството за едно от малкото консенсусни решения между политическите партии - за актуализация на държавния бюджет. На извънредно заседание на три парламентарни комисии вчера социалистите изненадващо обявиха, че са готови да подкрепят актуализация на бюджета на НЗОК, но не и другите промени, продиктувани главно от кризата с КТБ".
 
БЛС ПРИЗОВА ЛЕКАРИТЕ ДА СЪДЯТ КАСАТА
"Ръководството на Българския лекарски съюз изразява крайното си възмущение от поредния политически фарс, разиграл се в Народното събрание на съвместното заседание на 3-те парламентарни комисии по здравеопазване, икономика и бюджет и финанси. Поведението на депутатите от БСП, които искаха разделно гласуване на бюджета на държавата и НЗОК, показва изключителната неподготвеност на депутатите и непознаването на законовите рамки, както и явен опит да се блокира процедурно гласуването на актуализацията като цяло. А твърдението им, че не са запознати с предложението на собственото си правителство, може да се тълкува единствено като опит за провал на предложените промени", смятат от съсловната организация. От там заявяват, че БЛС продължава да настоява за актуализация на бюджета на НЗОК, но в пълния му размер от 328 млн.лв., а не с предложените необосновано 225 млн.лв. "Организацията се надява, че този път разумът ще надделее над политическите боричкания в интерес на българските граждани, за чиито живот лекарите се борят всекидневно". Съсловието призовава всички болници и останалите медицински изпълнители веднага да заведат съдебни искове срещу НЗОК за дължимите им забавени суми.
 
КЪДЕ Е НАРЕДБАТА ЗА СТАНДАРТА ПО ОБЩА МЕДИЦИНА, ПИТАТ ОТ НСОПЛБ
Въпреки публикуването на рекорден брой проектонормативи (16 за последната седмица), оказва се, че здравното ведомство има пропуски. Това става ясно от отворено писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, адресирано до здравния министър д-р Таня Андреева и заместника й проф. Чавдар Славов. Става въпрос за проектонаредба за медицински стандарт по "Обща медицина", за чието неоснователно забавяне алармират от сдружението на джипитата. От там отбелязват, че стандартът е приет единодушно след защита пред съвета по медицински стандарти към МЗ преди повече от три месеца и изразяват недоумението си от необяснимото, по думите им, забавяне. В друго отворено писмо пък общопрактикуващите лекари посочват пропуски в промените на Наредба 4, където срокът за изписване на медикаменти е 90, а не 100 дни, каквото е предложението на семейните лекари.
 
ПАРИ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЧАСТНА БАНКА ИМА, А ЗА БОЛНИТЕ - НЕ
Поведението на политиците в последните дни ни кара да подозираме сериозни скрити договорки, които нямат нищо общо с интересите на пациентите и качеството на здравеопазването. Това, което се случва с бюджета на здравната каса може да бъде определено единствено като политически фарс и опит да се прикрият други неща, свързани с по-големите проблеми, пред които е изправена държавата ни в момента - например кризата с КТБ. С тези думи председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев откри пресконференция на пациентските организации, на която бяха поставени остро искания за преосмисляне на размера на актуализацията на бюджета на здравната каса. По неговите думи не може да се говори за отпускане на 3 млрд. лв. за разрешаване на кризата в една частна банка, а здравето на българските граждани да бъде поставяно на карта поради очертаващия се драматичен недостиг на средства.  
Недофинансирането на системата поставя в риск 1,5 млн. български граждани, които са хронично болни, тъй като няма да има пари за лекарства.