Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 юли 2014)
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИЦИ С ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ
Кабинетът ще разгледа предложението за актуализация на парите на здравната каса днес. Очакваната от целия сектор новина четем в "Стандарт".
"Преса" ни показва нови страни на рестрикциите във връзка с липсата на средства.
Някои издания информират за допълнителни финансови проблеми в сектора, този път заради проблемите с Корпоративна търговска банка. "Около 17 милиона лева на различни държавни болници са блокирани в КТБ, научи "24 часа". (…) От одита в КТБ ставало ясно, че варненската болница "Св. Марина" има в затворената банка 9 млн. лв. Пред ,24 часа" директорът на "Св. Марина" проф. Жанета Георгиева коментира ситуацията като крайно неблагоприятна", пише ежедневникът.
"Стандарт" пък пише: "Драмата с Корпоративна търговска банка (КТБ) може да остави болници без лекарства.
"Сега" информира, че Великобритания иска чужденците да плащат повече за здравеопазване. "Чужденците, използващи услугите на британската здравна система, ще плащат много повече, отколкото действително струва лечението им, пише в. "Индипендънт".
 
Д-Р НИГЯР ДЖАФЕР: АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА
Актуализацията на бюджета на НЗОК е решение, което е като реакция при пожар. Това заяви в ефира на ТВ 7 председателката на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер. "Проблемите в здравеопазването са сериозни, те не са от днес, не са от една година, те са от десетина и повече години. Въпросът за това какъв дефицит генерира системата е изключително важен и е тема от много време между финансисти и между лекари", коментира тя.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ АКТУАЛИЗАЦИЯ С 225 МЛН. ЛВ.
Предложението за актуализация на бюджета на здравната каса с 225 млн. лв. беше одобрено на днешното заседание на Министерски съвет. Това обяви по време на пресконференция днес министърът на финансите Петър Чобанов. Той каза, че предложението ще бъде внесено за разглеждане в Народното събрание още днес.
 
РЕДКИ БОЛЕСТИ ЩЕ СЕ ЛЕКУВАТ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЦЕНТРОВЕ
Експертни центрове по редки заболявания се създават у нас. Това е записано в проектонаредба на здравното министерство, качена преди дни на сайта на ведомството за обществено осъждане.  Според документа, експертни центрове могат да бъдат лечебни заведения за специализирана извънболнична медецинска помощ, болници, КОЦ-овете и останалите видове бивши диспансери, както и ведомствените болници.  Наредбата предвижда възможност центровете да могат да се обединяват в референтни мрежи за редки заболявания, които също трябва да са специализирани в конкретно или в няколко редки болести. Както експертните центрове, така и референтните мрежи ще фигурират в публичен регистър.
Регистър ще има и на пациентите с редки болести, той обаче ще е само за служебно ползване.
 
АГЕНЦИЯТА ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ЩЕ ПРЕДОСТАВЯ ОНЛАЙН УСЛУГИ
Стартира изграждането в ИАТ на интегрирана информационна система за онлайн административни услуги, която ще улесни значително работата на служителите и ще гарантира сигурност и проследимост на информацията, свързана с пациентите. Това съобщи пред журналисти днес изпълнителният директор на агенцията д-р Марияна Симеонова по време на представянето на проекта пред партньорски организации, лекари, здравни мениджъри и IT специалисти. Системата ще бъде изградена със средства по оперативна програма "Административен капацитет" и след въвеждането й в експлоатация през втората половина на 2015 г. ще предоставя 11 онлайн услуги на граждани, лечебни заведения, репродуктивни центрове и тъканни банки, които работят в сферата на трансплантацията на органи, тъкани и клетки.